Skocz do zawartości
ttygrys5

Probłem Z Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z konfiguracja SLI ..

Tzn. chciałem odpalic 2x 7600GS Galaxy ,karty może nie jakieś cuda ,ale jedną miałem od dawna a druga kupiłem za grosze ...

Posiadam płyte DFi z wsparciem dla SLI ,i mianowicie włożyłem 2 karty spiołem je mostkiem i .... nic ...

tzn wyświetliło mi się ze znaleziono nowy sprzed i tyle ...

Gpu-z widzi obydwie karty ,ale w panelu nie mogę znaleźć żadnych ustawień na temat SLI ....

W bisie też nie znalazłem nic na temat SLi

Może ktoś wie co robię nie tak? Nigdy wcześniej nie instalowałem sli ...

Dodam jeszcze ,ze kiedy mam podpiętą jedną karte to w panelu nvidia w zakładce wydajność mam opcje ustaw konfiguracje SLI a kiedy pepę 2 ta opcja znika ...

Program GPU-Z widzi druga karte lecz jej zegary sa na 0 Mhz i z ciekawości wypiołem mostek i po włączeniu kompa efekt taki sam GPU-Z dalej widzi i zegary na 0 ...

Możliwe ze mostek jest spalony??? Chyba raczej nie ma sie tam co uszkodzić...

Edytowane przez ttygrys5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę sie mylić, ale defalutowo twoja mobo nie obsługuje SLI - masz ją zmodowaną? To że posiada 2xPCI-Ex nie znaczy że obsługuje SLI. Tekst z testu:

Drugim rzucającym się w oczy elementem są dwa sloty PCI-Express x16. Prawdopodobnie SLI zadziała dopiero po zmodowaniu mostka nForce 4 na wersje SLI. Niemniej jednak płyta wydaje się być w 100% przystosowana pod dwie karty graficzne.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ona jedna z lepszych, to zdania są podzielone ;) Składałem kompa na takiej i trochę się Brisbane gryzł, no ale nie o tym tutaj jest mowa :)

Z tego co pamiętam na płycie pomiędzy dwoma gniazdami PCI-e są takie jebitne zwory, które chyba trzeba przestawić (tego typu zworki to chyba na płytach pod AMD Athlon widziałem, czyli daawno :)) W manualu masz to chyba dokładnie rozpisane, ale jak wyżej napisałem "z tego co pamiętam", trzeba poprzekładać zworki tak, żeby łączyły piny, które obecnie nie są spięte.

A to o czym Caleb wspomniał, to chyba zjawisko z tych DFI pod s939 ?? Czy z tymi M2 jest podobnie :)

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w google jest poradnik jak zrobić SLI na DFI. Jak zdejmiesz chłodzenie NF4 tam są jakieś dwa luty które trzeba połączyć i wtedy płyta automatycznie jest wykrywana jako SLI

Edytowane przez Busik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworki na płycie służą do zmiany używanej karty w trynie pojedynczym, tzn pierwszy slot pci jest oznaczony cyfra 1 a drugi jest 3 ,jest jeszcze taki maly slot między nimi i jest oznaczony 2...

Mianowicie zmiana szeregu zworek na płycie wybiera ustawienia "1-2" lub "2-3" brak ustawienia "1-3"

Zdaje mi się ,że nie zostaje mi nic jak tylko przerobić mostek z nForce4 Ultra → nForce4 SLI ...

Chyba,że ma ktoś jeszcze jakieś inne pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie bez robienia moda płyta chodzi w trybie 16x-4x, a to nie jest problem jeśli chodzi o SLI (lekkie obniżenie wydajności) - zobacz czy karta działa w drugim slocie.

Większym problemem jest różnica między kartami - zobacz czy mają takie samo pcb, bios, oznaczenia itp. Możliwe, że obie karty będą musiały mieć identyczny bios. Spróbuj też modowanych sterowników 85.xx i 84.xx, można znaleźć w internecie - umożliwiają SLI nawet na P35, X38 etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK Karty już działają w trybie SLI tylko pojawił się kolejny problem...

Mianowice cały czas używałem 2 monitorów (BenQ 24" full HD HDMI + 15")

Używałem ich jako 2 rozdzielne pulpity i wszystko było ok...

Ale w momencie kiedy zaczęły działać karty w SLI znikła mi opcja wielu monitorów ;/

Mam tylko opcje użyj jednego monitora i moge sobie wybrać z tych 2

Znikły mi opcje pozostałe ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi