Roxas Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Dołożyłem 1gb (Kingmax 1066) ramu do mojego już aktualnego 1GB (Kingmax 1066). Włożyłem jedną kość obok drugiej (ta stara była w czerwonym slocie (bliżej procesora) i tą nowa włożyłem do slotu obok (tego żółtego). Włączyłem kompa i zatrzymywał mi się on na logo z biosu(mam cało stronne białe logo z biosu przy włączaniu kompa.). No to go wyłączyłem i przestawiłem jedną kość w miejsce tych 2 pustych slotów tak co teraz pamięci są podpięte tak jak na obrazku (zaznaczone rozowo-cyanowym(jasno niebieskim?) kolorem) I teraz działa ale jak włączam mam taki napis jak na obrazku zaznaczony podkreśleniem: http://shiro.elsat.net.pl/memory.jpg To że pamięć chodzi w Dual Channel to chyba dobrze, ale co znaczy to Interleaved, o raz czy to dobrze że tak pisze, czy też powinno tam co innego pisać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Zasada jest taka, że dla Dual Channelu kości muszą znaleźć się w slotach tego samego koloru. Wszystko wygląda poprawnie. Co do tego "interleaved" to u mnie też tak jest. Oznacza to przeplot, czyli nieciągły sposób organizowania danych, co charakteryzuje się zwiększoną wydajnością. Wszystko jest OK! :) Edytowane 10 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Interleave = przeplatany Włóż pamięci w sloty o tych samych kolorach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Czyli czeka mnie jeszcze jedno rozkręcanie kompa bo teraz pamięci, jedna jest w złótym slocie a druga w czerwonym ^^" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...