KiMR Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Zawsze zdawało mi się, że jezeli któraś z nóżek procesora zostanie wygieta i nie wejdzie w otwór to procesor się nie uruchomi. Jednak mimo, że jedna nózka była wygieta, procesor działał normalnie, nawet nie było problmu z kręceniem. Komputer działał tak przez 5 miesiecy, po tym czasie zaczęły pojawiac się błedy z dostepem do pamieci. Uznałem ze to wina windy i dałem formata. I o dziwo pomogoło. Po kolejnym miesiącu komputer nagle sie wyłaczył i już nie wstał. Pomyślaem ze płyta padła. Rozkręciłem go wyciągnąłem wszystko z budy. Po wyciągnieciu procesora i dokładnym obejrzeniu, zobaczyłem ze jedna nózka jest zgieta. Po naprostowaniu nózki, odkurzeniu i wsadzeniu częsci do budy, komputer uruchomił sie normalnie. Jedynie to co zauważyłem, to to że wydajnośc w grach wzrosła :D . Moze mi ktoś wyjasnic jak to jest mozliwe ze komputer działał normalnie? Edytowane 8 Marca 2009 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Dzialal bo najwidoczniej nie byla potrzebna do niczego (lub potrzebna do czegos mniej waznego) Mialem podobnie... Pare lat temu wylamala mi sie (calkiem) nozka w celeronie 2,6ghz (jeszcze za czasow s.478) a procesor dzialal bez najmniejszych problemow Swoja droga... ciekawi mnie jak Ty to zrobiles;P przeciez jak nozka sie zegnie i nie wejdzie w socket to widac ze procesor nie przylega/kiwa sie/jest krzywo (niepotrzebne skreslic) Edytowane 8 Marca 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Mam procesor bez dwóch nóżek (S478), działa normalnie. Nie ma reguły, zależy która nóżka się urwie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Miałem to samo w Duronie 600:D smigał po pencil modzie na 850 z jedną nóżka urwaną:D:D:D Na szczęscie Intel nie ma już nóżek:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Ja mam pentiuma III 800mhz w szafie. Wczoraj go wyjąłem i zobaczyłem że nóżka krzywa. Chciałem ją naprostować i sie ułamała :D Ciekawe czy bedzie działać. Myślałem że juz do wyrzucenia (żadna strata :P) ale zaciekawiliście mnie tym tematem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdk Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 bo to pewnie nóżka od zasilania była, około połowy nózek jest do zasilania procesora, przy napieci około 1,5 v przenieść moc około tych 90 watt to kombinowanie (w nowszych procesorach to jest wyzwanie dla producentów płyt głównych) jak wyszły procki 120 watowe to nie wszytskie płyty radziły sobie z tym mimo ze nie było innych przeciwskazań do tego zeby pracowały z tym prockiem. dlatego coraz mocniejsze procki maja coraz wiecej nózem ( moze to nie jest główny powód ale dość istotny) prądy w phenomie 120w chodziły około 80 A, tak dla przykłady przewodem o przekroju 1,5 mm2 moze płynąć prąd 25A, a takie zabezpieczenia mają domki jednorodzinne o przydziale mocy 12 KW tylko ze napiecie inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Swoja droga... ciekawi mnie jak Ty to zrobiles;PSam nie wiem :D Dzieki, za nakierowanie ze może była ona odpowiedzialna za zasilanie. Edytowane 9 Marca 2009 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...