Skocz do zawartości
SACZI

Router Wifi Do Podziału łacza

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję rozdzielić kablowe łącze na kilka komputerów.

Potrzebuję routera, który zapewni mi dostęp bezprzewodowy oraz kilka łącz do podpięcia kabli LAN.

Szybkości nie potrzebuję powyżej 11 MB, bo na łączu i tak max 240 kB/s mogę osiągnąć. Z dodatkowych opcji to może jedynie jakieś proste metody zabezpieczeń, żeby sąsiad sie nie podpinał.

Proszę jedynie o potwierdzenie, czy routery z poniższych linków się do tego celu nadają, bo kompletnie nie mam rozeznania w sprzęcie sieciowym:

http://www.allegro.pl/item576825720_pentag...02_11g_bcm.html

http://www.allegro.pl/item577097701_router...s_befw11s4.html

http://www.allegro.pl/item572957870_kultow...gs_wrt54gl.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję rozdzielić kablowe łącze na kilka komputerów.

czyli odpada:

PENTAGRAM Cerberus ADSL WiFi 802.11g Lite P 6331-5

poniważ jest routerem ADSL

Potrzebuję routera, który zapewni mi dostęp bezprzewodowy oraz kilka łącz do podpięcia kabli LAN.

Szybkości nie potrzebuję powyżej 11 MB, bo na łączu i tak max 240 kB/s mogę osiągnąć.

Przesyłania danych pomiędzy komputerami w sieci lokalnej również nie przewidujesz?

Bo wiesz, 802.11b nie bardzo sie nadaje do przysyłania plików ;) przglądanie netu, sporadycznie coś ściągnąć ... jeszcze ujdzie. Ale nic więcej, bo łcze radiowe pracujące w trybie half-dupleks 11mbps nie ma zbyt dużej przepustowości.

Dlatego router:

LINKSYS BEFW11S4

również skreślam (zabytek techniki).

Pozostaje:

WRT54G

szukaj wersji na której można zainstalować alternatywne firmware.

Z dodatkowych opcji to może jedynie jakieś proste metody zabezpieczeń, żeby sąsiad sie nie podpinał.

każdy współczesny router WiFi oferuje szyfrowanie i blokowanie po MAC, więc jeśli nie kupisz jakiegoś zabytka lub sprzętu z najbardziej dolnej półki to wszystko da się zrobić.

Patrz topic:

http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ic-t247591.html

(od którego należało zacząć)

oraz:

http://pl.wikipedia.org/wiki/WRT54G

Edytowane przez SpAceR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesyłania danych pomiędzy komputerami w sieci lokalnej również nie przewidujesz?

Bo wiesz, 802.11b nie bardzo sie nadaje do przysyłania plików ;) przglądanie netu, sporadycznie coś ściągnąć ... jeszcze ujdzie. Ale nic więcej, bo łcze radiowe pracujące w trybie half-dupleks 11mbps nie ma zbyt dużej przepustowości.

Pozostaje:

WRT54G

szukaj wersji na której można zainstalować alternatywne firmware.

każdy współczesny router WiFi oferuje szyfrowanie i blokowanie po MAC, więc jeśli nie kupisz jakiegoś zabytka lub sprzętu z najbardziej dolnej półki to wszystko da się zrobić.

Patrz topic:

http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ic-t247591.html

Dzięki za odpowiedź.

Po kolei.

Nie, nie przewiduje przesyłania żadnch danch po sieci. Od kiedy przestałem mieszkać w akademiku, czyli już 5 lat, ani razu nie korzystałem z sieci w ten sposób (pomijam dyski sieciowe w pracy). Zatem 802.11b jest wystarczająco dobry dopóki nie ogranicza mi przepustowości łącza internetowego.

W chwili obecnej korzystam z karty sieciowej USB 802.11b, która udostęnia mi internet, zatem cały czas musi pracować drugi komputer. To jest powodem chęci zakupu przyzwoitego routera.

Jeżeli chodzi o WRT54G i Tomato, to jest to pierwszy topic, który zacząłem czytać. Zacząłem, ale nie skończyłem, bo mnie na razie nie interesują dodatkowe opcje modyfikacji i konfiguracji sprzetu.Dla mnie router to urządzenie jak procesor, czy dysk - nie wystarcza, to kupuje sie - szybszy, pojemniejszy.

Jednak z tego co piszesz i z informacji, które podaje WIKI, kupię WRT54G, bo widzę, że reszta to nienajlepsze rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie przewiduje przesyłania żadnch danch po sieci. Od kiedy przestałem mieszkać w akademiku, czyli już 5 lat, ani razu nie korzystałem z sieci w ten sposób (pomijam dyski sieciowe w pracy). Zatem 802.11b jest wystarczająco dobry dopóki nie ogranicza mi przepustowości łącza internetowego.

"Nigdy nie mów: nigdy"

Ja też tak kombinowałem, bo różny sprzęt 802.11b miałem praktycznie gratis więc "po co przepłacać". A potem doszedł kolejny laptop, dysk sieciowy którego nie bardzo miałem jak podpiąć skrętką, tzw. "centrum multimedialne" (takie coś z dyskiem odtwarzające wszystko) - to akurat przypadkiem, bo były problemy z serwisem dla klienta (tak bywa ze sprzętem US made) ...

Skończyło się na tym że za router robi terminal Neoware bo nic innego nie wytrzymywało jednoczesnego przesyłania multimediów po sieci LAN i WiFi ;)

Ale to zdaje się ekstremalny przypadek, czyli ogólnie rzecz biorąc skoro ludzie latami pracowali w sieciach 802.11b to chyba nadal jest to całkiem spoko sprzęt (do typowych zastosowań).

Dla mnie router to urządzenie jak procesor, czy dysk - nie wystarcza, to kupuje sie - szybszy, pojemniejszy.

Tuning routera przez wgranie innego firmware to cos w rodzaju podkręcania procesora - dodatkowa moc za free :)

Jednak z tego co piszesz i z informacji, które podaje WIKI, kupię WRT54G, bo widzę, że reszta to nienajlepsze rozwiązanie.

Rozwiązania "lepsze" mają cenę ... no powiedzmy cena WRT54 x2/x3 ;)

Nie potrzebujesz ekstrasów za które każą sobie płacić, a podstawowa funkcjonalność zawsze jest zbliżona. Ewentualne problemy z czymś czego WRT54 "normalnie" nie ma przeważnie załatwia instalacja Tomato albo DD-WTR (dlatego warto się upewnić że jest to wykonalne).

Edytowane przez SpAceR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi