Skocz do zawartości
mn1ch

Gainward Hd4850 Gs Co Się Mogło Stać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam następujący problem z ww. kartą. Zacznę od tego że zmieniłem na niej chlodzenie na Accelero S1 łacznie z pamieciami i ukladem zasilajacym, wszystko było cacy, kilka dni cieszylem sie z blogiej ciszy, temperatury spadły, wiec zaczalem ja podkrecac, zainstalowalem (moze tu jest problem) riva tuner, ati tray tools i ati tools i mam wrazenie ze po instalacji tego ostatniego cos sie stalo a wyglada to tak:

Dołączona grafika czarne plamy pojawily sie gdy podkrecilem karte na 800 /2300 maksymalne ustawienia ati overdrive ktore wykrył to 750/2300

w UT3 mam wrazenie jakby ubyło "mapowania wybojów" czy jak to sie nazywa i tak jakby tekstury mialy mniejsza rozdzieczosc, w cryzsisie to samo, pozatym nie ma błedów w obrazie.

Czy jest mozliwe ze czesc ukladu ktore odpowiada za ww. efekty padla?

Reinstalowalem juz sterowniki od grafiki razem z czyszczeniem sterownikow driver cleanerem, ktos mial podobny problem, albo potrafi mi wytlumaczyc co jest nie tak? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poradziłem sobie już , MOBOT byłeś bardzo blisko, u mnei problemem było zainstalowanie ati tools (bez tray ;) ) , zreszta i ati tray toolsa miałem zainstalowanego obok rivy i nie bylo problemow, problemem okazaly sie ustawienia wyswietlania w catalyst control center, same szczegolowosc mipmap przestawiła sie z defaultowych wysokich na najnizsze ( mysle ze ATI TOOL cos poprzestawial, a ja myslalem ze albo pamieci padly albo ktorych z ukaldow w rdzeniu :D ) i to było zrodem mojego stresu , ehhh człowiek cale zycie uczy sie na bledach, swoja droga ta karta kreci sie po wymianie chłodzenia na accelero s1 nadwyraz dobrze 800/2300 i nie probowalem dalej bo mam stracha ;) , ale albo trafila mi sie mocna sztuka albo ten Gainward GS w polaczeniu z accelero pokazuje pazury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800 MHz na rdzeniu to bardzo dużo i wręcz nieprawdopodobne aby osiągnąć takie stabilne taktowanie bez modów ołowkiem itp.

Jeśli chcesz sprawdzić czy rzeczywiście jest stabilnie, to zapuść FurMarka v1.6.5 stability test na powiedzmy godzinę. Do tego w katalogu gdzie instalujesz ten program, zmień nazwę pliku FurMark.exe na jakąkolwiek inną x.exe, bo ATI w swoich sterach jakoś "blokuje" ten program przez co "nie katuje" w pełni karty. Po zmianie nazwy pliku program zadziała pełną parą i możesz sprawdzić czy wykręciłeś stabilnie rdzeń.

Przynajmniej u mnie tak jest, 3d marki, ATT chodzą stabilnie na 750 MHz, a FurMark już przy 700 MHz powoduje komunikat VPU Recover.

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi