metalfucker Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Cześć. Jestem tu nowy i od razu zwracam się z prośbą o pomoc. Złożyłem sobie niedawno nowego kompa. Intel E8500, Zotac GTX 285 Amp Ed., 4 GB Ramu Geila, zasilacz Chiefteca 650W i płyta Asusa P5Q jakas tam. Wszystko gra po za jednym dziwnym objawem. Przy włączeniu kompa w obudowie wszystko rusza (wiatraki, diody itp.), po sekundzie nagle się wyłącza i rusza na nowo już pełną parą i dalej działa bez zarzutu. Czy to normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 na moim asusie P5B mam coś takiego juz z 2 lata - pojawilo sie po wgraniu nowszego biosu - w kazdym razie nie ma sie czym przejmowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 To tak zwany dual boot. Normalne zjawisko na płytach Intela. Nie masz się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Dokładnie. U mnie w DFI LanParty DK P45-T2RS Plus tak jest, kiedy włącza się sprzęt, który miał odcięty dopływ zasilania. Na noc wyłączam listwę w domu, bo sekcja zasilania subwoofera w moich Z-5500 sobie buczy, co przeszkadza trochę w nocy. W każdym razie nie ma się czym przejmować. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 tak odbiegne od tematu, w jakim celu jest to zastosowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metalfucker Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) tak odbiegne od tematu, w jakim celu jest to zastosowane?Dzięki za odpowiedzi. Wydaję się, że to normalne zjawisko. Znalazłem w sieci kilka wypowiedzi na ten temat: "Dzwoniłem do ESM LOGISTIC (serwis Gigabyte w Polsce) i goście powiedzieli mi, że dualboot to normalne zjawisko, podobno płyta przy pierwszym uruchomieniu sprawdza sobie wszystkie parametry pracy czy są poprawne i wtedy startuje się drugi raz całkowicie", inna wypowiedź: "u mnie na DFI jest dual-boot ale tylko przy utracie zasilania do płyty", oraz: "Jak wcześniej obiecałem dla zainteresowanych umieszczam odpowiedź z serwisu GA Mój list: "Dzień Dobry ! Moje pytanie dotyczy płyty GA-P35-DS3 i zjawiska zwanego dualboot-em. (...) 1. Czy jest to normalne zjawisko czy oznacza ono niepoprawne ustawienie biosu / pracę płyty ? 2. Czy można jakoś zapobiec temu zjawisku poprzez zmianę biosu na inną wersję / zmianę ustawień biosu ? 3. Czy podczas dualboot płyta startuje napęd HDD dwukrotnie czy start HDD następuje dopiero przy drugim, końcowym starcie płyty ? Moje napięcia są ustawione na "default", płyta sugeruje by napięcia ustawić w trybie "auto". Lecz przy przestawieniu w tryb "auto" płyta ustawia większe napięcie na pamięć i procesor niż jest standardowe, ponieważ komputer na niższych napięciach pracuje w sposób stabilny nie wykonałem zmiany tej opicji z "default" na "auto". 4. Czy przy zmianie sterowania napięciami na "auto" tak jak sugeruje płyta, przestanie występować zjawisko dualboot czy nie ma to żadnego znaczenia ? Proszę o odpowiedź na powyższe pytania i z góry serdecznie dziękuję za zainteresowanie się tym problemem. Pozdrawiam. Odpowiedź serwisu GA: "Witam Dualboot ma na celu diagnostyke ustawień które zostały zmienione w stosunku do standardowych. Taka jest procedura startowa płyty dlatego nic nie można z tym zrobić. Jeśli chodzi o ustawienia napięć, system automatycznie wykrywa że dane ustawienia są wyższe od standardowych i w celu uniknięcia spadków stabilności próbuje je zwiększyć. pozdrawiam serdecznie Pomoc Technicna GIGABYTE" To chyba normalna przypadłość chipsetów P-35,45. Edytowane 8 Marca 2009 przez metalfucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Mam Asusa P5K/EPU na P35 i też to zauważyłem na początku - komputer "ożywa" po czym "zamiera" na jakąś sekundkę i dalej normalny start. Teraz jakoś objaw ten zanikł/stał się niezauważalny ? Zmiany jakie dokonałem(te które pamiętam) to: - rezygnacja ze sterownia prędkością dodatkowych wentylatorów przez płytę(ustawienia w Biosie) - podpiąłem jeden wentyl z termostatem ,na dodatkowe dwa dałem napięcie z linii 5V. - ustawienie na sztywno timingów pamięci + podniesienie na nich napięcia - Marvell IDE Controller na Disabled - LAN Boot ROM mam Disabled (tego akurat nie pamiętam jak było ,na wszelki piszę) - Memory Remap Feature - Disabled - jest w North Bridge Chipset Configuration - i najbardziej podejrzewana przeze mnie opcja Restore on AC Power Lost - na Power Off Dodatkowo napiszę ,że to całe EPU na tej płycie to ściema ,po instalacji sterowników do tego system co któryś tam raz nie startował ,jakiś taki białawy ekran był i ładowanie się zatrzymywało - odinstalowałem i jest OK. Edytowane 8 Marca 2009 przez securite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Myślę, że sprawa jest w 100% rozwiązania. :) Uważam, że bezcelowe jest walczenie z tym. ^^ Taki urok. :) Ze sprzętem nic się nie stanie, a kilka sekund nie zbawi. :) Edytowane 8 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...