Skocz do zawartości
tadekk

Geil Dual Ultra 2x2 Gb Ddr2 800 Mhz Bios

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie ramy Geil Dual Ultra 2x2 GB DDR2 800 MHz timing 4-12-4-4 napięcie 1.8 - 2.3 V

Obecnie mam takie ustawienia biosu może ktoś pomoże jak to dobrze ustawić

DRAM Performance Control

Performance Enhance do wyboru standard, turbo, extreme mam turbo

MCH freqvency latch do wyboru auto 266 200 333 400 MHz jest auto

System Memory Multiplier 2.00B- 4.00A jest auto

DRAM Timing Selectable Manual CAS 5 , tRCD 5 , tRP 5 , tRAS 15

Ustawienie Advanced Timing Control , Mother BOard Voltage Control MCH DRAM Reference 0.900V

DRAM voltage 1.800V

DRAM TERMINATION 0.900V

Chanel A Reference 0.900 V

Chanel b Reference 0.900 V

Nie wiem czy to ważne procesor Intel Core2 Quad Q9550 2,83 GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRAM Timing Selectable Manual CAS 5 , tRCD 5 , tRP 5 , tRAS 15 <-- na początek zmień to na 4-4-4-12 :)

DRAM voltage 1.800V <-- tutaj na 2.100v (według nalepy z tego co pamiętam to jest napięcie, przy którym najlepiej im się żyje i nie robią kłopotów :) ).

MCH freqvency latch <-- i co to jest ? na pewno dobrze to ''przepisałeś'' :P ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie one narazie chodza 800 4-4-4-12 2.0v, czyli default. Ustawilem bez zmiany napiecia na 1050MHz 5-5-5-15. Dzialaja stabilnie, jednak w everescie wyniki sa minimalnie gorsze od poprzednich ustawien. FSB (333) pozwala mi ustawic je teraz tylko na 1100MHz i jezeli ktos je testowal przy tym taktowaniu niech napisze jak wtedy dzialaja. I czy w ogole :) Zmiany FSB nie planuje. Obecne 3GHz i tak nie wykorzystuje, a KWh leca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie one narazie chodza 800 4-4-4-12 2.0v, czyli default.

Tak się składa że dla tych Geil'i Ultra default to 2.1V-jest nawet w opakowce stosowna notka producenta dotycząca tego faktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item573081965_geil_2...a_importer.html

Widac slowo "fakty" sie zdewaluowalo ostatnimi czasy ;) Komputer chodzi z ramem na 2v od 2 miesiecy i jest stabilny jak skala.

Edit: Potestowalem troche i tak:

FSB 350 1050mhz 5-5-5-15 > FSB 333 800mhz 4-4-4-12 > FSB 333 1000mhz 5-5-5-15 wedlug everesta i bez zmian napiecia gdziekowliek. Zakoczylo mnie , ze temperatura procesora po podniesieniu o 150mhz podskoczyla moze o pol stopnia, ale ze tolerancja bledu (czujnik, zmiana temp. otoczenia itd.) to z minimum 1 stopien, to mozna powiedziec, ze sie nie zmienila ;P Tak wiec zastanawiam sie, czy tak juz nie zostawic. Bardziej by mi jednak pasowalo zostawic FSB 333 i ustawic ram na 1111mhz. Obawiamsie tylko, czy go nie spale podczas takiego testu.

Druga sprawa. Orientuje sie ktos na ile miarodajne sa wyniki testow pamieci w Everescie? Czy przeklada sie to na wydajnosc w grach?

Edytowane przez Sly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest test pamięci i jest dość realny, a jak się przekłada to na gry, to już inne pytanko ze strefy wpływ szybkości pamięci na gry. A tu jest różnie kwesta tytułu, ale tak na oko

różnica między : 800mhz 4-4-4-12 vs 1000mhz 5-5-5-15, to około 30fps vs 32/33fps.

Ale powtarzam to kwesta tytułu/platformy/reszty sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi