Skocz do zawartości
Roxas

Pytanie Dotyczące Ramu Który Dołożyłem Do Mego Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Dołożyłem 1gb (Kingmax 1066) ramu do mojego już aktualnego 1GB (Kingmax 1066). Włożyłem jedną kość obok drugiej (ta stara była w czerwonym slocie (bliżej procesora) i tą nowa włożyłem do slotu obok (tego żółtego). Włączyłem kompa i zatrzymywał mi się on na logo z biosu(mam cało stronne białe logo z biosu przy włączaniu kompa.). No to go wyłączyłem i przestawiłem jedną kość w miejsce tych 2 pustych slotów tak co teraz pamięci są podpięte tak jak na obrazku (zaznaczone rozowo-cyanowym(jasno niebieskim?) kolorem) Dołączona grafika

I teraz działa ale jak włączam mam taki napis jak na obrazku zaznaczony podkreśleniem:

http://shiro.elsat.net.pl/memory.jpg

To że pamięć chodzi w Dual Channel to chyba dobrze, ale co znaczy to Interleaved, o raz czy to dobrze że tak pisze, czy też powinno tam co innego pisać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest taka, że dla Dual Channelu kości muszą znaleźć się w slotach tego samego koloru.

Wszystko wygląda poprawnie.

Co do tego "interleaved" to u mnie też tak jest. Oznacza to przeplot, czyli nieciągły sposób organizowania danych, co charakteryzuje się zwiększoną wydajnością.

Wszystko jest OK! :)

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi