Skocz do zawartości
bhaal

Asus Barebone S96j - Edycja Biosu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam laptopa jak w temacie i podpisie. Skonczyla mi sie juz 2letnia gwarancja, wiec postanowilem wyedytkowac sobie niektore ustawienia BIOSu, aby zaprogramowac ACPI dla NHC. Cala paczke i instrukcje, ktore czesci BIOSu nalezy zmienić sciagnalem z jakiegos forum (paczka tutaj). Podczas zmian zauwazylem ciekawa opcje w zakladce Memory Controller. Otoz jest tam opcja "Maximum Memory Module Size", ktora ustawiona jest na wartosc 1024MB. Wiem, ze laptop ktory posiadam wg specyfikacji intela moze obsluzyc max 2GB pamieci(po 1GB na slot), pomimo tego ze chipset na plycie glownej potrafi obsluzyc do 4GB. I teraz zastanawiam sie czy jezeli zmienie wartosc tego parametru na 2048MB to czy laptop wogole mi wstanie. Mozliwe jest ze po tej zmianie BIOS mi padnie? Pol biedy jak nic to nie da, ale jak mi padnie przez to laptop to bedzie slabo. Czy ktos z Was probowal robic taka zmiane? Screen z programu z ta opcja tutaj.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

P.S. Jak w lapie mialem 3GB pamieci (2GB+1GB) to niby wszystko smigalo, ale laptop czasami z pupy sie zawieszal, BSODy wystepowaly a jak go uspilem to przy wybudzaniu byl zawsze BSOD. Poza tym BIOS widzial mi zamiast 3096MB pamieci 2944MB.

Pozdrawiam

Edytowane przez bhaal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki sam laptop , swego czasu mialem w nim pamięci 2 gb i 1 gb naraz i nie było żadnych problemów , imgo szkoda kasy w zabawy biosami bo jak coś uwalisz to bedziesz musial się poważnie martwić (a plyte głowną nie dość że cięzko dostac to jeszcze będzie droga)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki sam laptop , swego czasu mialem w nim pamięci 2 gb i 1 gb naraz i nie było żadnych problemów , imgo szkoda kasy w zabawy biosami bo jak coś uwalisz to bedziesz musial się poważnie martwić (a plyte głowną nie dość że cięzko dostac to jeszcze będzie droga)

Dzieki za odpowiedz. Wiem ze troche schiza ale bardzo jestem ciekaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi