Skocz do zawartości
KiMR

Procesor Z Wygietą Nóżka Działał Przez 6 Miesiecy.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze zdawało mi się, że jezeli któraś z nóżek procesora zostanie wygieta i nie wejdzie w otwór to procesor się nie uruchomi. Jednak mimo, że jedna nózka była wygieta, procesor działał normalnie, nawet nie było problmu z kręceniem. Komputer działał tak przez 5 miesiecy, po tym czasie zaczęły pojawiac się błedy z dostepem do pamieci. Uznałem ze to wina windy i dałem formata. I o dziwo pomogoło. Po kolejnym miesiącu komputer nagle sie wyłaczył i już nie wstał. Pomyślaem ze płyta padła. Rozkręciłem go wyciągnąłem wszystko z budy. Po wyciągnieciu procesora i dokładnym obejrzeniu, zobaczyłem ze jedna nózka jest zgieta. Po naprostowaniu nózki, odkurzeniu i wsadzeniu częsci do budy, komputer uruchomił sie normalnie. Jedynie to co zauważyłem, to to że wydajnośc w grach wzrosła :D .

Moze mi ktoś wyjasnic jak to jest mozliwe ze komputer działał normalnie?

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzialal bo najwidoczniej nie byla potrzebna do niczego (lub potrzebna do czegos mniej waznego)

Mialem podobnie... Pare lat temu wylamala mi sie (calkiem) nozka w celeronie 2,6ghz (jeszcze za czasow s.478) a procesor dzialal bez najmniejszych problemow

Swoja droga... ciekawi mnie jak Ty to zrobiles;P przeciez jak nozka sie zegnie i nie wejdzie w socket to widac ze procesor nie przylega/kiwa sie/jest krzywo (niepotrzebne skreslic)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pentiuma III 800mhz w szafie. Wczoraj go wyjąłem i zobaczyłem że nóżka krzywa. Chciałem ją naprostować i sie ułamała :D Ciekawe czy bedzie działać. Myślałem że juz do wyrzucenia (żadna strata :P) ale zaciekawiliście mnie tym tematem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to pewnie nóżka od zasilania była, około połowy nózek jest do zasilania procesora, przy napieci około 1,5 v przenieść moc około tych 90 watt to kombinowanie (w nowszych procesorach to jest wyzwanie dla producentów płyt głównych) jak wyszły procki 120 watowe to nie wszytskie płyty radziły sobie z tym mimo ze nie było innych przeciwskazań do tego zeby pracowały z tym prockiem. dlatego coraz mocniejsze procki maja coraz wiecej nózem ( moze to nie jest główny powód ale dość istotny) prądy w phenomie 120w chodziły około 80 A, tak dla przykłady przewodem o przekroju 1,5 mm2 moze płynąć prąd 25A, a takie zabezpieczenia mają domki jednorodzinne o przydziale mocy 12 KW tylko ze napiecie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga... ciekawi mnie jak Ty to zrobiles;P

Sam nie wiem :D

Dzieki, za nakierowanie ze może była ona odpowiedzialna za zasilanie.

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi