marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Witam Skladam ITX do netu/filmow/biurowego stufffu. Od jakiego czasu bije sie z myslami co i jak, chcialbym to wkoncu miec z glowy. Staram sie tez by nie kosztowalo drogo. Mam juz zakupiona obudowe ITX, Feel 202 96W. Zamieszanie(czy moje zmieszanie) wprowadzila nowa plyta pod amd(ZOTAC 8200-itx 500zl) ktora sie u nas pojawila na rynku. Nie jestem tez pewny co do procka, chcialbym zeby byl tanio. Czy taki Athlon LE-1640(170zl) wystarczy? Oczywiscie wolalbym jakiegos dwurdzeniowca, ale plyta i tak mi juz nadszarpnie budzet, ze nie bardzo skad mam wykroic ~260 na jakiegos x2. I czy zasilacz podola takiemu tandemowi? Co do wczesniej wspomnianego dylematu, bierz sie stad ze mialem juz zaplanowany zakup ZOTAC 630i-itx(320zl) i Celeron e1200(150zl). Jesli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniadze :) W cenie tej nowej plyty pod amd, mam oba komponenty i jeszcze troche zostanie. Nie wiem czy warto przeplacac. Dodatkowo mamy obawy czy ten zasilacz z obudowy(96W) wystarczy pod konfig z amd. Reszta konfigu: 2gb DDR2 800mhz Seagate SATA II 7200.10 80gb DVD Liteon SOSW-833S SLIM ATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Maniakalny złożył właśnie fajnego ITX-a, z tym, że jego Zotac jest przeznaczony na procki Intela, a ten mobas jest u nas niedostępny. U niego 96W wystarczyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Maniakalny złożył właśnie fajnego ITX-a, z tym, że jego Zotac jest przeznaczony na procki Intela, a ten mobas jest u nas niedostępny. U niego 96W wystarczyło. To ten sam mobas co ja planuje i pewnie kupie(630i-itx), i jest u nas dostepny, bo wlasnie doczytalem o glupim detalu ktore uniemozliwi mi zakup tego 8200-itx pod amd. Jak mozna nie dac zlacza ATA na plycie. Dylemat rozwiazany. PS. Rozmiar jego itx-a jest fenomenalny, ale wychodzi to troche nieekonomicznie. Zasilacz 200zl, moja cala buda ITX kosztowala 200zl z zasilaczem, ciekawe czy takie jest pochodzenie tego zasilacza od kompa manikalnego :) Zreszta juz rozmiar Feel dla mnie jest swietny, nie musze az tak miniaturyzowac, no i chce miec naped DVD ktory w tej obudowie mozna zainstalowac. Edytowane 8 Marca 2009 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Kupuj co tańsze, do takich zadani nie trzeba niczego wydajnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 630i jest ok, ostatecznie mozna by o 9300 sie pokusic, zaleta taka ze ma jeszcze pcie x16 tylko niestety sporo drozsza, bo 630i juz od 299 widzialem na allegro, gdybym nie poskladal dopiero co HTPC na P5Q-EM pewnie skusil bym sie na ITX-a wlasnie takiego :) Procesorka bym tylko pod to poszukal jakiegos fajnego i oszczednego w przyzwoitej cenie, w cos 45nm bym celowal, moze E5200 ? Ostatecznie po taniosci jakies E21xx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) 630i jest ok, ostatecznie mozna by o 9300 sie pokusic, zaleta taka ze ma jeszcze pcie x16 tylko niestety sporo drozsza, bo 630i juz od 299 widzialem na allegro, gdybym nie poskladal dopiero co HTPC na P5Q-EM pewnie skusil bym sie na ITX-a wlasnie takiego :) Procesorka bym tylko pod to poszukal jakiegos fajnego i oszczednego w przyzwoitej cenie, w cos 45nm bym celowal, moze E5200 ? Ostatecznie po taniosci jakies E21xx Zotac 9300 to juz mega wypas, jeszcze z tym zlaczem x16. Niestety ma ta sama wade co 8200-itx, brak zlacza ATA. Niestety mam juz kupionego Slima ATA, dlatego ze w zestawie z obudowa Feel 202 daja adapter na ATA. Niestety w tym punkcie zakup napedu slim sata plus adaptera za lekko ~50zl nie jest w moim zasiegu finansowym. CPU natomiast bedzie skromne, e1200 ale wedlug mnie w zupelnosci wystarczajace(wydajnosc o 50% wieksza niz atom 330). PS. Zotac 630i to wedlug mnie rewelacyjna alternatywa, deklasuje atoma 2/3xx z tym gownianym i945. Coprawda jak zalczalem planowac tego itx-a rozwiaznie z 630i + e1200 bylo tylko minimalnie drozsze od tego smiesznego tandemu co prpoponuje intel, teraz jest juz nieco mniej ekonomicznie, ale ciagle o wiele bardziej sensownie. Edytowane 8 Marca 2009 przez marioking Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...