Skocz do zawartości
joorvishoon

Ubuntu 64 Bit A Apps'y 32 Bitowe

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, mam pytanie filozoficzno-teoretyczne (spraktykuję jak nabędę 64 bitowy procesor). Czy na linuksie (w szczególnoście Ubuntu):

przypadek 1) da się odpalić linuksowe aplikacje 32 bitowe?

przypadek 2) da się odpalić 32 bitowe aplikacje windowsowe (np przez wine)?

Tak mnie to trochę ciekawi. Zna ktoś odpowiedzi?

(PS -> wiem na czym polega tryb 64 bitowy procesora, 32 bitowy i ogólnie wiem jak to wszystko działa, tylko zastanawiam się czy ktoś nie postanowił jakoś tego obejść sprytniej niż maszyną wirtualną)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, mam pytanie filozoficzno-teoretyczne (spraktykuję jak nabędę 64 bitowy procesor). Czy na linuksie (w szczególnoście Ubuntu):

przypadek 1) da się odpalić linuksowe aplikacje 32 bitowe?

przypadek 2) da się odpalić 32 bitowe aplikacje windowsowe (np przez wine)?

Tak mnie to trochę ciekawi. Zna ktoś odpowiedzi?

(PS -> wiem na czym polega tryb 64 bitowy procesora, 32 bitowy i ogólnie wiem jak to wszystko działa, tylko zastanawiam się czy ktoś nie postanowił jakoś tego obejść sprytniej niż maszyną wirtualną)

Da się normalnie odpalać aplikacje 32 bitowe które są przeznaczone dla linuxów 32 bitowych. Wystarczy, że w kernelu będzie zaznaczona opcja: Executable file formats / Emulations --> [*] IA32 Emulation

Ciekawa sprawa wygląda z pluginem adobe flash ponieważ jest on 32 bitowy. Szkoda że adobe nie wydało jeszcze wersji 64 bitowej bo trzeba kombinować żeby korzystać z flasha na systemie 64 bitowym. Otóż on nie chce działać z przeglądarką która została skompilowana pod procesor 64 bitowy, ale działa z przeglądarką która została skompilowana pod procesor 32 bitowy. Żeby używać go z przeglądarką zrobioną pod 64 bity to trzeba jeszcze skorzystać z pakietu nspluginwrapper.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa wygląda z pluginem adobe flash ponieważ jest on 32 bitowy. Szkoda że adobe nie wydało jeszcze wersji 64 bitowej bo trzeba kombinować żeby korzystać z flasha na systemie 64 bitowym. Otóż on nie chce działać z przeglądarką która została skompilowana pod procesor 64 bitowy, ale działa z przeglądarką która została skompilowana pod procesor 32 bitowy. Żeby używać go z przeglądarką zrobioną pod 64 bity to trzeba jeszcze skorzystać z pakietu nspluginwrapper.

Co to za bełkot? Przeciez oczywiste jest ze 32 bitowy flash nie bedzie działal 64 bitową przeglądarką.

Poza tym adobe wydalo flasha w wersji x64 pod linuksa i nie trzeba nic kombinowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za bełkot? Przeciez oczywiste jest ze 32 bitowy flash nie bedzie działal 64 bitową przeglądarką.

Poza tym adobe wydalo flasha w wersji x64 pod linuksa i nie trzeba nic kombinowac...

Niestety mylisz się, wersja 64 bitowa flasha nigdy nie była wydana. Nie ma nawet bety. Jeszcze przed chwilą sprawdziłem dla pewności Get Flashplayer

Dostępna jest jedynie wersja 32 bitowa. A szkoda bo nie trzeba by było kombinować z nspluginwrapperem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że może trochę odkopuję temat ale jakby ktoś miał przeczytać, albo twierdzić, że flash nie działa pod 64 bitowym linuksem to brakuje w tym temacie stosownego linku:

http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html

Mnie ta wtyczka śmiga na Ubuntu x64 pod Firefoxem i Operką x64 bez najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że może trochę odkopuję temat ale jakby ktoś miał przeczytać, albo twierdzić, że flash nie działa pod 64 bitowym linuksem to brakuje w tym temacie stosownego linku:

http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html

Mnie ta wtyczka śmiga na Ubuntu x64 pod Firefoxem i Operką x64 bez najmniejszych problemów.

jasne ze działa bo ja uzywam od kilku miesiecy. pod systemami 64bitowymi dziala flash 64bitowy :). nie jest to wersja finalna, wiec nie ma jej na stronie glownej. jest caly czas rozwijana. co do tematu. wine działa, aplikacje 32bitowe linuksowe i windowsowe (to drugie spod wine rzecz jasna) tez. wlasnie uzywam ubu 9.04 official, nie jakis tam jarzabek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi