Blackwhite Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Na razie skromnie, ale chłodnica swiftech 240 już zamówiona. Jak na razie temperatury mnie niemile zaskoczyły i są podobne jak mojej Noctua NH U12p - pewnie to za sprawą pojedynczej chłodnicy i cienkich węży. Nie wiem czy zmieniać węże i złączki na 3/8 ID 1/2 , czy zostawić te - co radzicie? CPU - ASPC Delta V3 Pompa - XSPC X2O 400 - bardzo cicha , praktycznie niesłyszalna. Chłodnica XSPC 120.1 - niedługo Swiftech 240 Węże i złączki 8/10 Edytowane 8 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D0BR0 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Ladny masz kolor plynu! ;) A jak na waz, mam taki sam (8/10mm ID). Ale to nie do porownania, bo mam dwie chlodnice 360... Zmieniac na grubsze weze nic ci nie zmieni w tempach, to tylko wyglad. Mozesz zrobic jak amerykanie, i uzywac grubych (typu 13/19 lub 10/16 albo jeszcze 10/13...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Jakie mniej wiecej masz roznice w temperaturach ? Ile miales na Noctua a ile teraz ? oczywiscie iddle i stres. Co do wezy nie zgodze sie, grubsze nieco daja, zwlaszcza w rozbudowanych ukladach, tak samo jak wywalenie zlaczek katowych (nie dotyczy Bitspower NK12 na przyklad :) ) i wstawienie hiflow, wplyw na temperature bedzie to mialo wiekszy przy blokach lubiacych duzy przeplyw, dla innych bedzie bez znaczenia, ale pompka na pewno odczuje mniejsze opory. U mnie w DDC teraz mniej sie poci, nie nagrzewa sie tak bardzo i jest delikatnie cichsza po zmianie, tempeaturki tez nieco lepsze. W ukladzie jak wyzej zostawil bym na razie te weze, to strasznej roznicy tutaj nie zrobi. W pierwszej kolejnosci sciagnol bym blok i zobaczyl czy na pewno dobrze lezy i czy ladnie pasta sie odcisnela, a przede wszystkim czy nie jest jej za duzo. Dokrecil bym go nieco mocniej, oczywiscie w granicach rozsadku, jesli jest z backplate mozna na prawde mocno go skrecic, nie powinno sie nic strasznego stac. Mialem tak ostatnio z NB w moim HTPC, strasznie grzal mi sie mostek, nie dokrecalem za mocno bloku bo MCW30 ledwo pasuje na G45 w ASUSie P5Q-EM, tempy podchodziy pod 50C, co bylo szoiem bo w drugim kompie zwodowany P35 nie przekraczal 34-35C, w kazdym badz razie balem sie dokrecac za mocno bo blok ledwo wszedl i sruby byly delikatnie pod katem, w koncu sciagnolem go, przeczyscilem (pasty bylo za duzo, bo przy przymiarkach i przerobkach przy skladaniu nalozylem wiecej) i dokrecilem, nieco mocniej i jest ok, podchodzi pod 40C na srednio mocnym WC z wolnoobrotowymi wiatraczkami, ale roznica kolo 10C w stosunku do poprzedniego stanu to sporo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Na Noctua tempy miałem: idle 24 st load 42 st Na tym bloku mam: idle 25 st load 43 st Niedługo przyjedzie chłodnica Swiftech 240 i zobaczę jak będzie po zmianie.Wtedy też sprawdzę czy blok dobrze dolega do procesora. Nie mam backplate niestety dlatego boję się dociskać na maxa. Edytowane 8 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 To nie jest zadna roznica tempeatur jaka warto by sobie glowe zawracac... to w koncu tylko jedna chlodnica 120mm, wiec nie jest tak zle, powiedzial bym ze jest calkiem ok. Ja bym postaral sie zalozyc obie chlodnice w ukladzie, tzn 1x120 i 2x120, wtedy bedzie lepiej czuc roznice, ale tempy spadna nie tak duzo, zwlaszcza ze balansujesz w okolicy temperatury otoczenia, wiec cudow sie nie zdziala (bardziej bedzie widac spadek tamperatury w stresie, w iddle powiedzial bym ze moze ze 2 C). To jak fajne jest WC zobaczysz dopiero po zwodowaniu grafy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 co to za płyn? wąż miedzy cpu a chłodnica nie jest przypadkiem skrecony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) No własnie tak myślę sobie teraz, że może na tych 120 i 240 mogę zwodować i grafe.Pompa w sumie demonem wydajności nie jest, ale w końcu DCC 350 ma praktycznie takie same parametry. JaX_CCC płyn to Freser one, a wąż nie jest skręcony - tak to na zdjęciu wygląda, ale jest ok. Edytowane 9 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) No własnie tak myślę sobie teraz, że może na tych 120 i 240 mogę zwodować i grafe.Pompa w sumie demonem wydajności nie jest, ale w końcu DCC 350 ma praktycznie takie same parametry.Parametry parametrami, w rzeczywistosci i tak to zawsze wyglada inaczej. Mysle ze pompa spokojnie wystarczy. Mi juz przeszlo pakowanie niewiadomo jak mocnych pomp, ktore warcza do ukladu, gdzie zalezy mi na ciszy, te 2 czy 3 C wiecej jakos nie robia na mnie takiego wrazenia gdy priorytetem jest cisza. Podejrzewam ze pompka na razie wydaje sie cicha, zwodujesz grafe i zacznie przeszkadzac (jak grafa przestanie ja zagluszac), tak to bywa im bardziej wyciszasz, tym bardziej draznia Cie wszelkie dzwieki jakie wydaje komputer, znajomi uwazaja moj za cichy, nawet nieslyszalny, a ja juz po woli dostaje szalu jak slysze pracujace DDC, ktore niby to wyciszone jest. Nawet D5 na 2 biegu i CR2 mnie po woli zaczynaja draznic... Zreszta wg. testu na mod-planet blok nie jest strasznie przeplywolubny, okolice 1C miedzy 1 a 5 biegiem na D5 to minimalna roznica. W porownaniu z GTZ wypada tez calkiem przyzwoicie, wiec nie martwil bym nie o blok i pompe. Po dolozeniu chlodznicy poradzi sobie i z grafa. Nie martwil bym sie jak by sie okazalo ze po zwodowaniu grafy temperaturki na procku delikatnie skoczyly, w koncu ten procek to nic w porownaniu do grafu jesli chodzi o ilosc wydzielanego ciepla, ciszej za to bedzie na pewno. Najbardziej widoczne roznice w temperaturze miedzy AC a WC to wlasnie nowe pradozerne grafy, w glosnosci zreszta tez. Edytowane 9 Marca 2009 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 http://cgi.ebay.co.uk/GTX-280-GTX280-GTX26...%3A1|240%3A1318 Gość pisze mi, że nie ma tych plastrów termoprzewodzących - bez nich chyba nie da rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Nie za bardzo. Jak sie uda zdjac te z oryginalnego chlodzenia bylo by spoko, o ile maja odpowiednia grubosc. Popatrz na stronie EK, ewentualnie dopytaj o grubosci thermopadow, zamow odpowiedni, na przyklad cos takiego i podocinaj. EDIT: Z tego co widze w instalation manual w EK na te grafy pady sa tylko na mosfety, wiec spokojnie mozna wziac jakis grubszy i zalozyc, przy docisku bedzie trzymal, choc faktycznie lepiej bylo by dopytac. Na nvivo, rdzen i pamieci idze pasta, w moim koolance pasta byla tylko na rdzen, na reszte pady, skoro tylko na mogy to nie bedzie to duzy wydatek, ewentualnie mozna sprobowac zostawic te pady co byly pod fabrycznym chlodzeniem (tak jak juz pisalem warto by sie dowiedziec o grubosc tych oryginalnych z EK) Edytowane 9 Marca 2009 przez jedras77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ok jakiej grubości te Thermal pady mam kupić?1 mm wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ok jakiej grubości te Thermal pady mam kupić?1 mm wystarczy?tak, oryginalnie są nawet deczko cieńsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) No dobra teraz kolejny problem. Ja mam tuby 8/10 mm - czy jakoś tak, jakie powinienem dokupić złączki do tego.Pogubiłem się w tym wszystkim.Wiem,że musze kupić takie jakie mam, ale jaki to rozmiar :P ? Takie coś http://www.overclockers.co.uk/showproduct....amp;subcat=1049 ? Edytowane 10 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 te sa za duze 3/8'' to wiekszy rozmiar tu masz 8/10mm http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=561&page=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Ok dzięki. A może lepiej będzie jak zmienię wszystkie złączki na takie http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=562&page=1 i kupię takie węże http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=569&page=1 Te złączki rozumiem,ze są kompletne i wkręcam je do radiatora, pompy i bloków bez żadnych modyfikacji? Edytowane 10 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ok dzięki. A może lepiej będzie jak zmienię wszystkie złączki na takie http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=562&page=1 i kupię takie węże http://www.specialtech.co.uk/spshop/custom...=569&page=1 Te złączki rozumiem,ze są kompletne i wkręcam je do radiatora, pompy i bloków bez żadnych modyfikacji? Tak ;) A propos temperatur. Uważam, że chłodzenie 1x120mm to za mało choćby na samo CPU. 1x120 może pracować jako dodatek ale jako podstawa to ciężko. No może jeszcze by to miało sens gdyby to grubas był.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Na razie skromnie, ale chłodnica swiftech 240 już zamówiona. ;) Ok czyli kupię grubsze węże i te złączki.Dzięki panowie. Jak lepiej poprowadzić węże,żeby było efektywniejsze chłodzenie: Z pompy od razu do procka, później do grafy i na końcu do radiatora, czy najpierw do radiatora? Edytowane 12 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 najlepiej: pompa - GPU - CPU - Chłodnica - pompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Jak lepiej poprowadzić węże,żeby było efektywniejsze chłodzenieZwykle jedyna zalecana rzecz to z reza do wlotu pompki, jako ze masz zintegrowana nie ma znaczenia dalszy uklad elementow. Roznice temperatury cieczy przy wlocie i wylocie chlodnicy tego typu tez za wielkie nie sa. Krotko mowic najlepiej prowadzic je tak zeby bylo przejrzyscie i bez zalaman, tak jak radzil .PaVLo. jest ok, ja bym zrobil dokladnie tak samo. Co do zlaczek upewnij sie ze beda pasowac jesli chodzi o szerokosc, na pierwszy rzut oka wyglada ze nie bedzie problemow, na pewno na CPU, z pompka tez niby ok, w bloku GPU pewnie z przeciwnych stron beda, tylko jedyne o co mogly by zaczepic to wentylatorek na chlodnicy, choc tez raczej powinno byc bezbolenie, ale upewnic sie mozna przed zakupem :) Wezyk fajny bardzo, sam uzywam w jednym ukladzie, jedyne co mi sie nie podoba to to ze srednio wyglada z innym kolorem fesera niz niebieski, jako ze sam w UV swieci nieco, z Acid Green wyglada to strasznie... Podobno wersja nie UV, tylko czysciutki clear tez jest do dostania, tak mi w qulingu nabajerowali, ale ciezko bedzie ze sprowadzeniem, bo musieli by samowic szpule 100m i nie maja pewnosci czy im sie sprzeda, a szkoda bo jak dla mnie taki byl by najodpowiedniejszy i moze wygladalo by to fajnie z moim ulubionym AcidGreen :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 A ja po kilku konsultacjach zrobię to tak. Pompa - chłodnica (duża) - CPU - chłodnica mała - GPU - pompa. Mam nadzieję,że zagra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Pochwal sie jeszcze jak chcesz zamontowac te chlodnice, sie znaczy w jakim miejscu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Na dachu budy - w środku oczywiście. Mam nadzieję,że tam wejdzie bo 100% pewności nie mam, ale są tam otwory na 2x120 mm wentyle, także powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 A ja po kilku konsultacjach zrobię to tak. Pompa - chłodnica (duża) - CPU - chłodnica mała - GPU - pompa. Mam nadzieję,że zagra. lepiej rozrysuj sobie to, bo możesz się nieźle przejechać i mieć pajęczyne węży w środku. Ja mam układ na dwóch chłodnicach i wygląda to tak pompka - GPU - CPU - duża chłodnica - mała chłodnica - rez - pompka Myślałem o takim rozwiązaniu jak ty, ale to zrobiło by u mnie niezły bałagan z weżami i ostatecznie zeszpeciło układ, a nie chciałem ciąć budy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 nawet nie o to chodzi. Feser 10/16 mimo ze elastyczny to nie zawsze sie bedzie dalo go wygiac tak jak chcesz, na przyklad to polaczenie chlodnica - cpu moze byc problematyczne, wiec jak sie nie zna dobrze i nie uzywalo wlasciwosci weza to wogole cokolwiek ciezko rysowac. Jak bedzie waz sprobuj rozmiescic elementy i poprzymierzac kawalkiem, wtedy sie przekonasz czy da rade. ja mialem taki problem z nim ze jak nawet zalozylem go i ladny luczek sie udal to znowu mialem straszne naprezenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Tak to teraz wygląda. Blok CPU - XSPC Delta V3 Blok na Grafikę - EK FC280GTX full + backplate Pompa z resem - XSPC 400 - jakoś daje radę Chłodnice: 120 XSPC + MCR220-QP-K Węże 3/8" Złączki kompresyjne 3/8" Wentyle Noctua 800 rpm Edytowane 18 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Kolor kozak... i 300zł w wentylach też :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Kurde coś nie halo jest.Po 10 minutach w Crysisie wyskoczyły arty i temperatura dobiła do 100 st C. Mocno trzeba dociskać ten blok na karcie? Ja zrobiłem to w miarę delikatnie ,żeby niczego nie pokruszyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Kolor kozak... i 300zł w wentylach też :blink:Bo go stac na to , Szkocja :> Swoja droga , zawsze zastanawialo mnie jedno - majac WC po kiego tam sa w ogole wentyle na tyl dla przykladu? Edytowane 17 Marca 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Dobra - dokręciłem GPU i jest git. NIe spodziewałem się cudów i tak jest. Stres 64 st C i idle 41 st C. Fumark 75. No i nie wyje mi wentyl na grafie :P Fire - wentyl na tyle jest na chłodnicy - są tam dwie 120 i 240 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) LOL , nie zauwazylem , a w takim razie ten niebieski na gorze? Edytowane 17 Marca 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...