Skocz do zawartości
Direct

Zbyt duza temp dysku ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około tygodnia mam maly problemik. wczesniej moj dysk taki jak w podpisie mial 38 stopni max, teraz natomiast ma 45 i to nie w duzym obciazeniu :(, czy to nie za duza temperatura ?? i czy wszystko jest wpozadku ?? za odpowiedz z gory dziekuje :) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pod dyskiem wentyl 80 mm na 12 v :) troche halasuje, ale chlodzi konkret..mam dwa dyski, ogolnie kiepsko z wentylacja w budzie a temp dysku nie przekracza 28 stopnie...przewaznie jest od 20 do 25...teraz mam 24 a komp caly dzien chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam pod dyskiem wentyl 80 mm na 12 v :) troche halasuje, ale chlodzi konkret..mam dwa dyski, ogolnie kiepsko z wentylacja w budzie a temp dysku nie przekracza 28 stopnie...przewaznie jest od 20 do 25...teraz mam 24 a komp caly dzien chodzi..

U mnie to samo tyle, że na B-V+ 120 GBa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde moj WD 20 gb 5400 rpm temp dochodzi do ponad 64 C 8O

szumi jakby mial sie rozpasc, czesto staje i miesza z 5 minut w miejscu :evil:

dziala na kieszeni, wiec czesto go przewoze upadl z 2 razy na podloge i dale jako tako dzial :lol:

oddawalem juz go 3 razy na gwarancji ale nie znajduja wystarczajacego powodu by go wymienic ROTFL

zostalo mu jeszcze ponad 2 latka gwarancji wiec jeszcze se wysypie

ni i niedlugo bedzie musial jeszce wytrzymac FSB ponad 166 na dzielniku 1/4 :twisted:

odziwo baracuda 40 Gb smiga az milo a jest starsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem przez rok 65 stopni i BIV jakos żyje :D....

Ja wylonczylem hlodzonko od HD'ka (przemeblowanie w budzie) i hmm po 1h godzinie pracy przy ok 60 C (nie wiem ile) zwiecha , balem sie ze dyski usmazylem (fakt grzeja sie bardziej bo sa dwa maxtorki bardzo blisko siebie [ok 2 mm]) ale po wlanczeniu chlodzenia chodza bez zazutu (od wczoraj) Ps:Chłodzeni to 2 wiatraczki 30x30 mm(przód) i jeden 80x80 mm(tył tymczasowo) czekam na blok i bede mial ze łba 3 wiatraki :-) puki co dyski swiszcza razem z wiatrakiami fe :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to bardzo duzo zalezy od tego jak jest zamontowany jak ma duze pole styku z mocowaniem(obudową) to większość ciepła oddaje obudowie . Wyizolowanie powoduje hmm nieprzyjemne sytuacje :-( (i cisze :-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzia, a jaki bloczek montujesz na hdd'ka? podziel sie konstrukcja :D bo musze wyciszyc w koncu mojego wyjca

Cosik takiego(nie moje foto) mój sie frezuje dopiero(juz długo bo po znajomosci mi zachciało :-( )z tym że mój będzie miał z boku jeszcze miedzine blaszki żeby z boków odprowdzał ciepło ,bedzie taka litera H od przdu i bedzie chłodził dwa maxtory w RAID'zie na stripingu 80+80 GB :twisted:

A na koniec to wszytko wycisze :-)

Foto: (tak w sumie patrze na to foto móje jest troche większy chyba , no na wymiar dysku i wyższy[napewno ok 1,5 cmma])

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie Barracudy 80 GB - IV i V i nawet bez chlodzenia przy pracy 24h nie grzeja sie zbytnio - przy upalach max do 40 stopni. Zamontowalem dodatkowy coolerek 80x80mm na 7V (nic nie slychac) a temp dyskow nie rosnie powyzej 32-34 stopni.

Przez pewien czas mialem Caviara 80GB 8MB WD800JB i grzal sie duzo bardziej od Seagate-ow no i niestety mocno swiszczal wiec sprzedalem go kumplowi, ktoremu i tak cooler na procku wszystko zaglusza i u niego w jakims Codegenie temp doszla do 70 stopni !!!. Jak dla mnie - bardzo ostro. Zamontowal jakis wiatraczek i teraz ma 55 - i tak sporo. Moze jakis dziwny egzemplarz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi