Skocz do zawartości
ryba

[artykuł] Przegląd Kart Graficznych Radeon Hd 4850

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Czym powinna charakteryzować się idealna karta graficzna dla przeciętnego użytkownika, który nie bawi się nią, tylko bawi się dzięki niej? Niejeden powie, że ceną. My pójdziemy jednak dalej, twierdząc, że liczy się stosunek ceny do wydajności. Ale czy tylko? Oczywiście, że nie. Do tego możemy dołożyć system chłodzenia karty, dołączone oprogramowanie, jak również często możliwości overlockingu. Czym się więć zajmiemy? Dzisiejszy artykuł będzie poświęcony kartom graficznym z rodziny Radeon HD 4850 różnych producentów. Dlaczego akurat ta seria? O tym już w dalszej części artykułu. Zapraszamy!

Czytaj całość Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Kilka uwag:

-Matrix z tego co pamietam z forum nie nadaje sie do pracy pasywnej bo co chwile odpala mu sie wiatrak

-Gigazlom nie musi miec radiatora na sekcji w wersji MC bo zastosowal low rdsy , ktorymi chwala sie nadmiernie przez co sekcji nic sie jednak nie dzieje

-His z Iceq4 to przerost formy nad trescia , to wedlug testow na TechpowerUpie w ogole nie jest ciche , a jedynie wyglada bo poziom halasu jest taki sam jak przy 1 slotowym refie. Nie wspomnieliscie tez , ze zasilanie to ledwo 2+1 co wypomnieliscie juz PowerColorowi w kontekscie oszczedzania...tylko , ze ten jest tanszym prodcentem od Hisa.

-przy drugim MSI piszecie o tym , ze nie trzeba radiatora na sekcji , przy Gigabyte pada slowo "szkoda". LOW RDS.

-jak mierzyliscie temperature pamieci. RV770 nie podaje tych wartosci , a jedynie wartosc kontrolera pamieci , a wyjatkiem moze byc tutaj Asus Matrix , wiec?

-wyniki Hisa z Ickiem dowodza wyraznie , ze to szmelc wzgledem refa , warto bylo dodac wzmianke o tym...

Tak na marginesie totalnie smieszy nie nagroda dla Matrixa , naciagane to i to ostro - zjechana za cene , dupne "zabawki" , prace wentylatora , a nagroda za "innowacje". Mozna i tak...

Duzy plus za checi zestawienia tych kart pod katem temperatur , to sie chwali sie (jak mawial Kononowicz) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka uwag:

-Matrix z tego co pamietam z forum nie nadaje sie do pracy pasywnej bo co chwile odpala mu sie wiatrak

-Gigazlom nie musi miec radiatora na sekcji w wersji MC bo zastosowal low rdsy , ktorymi chwala sie nadmiernie przez co sekcji nic sie jednak nie dzieje

-His z Iceq4 to przerost formy nad trescia , to wedlug testow na TechpowerUpie w ogole nie jest ciche , a jedynie wyglada bo poziom halasu jest taki sam jak przy 1 slotowym refie. Nie wspomnieliscie tez , ze zasilanie to ledwo 2+1 co wypomnieliscie juz PowerColorowi w kontekscie oszczedzania...tylko , ze ten jest tanszym prodcentem od Hisa.

-przy drugim MSI piszecie o tym , ze nie trzeba radiatora na sekcji , przy Gigabyte pada slowo "szkoda". LOW RDS.

-jak mierzyliscie temperature pamieci. RV770 nie podaje tych wartosci , a jedynie wartosc kontrolera pamieci , a wyjatkiem moze byc tutaj Asus Matrix , wiec?

-wyniki Hisa z Ickiem dowodza wyraznie , ze to szmelc wzgledem refa , warto bylo dodac wzmianke o tym...

Tak na marginesie totalnie smieszy nie nagroda dla Matrixa , naciagane to i to ostro - zjechana za cene , dupne "zabawki" , prace wentylatora , a nagroda za "innowacje". Mozna i tak...

Duzy plus za checi zestawienia tych kart pod katem temperatur , to sie chwali sie (jak mawial Kononowicz) :)

- karta w 2D jest calkowicie pasywna. Nie wiem co robili uzytkownicy, ze im sie wentylator zalaczal

- Gigabyte MCC w calosci ma 100*C i wiecej, niewazne jak super komponenty tam beda wsadzone, padna szybciej, niz gorszej jakosci z nawiewem.

- nie wiem, nie mialem tej samej karty co TechpowerUp. Z moim egzemplarzem nie bylo tak zle jak z referencyjna karta. Z iloscia faz faktycznie, moja wina, przeoczylem w tekscie.

- temperatura pamieci byla mierzona termometrem CHY502.

- imho to nie szmelc, takze nie ma takiej opcji aby o tym pisac.

Stosowne poprawki naniose w wolnej chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pozwolę sobie stanąć w obronie his z iceq4 jako, że sam takiego posiadam, nie wiem na jakich ustawieniach wiatraka były robione testy ale ta karta u mnie nie hałasuje, wiatrak mam ustawiony na 20%/60% dla idle/stress i jest to w zupełności wystarczające, słyszalne jest dopiero powyżej 60%, a przy 100% to już hałasuje dość mocno,

niestety nie mam porównania do innych kart jako, że to nowy sprzęt po 6 latach a i cena była niższa jak go kupowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

- Gigabyte MCC w calosci ma 100*C i wiecej, niewazne jak super komponenty tam beda wsadzone, padna szybciej, niz gorszej jakosci z nawiewem.

- temperatura pamieci byla mierzona termometrem CHY502.

1. znajomy juz bardzo dlugo katuje tego MC , niedawno miedzy innymi ponownie w F3 - nie ma przewiewnej budy , nie ma wymyslnego termoobiegu - karcie nic sie nie dzieje , a - nie ma tez na nim wentyla. Karta bansuje w pasywce.

Te komponenty moga wytrzymac wieksze temperatury.

2. Dzieks.

witam

pozwolę sobie stanąć w obronie his z iceq4 jako, że sam takiego posiadam, nie wiem na jakich ustawieniach wiatraka były robione testy ale ta karta u mnie nie hałasuje, wiatrak mam ustawiony na 20%/60% dla idle/stress i jest to w zupełności wystarczające, słyszalne jest dopiero powyżej 60%, a przy 100% to już hałasuje dość mocno,

niestety nie mam porównania do innych kart jako, że to nowy sprzęt po 6 latach a i cena była niższa jak go kupowałem

Kazda karta jest cicha jesli recznie kontroluejsz wentyl , ale nie w tym rzecz - sprawdza sie to na pwm .

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie wsrod tych grafik Gainward 4850 Golden Sample??

zdjecia i opis mozna popatrzec tu http://www.tinyurl.pl?5u2vu8kv

w skrocie

GPU Clock 700MHz

Memory Clock 1100MHZ

a wiec juz sporo wyzej niz referencyjne zegary. Chlodzenie tez jest potezne, wiec GPU Temp w idle 34C bije na leb na szyje wszytko co bralo udzial w testach. Kiedys patrzylem w stresie podczas gry to maks wynosila 45C -47C - po 0.5h grania.

Dane zebrane z GPU-Z acha wenylator z 50 % wydajnoscia 1300 RPM. Przyczym wentylator jest praktycznie nieslyszalny.

Zwlaszcza do wentylatora procka :)

Co prawda przydalyby sie dodatkowe radiatory na pamieciach ale zamontowanie ich nie stanowi wiekszego problemu.

O/C nie probowalem wykonywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie wsrod tych grafik Gainward 4850 Golden Sample??

zdjecia i opis mozna popatrzec tu http://www.tinyurl.pl?5u2vu8kv

w skrocie

GPU Clock 700MHz

Memory Clock 1100MHZ

a wiec juz sporo wyzej niz referencyjne zegary. Chlodzenie tez jest potezne, wiec GPU Temp w idle 34C bije na leb na szyje wszytko co bralo udzial w testach. Kiedys patrzylem w stresie podczas gry to maks wynosila 45C -47C - po 0.5h grania.

Dane zebrane z GPU-Z acha wenylator z 50 % wydajnoscia 1300 RPM. Przyczym wentylator jest praktycznie nieslyszalny.

Zwlaszcza do wentylatora procka :)

Co prawda przydalyby sie dodatkowe radiatory na pamieciach ale zamontowanie ich nie stanowi wiekszego problemu.

O/C nie probowalem wykonywac.

Popatrz na zdjecia tego Gainwarda i Palita - przeciez to ta sama karta z innym plastikiem na radiatorze i inna naklejka. Innych producentow, takich jak Sapphire, XFX, Gainward nie ma w tescie nie dlatego, ze ich nie chcialem, tylko nie mozna bylo dostac. Jakbym mogl, to by byly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Nawet fajna recka.. W diabły roboty z tym - szacun :)

Czytając ją, patrząc na sekcje zasilania Palita, sądziłem, że będzie nieciekawie jeżeli chodzi o OC a tu proszę jakie miłe zaskoczenie..

Jedno czego nie ma (może nie doczytałem) to brak uwagi jeżeli chodzi o wtyke 8-pin u Palita.. Gdzieś czytałem, że niby 6pin wystarczy, by grafa ruszyła, ale gorsze OC (czy wcale?) Zgadza się - możesz się do tego ustosunkować ..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na zdjecia tego Gainwarda i Palita - przeciez to ta sama karta z innym plastikiem na radiatorze i inna naklejka. Innych producentow, takich jak Sapphire, XFX, Gainward nie ma w tescie nie dlatego, ze ich nie chcialem, tylko nie mozna bylo dostac. Jakbym mogl, to by byly.

Byc moze wygladaja indentycznie - co nie zmienia faktu,ze Gainward jest fabrycznie wyzej taktowany niz palit- i nie wspominajac, ze chlodzenie w wypadku Gainwarda jest znacznie bardziej wydajne. Edytowane przez leon33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

- imho to nie szmelc, takze nie ma takiej opcji aby o tym pisac.

Zapomnialem o tym.

Powiedz mi w takim razie do czego doplacasz w tym Hisie? Sekcja cieta i to tak ostro , ze nawet smiac juz sie nie chce przy tym producencie , wentyl badany sonometrem zachowuje sie jak referent wiec ? Dla mnie to przerost formy nad trescia bo doplaca sie do efektownego wygladu karty.

Byc moze wygladaja indentycznie - co nie zmienia faktu,ze Gainward jest fabrycznie wyzej taktowany niz palit- i nie wspominajac, ze chlodzenie w wypadku Gainwarda jest znacznie bardziej wydajne.

Ten z Gainwarda ponoc jest tez bardzo cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Jest tak jak oni mowia , tak jak my mowimy z prostego wzgledu.

Zasilanie moze byc 2 fazowe oparte o 4 cewki i po 4 mosfety na faze , ale i 4 fazowe oparte o 4 cewki i po 2 mosfety na faze . Choc patrzac na to pod katem Hisa to wyjdzie , ze one maja faktycznie 2 fazowe zasilanie po 4 mosfety.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna sprawa taki test. Powinny być takie testy do wszystkich kart na rynku. Osobiście dzięki temu testowi zdecydowałem się na Palita. Mam WC i rozłożenie elementów jest dla mnie ważne. Tu widze, że na pamięć łatwo będzie zamontować dodatkowy radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innych producentow, takich jak Sapphire, XFX, Gainward nie ma w tescie nie dlatego, ze ich nie chcialem, tylko nie mozna bylo dostac. Jakbym mogl, to by byly.

A gdzie karty od Sapphire?

Czytasz wogole czy tylko obrazki ogladasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi