makaron Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Było późno i otworzyć pewien plik przypadkowo klikając w Otwórz za pomocą na Deamon Tools przy załączonej opcji "używaj zawsze...." i teraz mam większość ikon w Deamonie ale co ciekawe są to ikony o różnych rozszerzeniach a więc powinno to obejmować tylko jedno np .jpg - Niemam teraz pojecia jak z tego wyść gdyż wszytko co jest na pulpicie i w zakładce menu Start jest w tych ikonkach. Próbowalem: -Odinstalować Deamona używając Revo = nic - zmieniać na właściwe programy ale to powoduje to samo - dany program przejmuje wszytko Nie mam system Restore. mam Backup ale ma z 4 miesiące ale na pewno jest jakieś wyjście z tego - coś jak ustawienia fabryczne Visty co do przyporządkowywania rozszerzeń. Temat dałem tutaj a nie w Oprogramowaniu, gdyż to chyba Visty problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 ...opcje folderów -> typy plików.... próbowałeś tam pozmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) mozna tez inaczej: klikasz prawym na pliku (np .jpg o ktorym wpomniales) i otworz za pomoca>wybierz program domyslny. W okienku ktore sie pojawi wybierasz odpowiedni program (jesli nie ma na liscie to 'przegladaj') i zaznaczasz "zawsze uzywaj wybranego programu do otwierania tego typu plikow". Po kliknieciu OK plik otworzy sie w nowym programie i wszystkie inne z tym rozszerzeniem zmienia swoj program domyslny Edytowane 7 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 (edytowane) @pemu - o to chodzi że w Viście x64 nie mam tej opcji tak jak w XP i nic nie mogę zrobić. Nawet jak odinstaluje ten program to i tak jego ikona jest na plikach i mogę otwierać te pliki za pomocą tego programu (??) gdy go odinstaluje. Wyłączam teraz indeksowanie plików na C zobaczymy czy to pomoże gdyż wychodzi na to że Vista "pamięta" o wszystkim. @domban214 - tak ale to opisałem w poście i efektem tego jest to iż kolejny program przejmuje kontrole nad tymi plikami. Update: co ciekawe w Progam Files pliki tych programów są ok jedynie na pulpicie i menu start (wszędzie gdzie są skróty) jest ten efekt. Update 2: Nic nie dało indeksowanie plików....... Edytowane 7 Marca 2009 przez makaron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...