Skocz do zawartości
radiergummi

Samsung Ssd Awesomness

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście robi wrażenie zarówno pojemność jak i transfery.

Fajne, ale czemu ci kolesie defragmentowali dysk? Przeciez tego nie wolno na SSDkach robic :lol2:

Ha!. Dobre. A kto tego zabrania? Defragmentacja na dyskach SSD nie ma takiego znaczenia jak na rotujących, ale że nie wolno jej robić, to jakiś żart chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. wolno , ale po pierwsze nic nie daje, po drugie zabijasz tym powoli dyski :D

No samym używaniem też się je zabija, także.... :wink:

Ale chłopaki pojechali nieźle. Może niedługo sam się skuszę na jakiś dyszczek. Szkoda że to pada tak szybko ( no właśnie, padają te dyski czy nie, chodzi mi o czas życia kostek ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

MTBF to raczej cieniutki argument. Defragmentacjia ssd jest tak samo bezsensowna jak w przypadku RAM-dysku - tyle że RAM się nie zużywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyją dłużej od normalnych HDD ;]] (zobacz sobie MTFB SSD i HDD zwykłych)

No właśnie MTFB to chyba raczej "marketingowy" parametr czasu życia dysku. Męczy mnie ta kwestia niby krótkiej żywotności kostek flash. A tak w praktyce, padły już jakieś komuś, czy tylko wszyscy to powtarzają bo wszyscy tak mówią? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A używa ktoś dysku ssd dłużej niż rok? Wszyscy tak mówią, bo to fakt! Porównujesz dysk ssd siedzący w kompie (jako systemowy) do pamięci flash która siedzi w aparacie lub przerzucasz na nią kilka filmów w tygodniu? :blink: pzdr

No tak, porównuję pendriva do ssd. :lol:

Fakt powiadasz, hmm no nie wiem ja się tylko pytam. Wszyscy krzyczą że padają, ale tak na dobrą sprawę to nie wiem czy ktoś na tym forum miał taki przypadek.

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, porównuję pendriva do ssd. :lol:

Fakt powiadasz, hmm no nie wiem ja się tylko pytam. Wszyscy krzyczą że padają, ale tak na dobrą sprawę to nie wiem czy ktoś na tym forum miał taki przypadek.

Wiesz w sumie to ciezko powiedziec bo watpie by ktokolwiek tutaj mial ssd dluzej niz kilka miesiecy.

Hmm ciekawe czemu zadna ze stron testujacych sprzet nie kupi najtanszego SSD i nie sprobuje go zajechac zapisujac na nim po kilkaset gigabyteow dziennie. Pewnie nikt nie chce podpasc producentom bo w to , ze anandowi zal 90usd na sprzet raczej watpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby SSD miały wysoką żywotność to nie dawaliby na nie dwóch lat gwarancji na "odwal się".

...

Gwarancja nie jest żadnym wyznacznikiem. Jeśli wierzysz w taki mit to jesteś najwny ;)

To własnie jest marketing przeliczony z ogólnych kosztów i walki z konkurencją.

Mysle że przesadzacie z tym zużywaniem sie. Mam na mysli że realny czas zużycia będzie i tak pewnie dłuższy niż przeciętnie używany HDD inaczej nie miałoby sensu wprowadzanie takiej technologii do sprzedaży. Do tego zniechęciłoby potencjalnych nabywców.

Niech wytrzyma 5 lat. No to co z tego? Po takim czasie i tak będzie przestarzałym zabytkiem jak dzisiejsze HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi