Skocz do zawartości
makaron

Ikony Przejęte Przez Jeden Program

Rekomendowane odpowiedzi

Było późno i otworzyć pewien plik przypadkowo klikając w Otwórz za pomocą na Deamon Tools przy załączonej opcji "używaj zawsze...." i teraz mam większość ikon w Deamonie ale co ciekawe są to ikony o różnych rozszerzeniach a więc powinno to obejmować tylko jedno np .jpg - Niemam teraz pojecia jak z tego wyść gdyż wszytko co jest na pulpicie i w zakładce menu Start jest w tych ikonkach.

Próbowalem:

-Odinstalować Deamona używając Revo = nic

- zmieniać na właściwe programy ale to powoduje to samo - dany program przejmuje wszytko

Nie mam system Restore.

mam Backup ale ma z 4 miesiące ale na pewno jest jakieś wyjście z tego - coś jak ustawienia fabryczne Visty co do przyporządkowywania rozszerzeń.

Temat dałem tutaj a nie w Oprogramowaniu, gdyż to chyba Visty problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna tez inaczej:

klikasz prawym na pliku (np .jpg o ktorym wpomniales) i otworz za pomoca>wybierz program domyslny. W okienku ktore sie pojawi wybierasz odpowiedni program (jesli nie ma na liscie to 'przegladaj') i zaznaczasz "zawsze uzywaj wybranego programu do otwierania tego typu plikow". Po kliknieciu OK plik otworzy sie w nowym programie i wszystkie inne z tym rozszerzeniem zmienia swoj program domyslny

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pemu - o to chodzi że w Viście x64 nie mam tej opcji tak jak w XP i nic nie mogę zrobić. Nawet jak odinstaluje ten program to i tak jego ikona jest na plikach i mogę otwierać te pliki za pomocą tego programu (??) gdy go odinstaluje. Wyłączam teraz indeksowanie plików na C zobaczymy czy to pomoże gdyż wychodzi na to że Vista "pamięta" o wszystkim.

@domban214 - tak ale to opisałem w poście i efektem tego jest to iż kolejny program przejmuje kontrole nad tymi plikami.

Update: co ciekawe w Progam Files pliki tych programów są ok jedynie na pulpicie i menu start (wszędzie gdzie są skróty) jest ten efekt.

Update 2: Nic nie dało indeksowanie plików.......

Edytowane przez makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi