Fuburek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam, poratujcie panowie w ostatecznym wyborze z tych dwóch monitorów. Przeznaczenie: internet, prace biurowe, dużo pisania, ogólnie praca z tekstem i czasem obróbka grafiki na poziomie amatorskim. Gry mnie nie interesują, a do filmów mam telewizor. Za Samsungiem przemawia design i dobre opinie o tym modelu, a za Iiyamą cena i dobra opinia o firmie. Nie mam możliwości porównania obu monitorów na żywo. Nie mogę też dłużej czekać, bo stary CRT już się wypalił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Według mnie, T220 to jeden z najlepszych monitorów w swoim przedziale cenowym, jeśli o IIYAMA chodzi to osobiście nie zdecydowałbym się na ten produkt, może ze względu na osobiste urażenie. Kilka monitorów tej marki widziałem i ani obraz ani jakość podzespołów mnie nie zachwyciły a do tego matryce lubią pokazywać pixele w pierwszych tygodniach użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Iiyama za to daje teraz bardzo miłą gwarancję na pixele - przez 30 dni jesli chociaż jeden się pojawi to monitor podlega gwarancji. W tej cenie polecam jeszcze zerknąć na Iiyamę 2208HDS np taką : http://www.allegro.pl/item567387910_monito..._0_bad_pix.html pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ja polecam coś z LG np. W2252TQ, sam go mam i polecam :) i też ma gwarancje na pixele 30 dni, i dobrej jakości obraz i kolory, nawet na czerń nie narzekam, dobrze podświetlona matryca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Gorzej jak pixel wyskoczy w 5-6 tygodniu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Witam, poratujcie panowie w ostatecznym wyborze z tych dwóch monitorów. Przeznaczenie: internet, prace biurowe, dużo pisania, ogólnie praca z tekstem i czasem obróbka grafiki na poziomie amatorskim. Przy obu tych monitorach w czasie obróbki będziesz pracował mocno po omacku (więc najlepiej za bardzo nie obrabiaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuburek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Przy obu tych monitorach w czasie obróbki będziesz pracował mocno po omacku (więc najlepiej za bardzo nie obrabiaj).to mnie zmartwiłeś, bo nie ukrywam, że grafik z firmy, w której pracuję określił tego Samsunga jako "niezły". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) to mnie zmartwiłeś, bo nie ukrywam, że grafik z firmy, w której pracuję określił tego Samsunga jako "niezły"."Niezły" to jest do pracy z grafiką (amatorsko ew. pół-pro) EIZO S2231W ... a profesjonalnie EIZO CG222W ;) Próbowałem kiedyś coś robić na TN - męka ... jeśli oczywiście chcemy coś zrobić na prawdę dobrze i jeśli chcemy widzieć co robimy. Np. problematyczna jest korekcja jasności, nawet dobieranie odpowiedniej kompresji (jeśli coś kompresujemy stratnie). Po prostu TN nie można zaufać ... ew. praca z grafiką jest bardziej pracą po omacku. Ale pocieszę Cię - jeśli masz mocno wypalony CRT to na nawet badziewnym TN zobaczysz pewnie więcej w cieniach ;) Edytowane 10 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ach, obróbka grafiki... Faktycznie przy tym przedziale cenowym może być ciężko coś znaleźć. Matryce TN do tekstu i pracy jak najbardziej się nadają, ale jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów to jest kiepsko. EIZO robi dobry sprzęt dla grafików, jak już Kyle słusznie zauważył. Czy możesz napisać co konkretniej z tą grafiką będziesz robił? (obróbka zdjęć, jakieś 3d, szkicowanie na komputerze...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Co do obróbki grafiki to można jeszcze celować w EIZO z drugiej ręki (np. EIZO L887 20" 1600x1200 widziałem po 800 PLN - widziałem ten monitor kilka lat temu osobiście ... kiedyś kosztował prawie 1000 euro/4K PLN ... do statycznej dobry ale nie pograsz na nim) link do tego modelu: http://www.eizo.com/support/discontinued/lcd/l887.asp ps. tylko wiadomo ... jak kupujemy z drugiej ręki to najlepiej zobaczyć w jakim jest stanie Edytowane 10 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuburek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ach, obróbka grafiki... Faktycznie przy tym przedziale cenowym może być ciężko coś znaleźć. Matryce TN do tekstu i pracy jak najbardziej się nadają, ale jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów to jest kiepsko. EIZO robi dobry sprzęt dla grafików, jak już Kyle słusznie zauważył. Czy możesz napisać co konkretniej z tą grafiką będziesz robił? (obróbka zdjęć, jakieś 3d, szkicowanie na komputerze...) Grafika u mnie oznacza tworzenie prostych bannerów i dodatków do stron internetowych - wszystko na potrzeby Internetu. 3d i rysunek to nie dla mnie, od tego są specjaliści. Na pracę z grafiką przeznaczę pewnie ok. 25% czasu spędzonego przy kompie. Reszta to tekst, tekst, tekst, kod źródłowy stron i tyle. Jednak muszę zadbać o oczy. Gdybym kupił takiego Eizo to żona by mnie zabiła;) Może zrobię tak: teraz kupię coś do edycji tekstu (monitor na gwałt potrzebny), a za kilka miesięcy rozejrzę się za drugim monitorem z wyższej półki do grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) W tej chwili sprzęt drogi bo złotówka słaba (całkiem dobre NEC 1990SX z zapisem 12 bit były po ~1400-1500 PLN ... a teraz ?? ). Teraz można albo zrobić jak mówisz albo kupić coś z drugiej ręki (przynajmniej ten EIZO ma szeroki zakres regulacji jasności) Edytowane 10 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuburek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 W tej chwili sprzęt drogi bo złotówka słaba (całkiem dobre NEC 1990SX z zapisem 12 bit były po ~1400-1500 PLN ... a teraz ?? ). Teraz można albo zrobić jak mówisz albo kupić coś z drugiej ręki (przynajmniej ten EIZO ma szeroki zakres regulacji jasności) Dzięki wszystkim za szersze spojrzenie na ten problem. Używki mnie nie przekonują, bo ile może pociągnąć 4-letni monitor, który na pewno był mocno eksploatowany? Wybór padnie pewnie na Samsunga, ale chcę jeszcze w tym tygodniu obejrzeć coś innego w okolicznych sklepach. Na pewno będzie to panorama ze względu na wygodną pracę z dwiema stronami w edytorze tekstu. Tymczasowo pracuję na laptopie Asusa (f2je, 15'', 1400x1050) i na obraz nie mogę narzekać, ale czas to zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Dzięki wszystkim za szersze spojrzenie na ten problem. Używki mnie nie przekonują, bo ile może pociągnąć 4-letni monitor, który na pewno był mocno eksploatowany?Na aukcji mają te EIZO z przepracowanymi niecałymi 10 000 godzin ... to stosunkowo mało ... monitor taki powinien jeszcze przepracować kilka razy tyle (strzelam - 65 000 godz. ... przy czym nic nie stoi na przeszkodzie by pracować do np. 90 000+ godzin - po prostu będzie już jeszcze niższa jasność max, zmieniony punkt bieli i przy tych np. 90 tys mogą się pojawić nierównomierności luminacji). heh ... teraz widzę że mają modele jeszcze do 5000 godzin http://www.allegro.pl/item570407447_eizo_l...gwar_12m_c.html .... drożej niż wersje do 10 000 ale te piątki to już nówka wręcz x-P Edytowane 10 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuburek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Na aukcji mają te EIZO z przepracowanymi niecałymi 10 000 godzin ... to stosunkowo mało ... monitor taki powinien jeszcze przepracować kilka razy tyle (strzelam - 65 000 godz. ... przy czym nic nie stoi na przeszkodzie by pracować do np. 90 000+ godzin - po prostu będzie już jeszcze niższa jasność max, zmieniony punkt bieli i przy tych np. 90 tys mogą się pojawić nierównomierności luminacji). heh ... teraz widzę że mają modele jeszcze do 5000 godzin http://www.allegro.pl/item570407447_eizo_l...gwar_12m_c.html .... drożej niż wersje do 10 000 ale te piątki to już nówka wręcz x-P 50tysięcy roboczogodzin? W moim przypadku to.....20-30lat..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) 50tysięcy roboczogodzin?Tak ... i to nie jest tak że po 50-60-70 tys. monitor Ci "wybucha" tylko po prostu ma odpowiednio niższą jasność maksymalną niż model nowy i "cieplejsze" kolory. Ew. dodatkowe nierównomierności luminacji to się pojawią dopiero u schyłku życia lamp ... też strzelam ... ~90 tys. - jak wiadomo to zależy od jakości lamp. Edytowane 10 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...