Skocz do zawartości
roxcod

Ciężki Problem Zabezpieczenie Access Pointa

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu do rzeczy

Główny problem to taki że nie mogę nadać hasła by zabezpieczyć sieć na drugim komputerze (Laptop) by nie stracić połączenia.

Już wyjaśniam

Mam net netia 1mb i dwa kompy w domu jeden PC i Laptop // PC podłączony przez router i kabel natomiast laptop łączy się przez kablem do access pointa NETGEAR's ME102 a ten rozdzielasygnał na lapa z adapterem liveboxa dlaczego? ponieważ wifi w lapie padło. W czym jest problem PC ma winXP sp1 a lap VISTE teraz nie mozna zapezpieczyć sygnału z access pointa hasłem typu WPA2 czy innym ponieważ zaraz po dodaniu hasła net na lapie nie działa (tak jakby brak polączenia ) gdy jest nie zabezpieczone wszystko jest OK, ale ktoś zawsze moze się wbić a tego nie chcemy bo za to płacimy.

Dodaje ze lap nie odbiera polączenia przez wifi wbudowane tylko przez adapter z liveboxa pod usb moze to w tym tkwi problem ...

Proszę o pomoc w razie niewystarczających informacji podam co trzeba ... Ciężka sprawa albo ja noga jestem sam już nie wiem ... jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem może być w tym, że adapter wifi nie obsługuje WPA2 lub win xp sp1 ma z tym problem.

laptop łączy się przez kablem do access pointa NETGEAR's ME102 a ten rozdzielasygnał na lapa z adapterem liveboxa

Nie rozumiem tego. Są dwa laptopy? Jeden łączy po kablu a drugi po wifi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale PC jest ok nie potrzeba mu kluczy bo laczy sie przez kabel z routera Czyli to wygląda tak

Router wypycha sygał do PC (sieciówka)

Router wypycha sygnał do Netgeara. potem

Netgear wypycha sygnał przez Livebox WiFi (na USB) chwyta sygnał i przekazuje do laptopa

WIFI w laptopie nie działa ztąd ten ADAPTER WiFi

Czyli jest PC i lap PC normalnie przez kabel a lap kablem do Netgera a ten sygnałem do adaptera z Live Boxa

CO mi to da że wprowadze hasło na PC wiem ze sp1 nie obsluguje chyba trybów szyfrowania ale ja Musze nadac hasło na Laptopie z Vistą i gdy je nadaje net pada ... tu jest problem gdy sieć jest ogolnie dostępna wsyzstko jest ok net działa itp. ale gdy nadam hasło odrazu pada i brak sygnału ikona od polączenia sieciowego jest przekreslona Jak ndac hasło na sygnał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi