pr00f Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Witam Jakis miesiac temu kupilem Dell'a m1530. Sprzet jest calkiem niezly i sklada sie z gf8600gt, t9300, 4gb ramu, 320 dysk. Dzisaj w czasie grania w Left 4 dead wyszedlem do windowsa i troche sie przerazilem jak zobaczylem temperature procesora 83 stopnie. Wyzszej temperatury do tej pory nie udalo mi sie odnotowac, ale i tak to chyba za duzo, nie uwazacie? P.S. pare dni temu wystapil u mnie cpu whiping ( czy jakos tak sie to pisze) i odznaczylem w RM opcje enable popup mode(piszczenie ustalo). Czy to moze miec jakis zwiazek z ta temperatura? Dodam jeszcze, ze przy tej temperaturze wentylator pracowal na maksymalnych obrotach, wiec to raczej nie jego wina... pozdrawiam i z gory dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Zmien paste na procku, grafie i mostku oraz wyczysc chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00f Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Szczerze mowiac, to balem sie takiej odpowiedzi, bo dopiero co kupilem tego laptopa za spore pieniadze i naprawde wolabym nie grzebac we wnetrznosciach, jesli nie jest to konieczne. Do tego mam 2,5 roku gwarancji nbd, ktora pewnie bym stracil przy takiej operacji? pozdrawiam pr00f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Do tego mam 2,5 roku gwarancji nbd, ktora pewnie bym stracil przy takiej operacji?Przeczytaj warunki owej gwarancji to bedziesz wiedział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) możesz kupic jakąś podstawke chłodzącą - powinno być troche lepiej (niewiele ale zawsze cos) i nie rozkręcasz sprzętu pamiętaj tylko że jeśli masz zasyfione chłodzenie to z czasem i tak musisz je przeczyscic Edytowane 7 Marca 2009 przez nosweratu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 zasyfione chłodzenie po miesiącu od kupna to raczej niemożliwe (chyba ze pracujesz z laptopem w cementowni z dużym zapyleniem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 zasyfione chłodzenie po miesiącu od kupna to raczej niemożliwe (chyba ze pracujesz z laptopem w cementowni z dużym zapyleniem)...lub laptop nie byl kupiony jako nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00f Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Laptop byl uzywany od conajmniej paru miesiecy, ale jestem przekonany, ze pracowal w czystym pomieszczeniu... Podswietlajac jego wlot jak i wylot nie jestem w stanie dostrzec najmniejszego pylku kurzu. Ponadto wylot wydaje sie drozny, bo strumien powietrza na maksymalnych obrotach jest znaczny... Zastanawiam sie czy taka temperatura w tym modelu nie niczym niezwyklym, bo te 83 stopnie osiagnalem po 30 minutach prawdziwych katuszy i to w cieplnym pomieszczeniu. Raczej watpie czy mozliwe jest osiagniecie wyzszej wartosci. Wlasnie w tym miejscu pytanie do was: Czy taka temperatura skraca w znaczny sposob zywotnosc podzespolow? pozdrawiam pr00f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 znajomy mial podobna sytuacje w Toshibie, tylko ze u niego CPU podchodzilo pod 99" :D i sie zawieszal, rozebralem, wyczyscilem, nasmarowalem. Pare godzin testowania orthosem i max 64" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) W moim Asusie G2P też wszystko wyglądało na czyste. Skoro był używany od kilku miesięcy to podstawa: sprężone powietrze w łapę i dmuchasz w wylot i wlot powietrza. ;) Dobrze jest to robić co 3 miesiące, a co pół roku to minimum moim zdaniem. U mnie były takie same temperatury jak u Ciebie w obciążeniu. Po tym spadły o ok. 30*C!!! Edytowane 7 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Ja po tym jak dostalem laptopa rozebralem go, zmienilem wszedze gluta na dobra paste i co +- pół roku rozbieram i czyszcze chlodzenie. Nie ma problemow z praca z laptopem na kolanach/łóżku, a wentylator bardzo rzadko pracuje na max obrotach, nawet przy pelnym obciazeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) Inna sprawa ze Left 4 dead to bardzo kaprysna gra. Znane sa jej problemy z kartami dzwiekowymi oraz procesorami 2-rdzeniowymi. Poczytaj na roznych forach jak ta gra sie lubi zawieszac bez powodu. Edytowane 7 Marca 2009 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00f Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Zastanawialem sie jak wyczyscic wetnylacje i doszedlem do wniosku, ze uzyteczny moze byc odkurzacz. Probowal ktos z was takiego rozwiazania? pozdrawiam pr00f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Lepiej coś co dmucha niż ciągnie powietrze Próbowałem kiedys odkurzaczem - wciagał tylko troche kurzu, lepsza by byla jakaś sprężarka Ja uzywam takiej małej zwykłej ze starej lodówki + kawałek węża + igła do pompowania piłek dla lepszego ciśnienia i sprawdza sie wyśmienicie :D Słyszałem nieraz że to może byc niebezpieczne ale jakoś nic nie zepsułem (a czyszcze tak dość często) Jeśli nie masz niczego takiego możesz poprostu mocno dmuchać /tylko płuc nie wypluj :-D Edytowane 8 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr00f Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Witam Wielkie dzieki za rady Panowie! Poszedlem dzisiaj do sklepu i kupilem puszke 600ml ze sprezonym powietrzem. Dokladnie wyczyscilem caly system wentylacyjny i choc wogole nie widzialem wylatujaacego brudu, to roznica jest kolosalna! Postanowilem przeprowadzic test w ekstremalnych warunkach, wiec wlaczylem SuperPI 32mb i pare innych drobnych programow, oraz nieszczesne Left for dead. Okazuje sie, ze po 20 minutach katuszy temperatura maksymalna wynosila 66 stopni (czyli prawie o 20 stopni mniej!). Bardzo dziekuje za rady i pozdrawiam! pr00f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Może spróbuj go zaatakować jeszcze od jakichś innych szparek, sądzę, że temp. jeszcze bardziej spadnie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...