Skocz do zawartości
pr00f

Wysoka Temperatura Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis miesiac temu kupilem Dell'a m1530.

Sprzet jest calkiem niezly i sklada sie z gf8600gt, t9300, 4gb ramu, 320 dysk.

Dzisaj w czasie grania w Left 4 dead wyszedlem do windowsa i troche sie przerazilem jak zobaczylem temperature procesora 83 stopnie. Wyzszej temperatury do tej pory nie udalo mi sie odnotowac, ale i tak to chyba za duzo, nie uwazacie? P.S. pare dni temu wystapil u mnie cpu whiping ( czy jakos tak sie to pisze) i odznaczylem w RM opcje enable popup mode(piszczenie ustalo). Czy to moze miec jakis zwiazek z ta temperatura?

Dodam jeszcze, ze przy tej temperaturze wentylator pracowal na maksymalnych obrotach, wiec to raczej nie jego wina...

pozdrawiam i z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac, to balem sie takiej odpowiedzi, bo dopiero co kupilem tego laptopa za spore pieniadze i naprawde wolabym nie grzebac we wnetrznosciach, jesli nie jest to konieczne. Do tego mam 2,5 roku gwarancji nbd, ktora pewnie bym stracil przy takiej operacji?

pozdrawiam

pr00f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz kupic jakąś podstawke chłodzącą - powinno być troche lepiej (niewiele ale zawsze cos) i nie rozkręcasz sprzętu

pamiętaj tylko że jeśli masz zasyfione chłodzenie to z czasem i tak musisz je przeczyscic

Edytowane przez nosweratu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop byl uzywany od conajmniej paru miesiecy, ale jestem przekonany, ze pracowal w czystym pomieszczeniu... Podswietlajac jego wlot jak i wylot nie jestem w stanie dostrzec najmniejszego pylku kurzu. Ponadto wylot wydaje sie drozny, bo strumien powietrza na maksymalnych obrotach jest znaczny...

Zastanawiam sie czy taka temperatura w tym modelu nie niczym niezwyklym, bo te 83 stopnie osiagnalem po 30 minutach prawdziwych katuszy i to w cieplnym pomieszczeniu. Raczej watpie czy mozliwe jest osiagniecie wyzszej wartosci.

Wlasnie w tym miejscu pytanie do was: Czy taka temperatura skraca w znaczny sposob zywotnosc podzespolow?

pozdrawiam

pr00f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Asusie G2P też wszystko wyglądało na czyste. Skoro był używany od kilku miesięcy to podstawa: sprężone powietrze w łapę i dmuchasz w wylot i wlot powietrza. ;)

Dobrze jest to robić co 3 miesiące, a co pół roku to minimum moim zdaniem. U mnie były takie same temperatury jak u Ciebie w obciążeniu. Po tym spadły o ok. 30*C!!!

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po tym jak dostalem laptopa rozebralem go, zmienilem wszedze gluta na dobra paste i co +- pół roku rozbieram i czyszcze chlodzenie. Nie ma problemow z praca z laptopem na kolanach/łóżku, a wentylator bardzo rzadko pracuje na max obrotach, nawet przy pelnym obciazeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna sprawa ze Left 4 dead to bardzo kaprysna gra. Znane sa jej problemy z kartami dzwiekowymi oraz procesorami 2-rdzeniowymi. Poczytaj na roznych forach jak ta gra sie lubi zawieszac bez powodu.

Edytowane przez neo2006a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej coś co dmucha niż ciągnie powietrze

Próbowałem kiedys odkurzaczem - wciagał tylko troche kurzu, lepsza by byla jakaś sprężarka

Ja uzywam takiej małej zwykłej ze starej lodówki + kawałek węża + igła do pompowania piłek dla lepszego ciśnienia i sprawdza sie wyśmienicie :D

Słyszałem nieraz że to może byc niebezpieczne ale jakoś nic nie zepsułem (a czyszcze tak dość często)

Jeśli nie masz niczego takiego możesz poprostu mocno dmuchać /tylko płuc nie wypluj :-D

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wielkie dzieki za rady Panowie!

Poszedlem dzisiaj do sklepu i kupilem puszke 600ml ze sprezonym powietrzem. Dokladnie wyczyscilem caly system wentylacyjny i choc wogole nie widzialem wylatujaacego brudu, to roznica jest kolosalna!

Postanowilem przeprowadzic test w ekstremalnych warunkach, wiec wlaczylem SuperPI 32mb i pare innych drobnych programow, oraz nieszczesne Left for dead. Okazuje sie, ze po 20 minutach katuszy temperatura maksymalna wynosila 66 stopni (czyli prawie o 20 stopni mniej!).

Bardzo dziekuje za rady i pozdrawiam!

pr00f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi