Skocz do zawartości
xdomin

Karta Dźwiękowa Na Usb Do 200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem w temacie o kartach na usb ale nic sensownego poza DACami nie polecacie :P niestety to jest kosmiczny koszt a mi nie do końca o to chodzi. Potrzebuję kartę/interfejs audio który by miał 2 wyjścia stereo, żebym mógł używać kompa jako źródła dwóch, niezależnych ścieżek audio. Co polecacie ? Fajnym rozwiązaniem jest ESI MAYA 44 USB ale po pierwsze jest za droga a po 2 jak za tą cenę to kiepskie parametry ma (S/N dynamikę A/D D/A). Przeszukałem "cały" internet i nie znalazłem karty która miała by dwa wyjścia (najlepiej nie zbalansowane, mono i zakończone jakimiś dobrymi wtykami typu rca/duży jack mono). Z jackami 3.5mm jest dużo zabawy jak chce się to podłączyć pod pro sprzęt.

Dodam, że karta ma działać docelowo z wieżą Technisc SA-EH550 a czasami z mixerem (stąd potrzeba dwóch oddzielnych kanałów).

Może być używana.

Edytowane przez xdomin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz drogi sprzęt, konkretne, dość spore wymagania i chcesz się zmieścić w 200zł? Takie rzeczy to chyba tylko w erze.. Ja za nieco ponad 100zł kupiłem live 24bit external.

Ma spdif optyczny, coaxial, DIN, 3xjack na 5.1, jack na słuchawki (chodzą albo słuchawki albo głośniki), line in i mic in. I to jest chyba najbardziej rozbudowana karta do 200zł, a mimo to pewnie nie spełni Twoich oczekiwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt... trochę przesadziłem - wielki kryzys - sprzęt drogi. W takim razie co polecasz ? Przejrzałem całą ofertę kart dźwiękowych/interfejsów audio i nie znalazłem nic konkretnego. W lapku mam pcmcia więc z komputerowych kart zostaje tylko SB Audigy 2 ZS... fajne parametry tylko trochę lipa z wejściami i wyjściami. Wtyczki na kablu to 3 kanałowe jacki 3.5mm - LIPA nie chce bawić się w jakieś przejściówki itp bo to wieś. Takie karty są fajne do czasu gdy używa się słuchawek i rozmawia na skype, a gdy chce sie coś poważniejszego zrobić to [gluteus maximus].

Oglądałem interfejsy to jak na złość te tańsze (do 400 zł) maja tylko jedno wyjście stereo, zazwyczaj zbalansowane i na dodatek na jacku 3.5mm. Porażka na całej linii, co z tego, że mają super przetworniki, preamy i można phantomy podłączać jak wyjście jest jedno w najlepszym wypadku (ponad 500 zł) 2 i to każde inne, np duży jack mono niezbalansowane i maly jack stereo 3.5mm (E-MU 0202). Normalnie jestem załamany... żeby nie było na rynku porządnej karty z kilkoma wyjściami niezależnymi na porcie USB.

Czy MAYA to moja ostateczność ? Fajna sprawa, że będę mógł ją kiedyś użyć jako ala "serato". Podobno latencja na poziomie 3ms umożliwia bezproblemowe granie z kompa. Boli mnie to, że MAYA kosztuje prawie 500 zł (nowa) używek nie ma.....a jej parametry pozostawiają wiele do życzenia (w porównaniu np. z lipnym Audigy 2 ZS). Ta karta ma już prawie 6 lat... ;/

Jakieś inne pomysły jak tanio i dobrze napędzić mój sprzęt, no i żeby były te dwa wyjścia ?

Bardzo proszę o jakieś mądre pomysły.

Edytowane przez xdomin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia o półce cenowej zdecydowanie powyżej 200zł. Nie potrafię też powiedzieć która karta spełni Twoje wymagania. Znalazłem taki test:

http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/53/38/

Może on nakieruje Cię na właściwy model. Ale za ok 500zł, to już prawie można jakiegoś DACa kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem cały ten test już dawno.....

DAC odpada, raczej bardziej zależy mi na funkcjonalności niż na jakości dźwięku (tzn. DAC to przerost formy nad treścią... Technics za słaby jest do DACa). Zdecydowałem się na interfejs ale jeszcze nie wiem jaki.... poszerzam zakres wymagań o MIDI - keyboard do kompa = pro syntezator.

mi by się przydało połączenie funkcjonalność MAYA 44 USB + możliwości i jakość E-MU 0404.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi