-=Maq=- Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 (...) BTW3: W Niemczech ceny są "bardzo równe" tzn. tam taki Radeon 9700Pro wcale nie jest aż tak tańszy niż FX 5800Ultra, albo AMD prawie tyle samo kosztuje co P4 (różnica na nasze ok 20-30zł). (...) Jesli FX jest tam podobno tanszy o ponad 1000 zł ( w co nie chce mi sie wierzyc, moze pomyliles z "golym" 5800?? ) to czemu Radeony stoja w podobnej cenie, a nie sa powiedzmy, w porownaniu do naszego rynku tez sporo tansze, np o 400-600 zł?? :? (...) BTW4: Niemcy w UE mają baardzo dużo do powiedzenia tzn. są dobrze rozwinięci itd. to prosze mi tu nie porównywać Niemcy z Polską. :x :x Niebardzo rozumiem o co w tym chodzi i po co o tym mowisz?? Chyba nie doceniasz wlasnej Ojczyzny i Rodakow, a moze jestes niemcem?? :? :wink: Ad.1. W Polsce jesteś "zmuszony" kupować Ati, bo jest znacznie tańsze niż produkty Nvidii - tam dają Ci taką "wolną ręke" i produkty podobnej wydajności są w tej samej cenie i marka tam w małym stopniu ma znaczenie. Ponieważ Radeon 9700Pro czasem bije GF FX5800Ultra czasem od niego dostaje baty to jest on równy, czyli będą go sprzedawać po równej cenie. Jak był GF 1 i Ati Rage Fury, czy jakostak sie nazywało to ceny były bardzo podobne. Obecnie w Polsce niektóre urządzenia są poprostu zawyżane cenowo przez samych Polaków. W Niemczech masz "sprawiedliwy rynek" tzn. produkt podobnej jakości lub tej samej jakości jest sprzedawany w tej samej cenie lub niewiele więcej np. ramy firmy zyguś (załózmy 256MB 333) będą równe ramom firmy zenek (też 256MB 333) a np. Samsungi (256MB 333) będą kosztować ok. 55-60Euro, a ramy firmy zenek będa kosztować 45-50 Euro. Radeon 9700Pro kosztuje u nich ok. 1600zł na nasze, a GF FX 5800Ultra podobnie z różnicą 50-100zł ? Ad2. Chodzi mi tutaj o to, że pewien user tego forum w tym topic'u napisał posta, którego odebrałem w ten sposób, że "Niemcy to prawie to samo co Polska i mało czym się różnią" - a ja chciałem uświadomić tej osobie, że Niemcy mają w UE dużo do gadania są conajmniej 2x lepsi technologicznie (w roku 98 dowiedziałem się od wujka, który wykłada informatyke w jakiejś uczelni, że procesory Alpha mają już 1Ghz, a rok później dowiedziałem się, że jest już ok. 2Ghz procesor Alpha - pomyślcie w Polsce mogliby o takich prockach pomażyć. Niemóie, że do kompa klasy PC, ale fakt już było taka maszyna tam to już jest coś). Z tego co słyszałem od rodziny z tamtąd ceny w porównaniu do Polskich były prawie zawsze mniejsze tzn. za Coca Cole zapłace tam na nasze 3zł, a w Polsce (konkretnie Ślaśk to zapłace 5 zł - mowa o 2l Coli). Z tego co niedawno sie dowiedziałem jestem teoretycznie Polak, ale korzenie mam związane z Polską i z Niemcami i wątpie w naszych rodaków w ten kraj, bo przez mój króki okres zycia zdołałem zauważyć, że wybić się Polsce - dostać dobrze płatną prace (mimo, ze ma się studia za sobą i ma się tytuł doktorka) to trzeba mieć dobrze ustawioną rodzine, a jak obecnie mamy takie bezrobocie to żeby jakoś przeżyć tutaj to trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu. Troche a nawet za bardzo zjechaliśmy z tematu :roll: :roll: Respect i do adminów i moderatoró : więcej tosię nie powtózy :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Ad.1. W Polsce jesteś "zmuszony" kupować Ati, bo jest znacznie tańsze niż produkty Nvidii - tam dają Ci taką "wolną ręke" i produkty podobnej wydajności są w tej samej cenie i marka tam w małym stopniu ma znaczenie. Ponieważ Radeon 9700Pro czasem bije GF FX5800Ultra czasem od niego dostaje baty to jest on równy, czyli będą go sprzedawać po równej cenie. Jak był GF 1 i Ati Rage Fury, czy jakostak sie nazywało to ceny były bardzo podobne. Obecnie w Polsce niektóre urządzenia są poprostu zawyżane cenowo przez samych Polaków. W Niemczech masz "sprawiedliwy rynek" tzn. produkt podobnej jakości lub tej samej jakości jest sprzedawany w tej samej cenie lub niewiele więcej np. ramy firmy zyguś (załózmy 256MB 333) będą równe ramom firmy zenek (też 256MB 333) a np. Samsungi (256MB 333) będą kosztować ok. 55-60Euro, a ramy firmy zenek będa kosztować 45-50 Euro. Radeon 9700Pro kosztuje u nich ok. 1600zł na nasze, a GF FX 5800Ultra podobnie z różnicą 50-100zł ? Jesli tam jest tak naprawde to im zazdroszcze. A mozesz podac link do jakiegokolwiek sklepu komputerowego w niemczech?? A co do tego offtopicu, to niestety tak nas historia pokierowala i taka sytuacja jak jest u nas, panowala/panuje w kazdym kraju w ktorym zadzili komunisci lub panowaly jakiekolwiek rzady totalitarne. :| I Niemcy wschodnie bez pomocy zachodnich bylyby teraz na tym samym poziomie co my. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Może linka nie, ale adresy poszczególnych sklepów moge Ci podać. Może troche tu fantazjuje, ale dam łep, że Gf FX 5800Ultra nieprzekracza tam 500Euro - chyba, że max wypas z jakimiś <span style="color:red;">[ciach!]</span>łami z 20 CD itp. ale średniej klasy FX 5800U naprawde nieprzekracza naszych 2tyś. O szczegółach wolałbym ogadać na priva - mniej postów nie związanych z tematem. Sami wiecie :D porządek na forum i te sprawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 poczytaj se testy.. czytalem sporo i podtrzymuje co powiedzialem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...