zuczek Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Nieznam sie za bardzo na podkrecaniu.Szukalem przez szukaj ale nieznalazlem jak podkrecic moj sprzet a wiec jak trzeba podkrecic caleron 533mhz PPGA ? Moja plyta to zida bxe98 atx (chipset Intel 440 ZX) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 masz niezłą sytuację z procesorem, gorszą z płytą. proc u kumpla rzestawiłem z FSB 66 na 100 MHz i ma 533@800. napięcie podniosłem o 0.1 V i śmiga super. natomiast płytkę ma on na VIA więc nie było problemu z ustawieniem magistrali 100 MHz. na intelu jest gorzej bo się intel zabezpieczył przed podkręcaniem. jeśli masz proca na przelotce to ustaw na tej przelotce magistralę na 100MHz lub zaizoluj styk B21 na niej. wtedy powinno pójść na FSB 100 jaki celeron 800. wtedy napięcie w górę o 0.1 V i bajerka. jaśli nie masz na slocie to nie pomogę ci, którąś nóżkę trzeba urwać z procka i też powinno pójść ale ciężko ją zlokalizować. więc spróbuj zmienić płytę na taką z chipsetem VIA (kolega ma AOpen cośtam 63) i wtedy zworką ustawisz FSB 100 i będzie śmigać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Więc poszukaj jeszcze raz bo na tym forum jest od cholery tekstów o podkręaniu. Zadajesz takie pytanie jakby się dało całą wiedzę o overclockingu streścić w paru zdaniach. Jak już sobie poczytasz i nadal niebędziesz czegoś wiedział to wtedy zadaj konkretne pytania, a napewno ci ktoś pomoże [odejdziesz od pc głupszy niż przyszedłeś :)] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 no u mnie cos chyba z plyta jest bo jak przestawilem na FSB 100mhz to wogole komp sie nie chcial uruchomic( nawet BIOS :D) i musialem CMOS zrestartowac na plycie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Że PC niechce ci się odpalić to nie wina płyty, ale poprostu skok z 66 na 100 FSB jest za duży. Musisz podnieść napięcie i poprawić chłodzenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 no u mnie cos chyba z plyta jest bo jak przestawilem na FSB 100mhz to wogole komp sie nie chcial uruchomic( nawet BIOS :D) i musialem CMOS zrestartowac na plycie Bo twoja płyta nie posiada możliwości zmiany napięcia. wiem, bo miałem wyższy model tej firmy... 8) Dlatego proc nie wstaje... :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuczek Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 ta plyta to syff !!! I co juz sie nieda podkrecic jakos procka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 sprzedaj to g.... na intelu i kup płytę na via. fsb 100 MHz ustawia się zworką i lata jak głupi. podniołem napięcie w biosie o 0.1 V bo się wieszał lekko. cooler jest zimny ! ale jest to cooler do S370 do 1.5 GHz. kup płytę AOpen np i kręć, na 880 bez jąknięcia wejdzie. a płytkę na BX niech kupi maniak intela, który już dawno przestał się dla mnie liczyć przy zakupach w sklepach komputerowych. VIA + Celeron 533 +0.1V = Celeron 800 (lub 880, 960 ...) + szczęście. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2003 Ludzie ludzie :!: :!: :!: Ten procek to 533 PPGA, najwyższy ze starego wymiaru technologicznego 0.25, a nie FCPGA z SSE (0.18 mikrona) więc o podkręcanie raczej zapomnij. Możesz go spróbować ruszyć na magistrali 75 lub 85Mhz (jeśli płyta pozwala) i wytrzyma reszta urządzeń, o 100Mhz zapomnij. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 jeśli to stara technologia to sorry, ale masz lipę totalną. kumpel ma ten na jądrze P III więc najwplniejszy z nowych proców. proponuję rogramem cpufsb podciągnąć na 75 MHz FSB lub 83 jak dysk wytrzyma bo nic więcej nie pójdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2003 Sądze że powinno to chodzić na 8x75 czyli około 600Mhz. Tylko uważaj żeby ci wytrzymał dysk i inne urządzenia. Mi kiedyś właśnie siadał dysk Seagate więc o podkręcaniu musiałem zapomnieć :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Że PC niechce ci się odpalić to nie wina płyty, ale poprostu skok z 66 na 100 FSB jest za duży. Musisz podnieść napięcie i poprawić chłodzenie. Wiesz to moze nie byc to. Ja mam 500, ramy na 133, plyte MSI 6163PRO i jak zmieniam na 90/30 to nie startuje. Sytuacja ma sie tak samo z 95/32 i z 100/33. A chlodzenie (patrz. opis). Mimo ze ustawiam go na HIGH i tak nie startuje. Najwyzsza czestotliwosc z jaka poszedl to byla 90/30 ale przy uruchamianiu windy sie zawiesil. Napiecie na 2,1 pozniej 2,2 pozniej 2,3 i pozniej 2,4. I nic. Do teraz nie weim dlaczego nie idzi. Moze to zasilacz mam "sportowego" Codegena 300W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 u mnie na codegenie 300W śmiga D800@1000 i zała reszta co w podpisie więc mi nie chrzańcie że to przez codegena. p oprostu macie celerona przwie ostatniego w starej technologii. już kres technologiczny i dlatego wyszła nowa seria na jądrze P III. i te włąśnie się kręcą idealnie 533@800 ma kumpel i full stable, na 880 bez problemu idzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...