Skocz do zawartości
trymek

Wymiana X1950pro Na Hd4650 Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kolega ma otrzymać z serwisu kartę gainward hd4650 512 ddr2 128bit za powercolor x1950pro 256mb ddr3 accelero x2.

Czy to dobra wymiana czy może raczej powinien oczekiwać czegoś lepszego?

Wg mnie rażący jest fakt nie dosyć, że innego producenta to jeszcze Palit/gainward...

Wiem, że cena, za którą kupił x1950(460zł) nie jest żadnym wyznacznikiem, ale chyba mogliby coś lepszego dać??

Kartę, którą ma otrzymać jest warta ~250zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że mino pamięci DDr2 karta będzie lepsza.

No cóż Palit/Gainward ponoć jakością nie zachwycają - ja miałem przez 2.5 roku palita r9550 i nie miałem problemów.

Wiem, że cena, za którą kupił x1950(460zł) nie jest żadnym wyznacznikiem, ale chyba mogliby coś lepszego dać??

Myślę, że dali w sam raz, ewentualne mógłby być HD4670.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać dla większość z was pamięci DDR2 oznaczają crapa... HD4670 nie mogli dać, bo jest sporo lepsza.

Z tego, co mam teraz w głowie, ogólnie HD4650 będzie na podobnym poziomie - w większości gierta karta jest lepsza, i to zauważalnie, od 9500GT/8600GTS, które są gorsze od X1950PRO... Wniosek można wysnuć samemu.

Niech stara się o zwrot kasy, ale jeśli się nie uda, to nic się nie stanie.

A pobór mocy też o wiele niższy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że mino pamięci DDr2 karta będzie lepsza.

No cóż Palit/Gainward ponoć jakością nie zachwycają - ja miałem przez 2.5 roku palita r9550 i nie miałem problemów.

Myślę, że dali w sam raz, ewentualne mógłby być HD4670.

Lepsza tak , ale za 250zł a za 295 ma już 4670 która jest jeszcze 40% wydajniejsza, więc 4650 się po prostu nie opłaca.

Przy szynie 128bit szybkość pamięci nabiera dużego znaczenia. Im szersza szyna tym mniejsze znaczenie szybkości pamięci, dlatego nie opłacało się dawać drogiej i energochłonnej szyny 512bit do 4870 a dano tam DDR5 co wyrównało zysk z szyny.

Podsumowując na 4650 nie ale na 4670 tak.

Ale skoro taką dają to cóż tak jak napisał Gierek, najwyżej opchnie na allegro i dołoży trochę więcej bo wątpię, by dostał za tego krapa 250 jak w sklepie.

A jak by im dołożył (nie mówię o dołożeniu baseballem ;)) 50zł może by dali jednak 4670? Robił ktoś tak?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sapphire wymienił 2600xt ddr4 na palita 3850 ddr3, ani troche nie narzekam. Palit, bo palit, ale jak dają za darmo to się nie narzeka tylko bierze ;-)

P.S.

Era gddr2 powinna zakończyć się kilka lat temu.

Edytowane przez SpectatorX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Witam,

kolega ma otrzymać z serwisu kartę gainward hd4650 512 ddr2 128bit za powercolor x1950pro 256mb ddr3 accelero x2.

Czy to dobra wymiana czy może raczej powinien oczekiwać czegoś lepszego?

Wg mnie rażący jest fakt nie dosyć, że innego producenta to jeszcze Palit/gainward...

Kartę, którą ma otrzymać jest warta ~250zł...

To jest przyklad na to jak sklepy pokretnie podchodza do przepisow i swobodnie sobie wybieraja co im lepiej pasuje.

W momencie , gdy karta nie jest produkowana , a jest droga i ceny spadly (zeszly rok) to ewentulanie oddadza odpowiednik wydajnosciowy (wymiana 8800GTX na 9800GTX+ , cena okolo 2000 vs 650 zl) , ale w momencie gdy karty tez nie ma , a ceny poszly w gore to laskawie chca zwracac kase i nie ma mowy o odpowiedniku wydajnosciowym. Polska.

Nie przyjalbym tego z racji DDR2 , w ustawie jest napisane , ze jesli to wiaze sie z niedogodnoscia dla klienta to ten moze odstapic od umowy - wiaze sie bo DDR2 zdlawi ta karte , jest gorsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

A to wyboldowane wyjasnilem Ci na pw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się, że 4650 ddr2 jest ZNACZNIE SŁABSZY od x1950pro.

Róznica to około 20%-25% na korzyść x19050pro, więc uważajcie jak będą Wam chcieli wcisnąć to badziewie :wink:

Niech pójdzie do serwisu i zażąda czegoś co dziś kosztuje tyle co jego była karta w dniu zakupu (koniecznie weźcie paragon od x1950), a jak nie dadzą to straszyć sądem (i jak nie podziała pójść do sądu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi