Skocz do zawartości
dioda

Jaka Grafa Do 400zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, serdecznie, mam teraz mieszane uczucia co kupic, gdy ceny zlotowki byly na poziomie to mozna bylo juz kupic za ~500zl Radeona 4850, no to wtedy mozna bylo kolege namowic na takie sprzecicho, niestety sie pozmienialo cenowo i funudsze, powiecie mi co mozna dobrego kupic za 400zl, nie stoje za konkretnym obozem, moze byc nividia lub ati, tu chodzi o stosunek ceny do wydajnosci, oczywiscie karta na PCI-E ;]

Konfig: 350W Modecom, jakis stary athlon jednordzeniowy ~3ghz , 2gb ramu, dysk, nagrywara, nie znam wiecej szczegolow.

Pozdrawiam i dzieki za wszelkie info

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z grafami typu GeForce 9600GT, Radeon HD3870, pamietaj ze mowimy o nowych grafikach ze sklepu, te sa jakies stare, moze sie myle ;)

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieznam szczegolowego info, zakladam ze gorsza opcja czyli Feel, po uzyciu kalkulatora wychodzi odpowiednio dla nvidi 216W w konfiguracji sprzetowej i 236W ati, wiec teoretycznie zasilaczyk powinien, dac rade, co do zmiany proca przekaza mu ta uwage, zostalem zapytany o grafe wiec...

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się że nie warto brać mocniejszej grafy do słabego procka. W porównaniu ze słabszą, która to niby jest najmocniejsza jaką można wsadzić i tak będzie wydajniej. A to że procek nie pozwoli jej rozwinąć skrzydeł to nie problem. Łatwiej za jakiś czas wymienić samego procka niż i proca i grafę znowu.

Jeżeli ma być nowa to 9600GT lub HD4670. Z używek 8800GT, lub jak będzie to HD4830. Można też trochę poczekać aż pokażą się karty zbudowane na RV740.

Edit: Jeżeli jest to jednak sprzęt na 754 lub 939 to lepiej zmienić platformę.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lolwesoly

siemka, tak sie sklada ze tez szukam grafy do 400 stowek i myslalem nad hd3870. macie jakies inne propozycje do mojego zestawu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się że nie warto brać mocniejszej grafy do słabego procka. W porównaniu ze słabszą, która to niby jest najmocniejsza jaką można wsadzić i tak będzie wydajniej. A to że procek nie pozwoli jej rozwinąć skrzydeł to nie problem. Łatwiej za jakiś czas wymienić samego procka niż i proca i grafę znowu.

To się nie zgadzaj. Kupuj teraz drogą grafę, bo później będzie taniej, irytuj się że wydasz 400zł i efekt nie będzie taki jaki zamierzony. Kupuję się mądrze. Czy wg Ciebie mądre jest kupno samochodu który wyciąga 300km/h i jeździsz tylko w miejscach gdzie można jechać maksymalnie 50km/h? Skoro możesz kupić o wiele taniej i pojedziesz z identyczną prędkością a koszta utrzymania będą o wiele niższe? Odpowiedź sobie sam.

Jeśli uważasz że wymiana karty to wielki problem to brak mi słów. Prościej już tylko można podłączyć myszkę czy pendrive'a.

dioda, wszelkie kalkulatory które są w necie są że tak powiem dla debili i nie patrz wcale na nie. I jest jeszcze podstawowa różnica między zasilaczem a wyrobem zasilaczopodobnym. Te pierwsze są jak dąb bardzo ciężko jest je złamać. Druga grupa jest jak stare spróchniałe drzewo, nie znasz ani dnia ani godziny kiedy się złamie i przy tył łamaniu może spowodować dodatkowe straty (np. uszkodzi płytę zasilacz procesor). Feel jest pośrodku. Nie wiadomo ile wytrzyma ale wiadomo że nie spowoduje dodatkowych strat.

I podaj wkońcu jaki to konkretnie zestaw. Do tego czasu nie ma wogóle co polecać.

EDIT

lolwesoly, 3870 to szczerze mówiąc kiepski wybór. Za 400zł można dostać 9800GT/8800GT, 9600GSO/8800GS, można poszukać HD4830. Jak taniej to HD4670. Resztę omijać.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nie zgadzaj. Kupuj teraz drogą grafę, bo później będzie taniej, irytuj się że wydasz 400zł i efekt nie będzie taki jaki zamierzony. Kupuję się mądrze. Czy wg Ciebie mądre jest kupno samochodu który wyciąga 300km/h i jeździsz tylko w miejscach gdzie można jechać maksymalnie 50km/h? Skoro możesz kupić o wiele taniej i pojedziesz z identyczną prędkością a koszta utrzymania będą o wiele niższe? Odpowiedź sobie sam.

Jeśli uważasz że wymiana karty to wielki problem to brak mi słów. Prościej już tylko można podłączyć myszkę czy pendrive'a.

To pokaż mi gdzie można jechać 300 km/h ;) Poza tym porównanie imho bez sensu. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że późniejsza wymiana to wielki problem tylko że łatwiej naraz wymienić samo CPU niż CPU i GPU, a chodziło mi tu głównie o koszta a nie trudności z samą wymianą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pokaż mi gdzie można jechać 300 km/h ;)

Nie pokażę Ci. Ale bez ograniczeń można jeździć w DE.

Poza tym porównanie imho bez sensu. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem że późniejsza wymiana to wielki problem tylko że łatwiej naraz wymienić samo CPU niż CPU i GPU, a chodziło mi tu głównie o koszta a nie trudności z samą wymianą....

Bardzo z sensem. Wiesz kiedy by miała nastąpić wymiana procka? Nie. Koszta? Hmm jeśli mówimy o PEG to koszt 8600GT to ok 150zł, 250zł zostaje. Do czasu wymiany proca może się okaże że wejdzie kolejna generacja, dolar wróci do 2zł. Za 250zł może będzie można już kupić 4850? Porównanie bardzo z sensem.

Co do czytania to czytam ze zrozumieniem. Pisałeś że łatwiej wymienić procka niż procka i grafe. Czy pisałeć coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi