korizon Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Witam i proszę o ratunek. Wszystko zaczeło się po wymianie sprzętu ze starego złomu na nowy. został mi tylko dysk i nagrywarka. Oba na złączy IDE. Niestety w mojej płycie głównej jest tylko 1 gniazdo IDE(ATA) i tu zaczyna się problem. Jeżeli odepne taśme od napędu system startuje bez problemu. Jednak gdy podłącze i dysk i napęd to bios nie wykrywa żadnego użądzenia . (Reboot and select prooper boot device). sprawdzałem w biosie "no detectet" czy jakoś tak co już zrobiłem: wymiana taśmy ustawiłem na taśmie dysk na master napęd slave reset biosu sprawdziłem na dysku kolegi ( stata) problem znika. Czy wina tkwi w tym, że mam stacje i dysk na jednej taśmie ? czy kupno adaptera sata na ide coś pomoże czy dysk umiera? Może aktualizacja biosu ? z góry thx za odpowiedź ;) pozdrawiam Korizon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Tez mialem taki problem po zmianie kompa gdy musialem podlaczyc do niego stary dysk ata... Chcialem kupic dysk SATA i miec spokoj ale doszedlem do wniosku ze mnie nie stac :? Wtedy sprzedalem nagrywarke na ATA i kupilem SATA w tej samej cenie a dysk zostal stary - ATA i wszytko dzialalo. Jak zdobylem jeszcze troche pieniedzy to kupilem tez dysk sata i kontroler ata na plycie mam calkowicie wylaczony B-) Czesto sa takie problemy z dyskiem i napedem na jednej tasmie... ale wkoncu jakas kombinacja powinna zadzialac. Zworki masz dobrze ustawione? U kumpla nie chcialo dzialac jak byly zworki ustawione dysk-master naped-slave (oczywiscie master na koncu tasmy, slave na srodku) a wystarczylo przestawic zworki na dysku na 'cable select' i wsio dzialalo (podlaczone do tasmy tak samo jak wczesniej). Pokombinuj moze cos w te strone z roznymi ustawieniami Edytowane 8 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...