amd79 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Prosze nie usuwac tematu info dla modelatora forum DO FANÓW PŁYT DFI : DFI LanParty LP DK X48-T2RS Witam. Zmieniłem sprzęt wkoncu na taki tzn. Core 2 Duo E7300 2,66GHz@3.8GHz DFI LanParty DK X48- T2RS Thermaltake V1 Tagan BZ PipeRock Series 800W Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz Radeon 4850 Gigabyte 512MB 2xDVI, + Accelero Twin Turbo SB LIVE 5.1 SB0220 Samasung F1 640GB 160GB Seagate 22" LG Flatron W2252TQ NEC ND-4571A 2 LabelFlash Hardcano9 Czyli wymiana to co miałem w podpisie poszło na płyte główną i chłodzenie do ATI i porządny zasilacz. Wracając do płyty głównej. Parametry techniczne Producent : DFI Model : LanParty DK X48-T2R Chipset : Intel® X48 / ICH9R Gniazdo procesora : LGA775 Obsługiwane procesory : Intel Core 2 Extreme/ Intel Core 2 Quad/ Intel Core 2 Duo/ Intel Pentium Extreme Edition/ Intel Pentium D/ Intel Pentium 4 Extreme Edition/ Intel Pentium 4/ Intel Celeron Ilość obsługiwanych procesorów : 1 Magistrala FSB : 800 / 1066 / 1333 / 1600 MHz Typ obsługiwanej pamięci : DDR2 667 / 800 / 1066MHz Maksymalna ilość pamięci : 8 GB Dwukanałowa obsługa pamięci : TAK Ilość slotów pamięci : 4 Złącze AGP : NIE Złącza PCI Express : 2 x PCI-Ex16 (umożliwia pracę 2 kart w trybie Crossfire z prędkościami x16/x16) :1 x PCI-Ex4 Ilość złącz PCI : 3 Ilość portów USB : 12 Kontroler dysków : 1 x ATA 133 8 x SATA2 Obsługa RAID : TAK Karta sieciowa : 10/100/1000 Marvell 88E8052 Karta muzyczna : Realtek ALC885 8-channel High Definition Audio CODEC Karta graficzna : NIE Porty zewnętrzne : 2 x PS/2 6 x USB 2.0 2 x RJ 45 1 x 1394e Standard płyty : ATX Regulacja napięcia : TAK Regulacja FSB : TAK Regulacja mnożnika : TAK Oprogramowanie : Sterowniki + Instrukcja Akcesoria : Okablowanie, I/O Shield Funkcje BIOS-u : CMOS Reloaded 8 Mb Genie Bios Wymiary : 305 x 245 mm Link do strony tego modelu płyty głównej: http://us.dfi.com.tw/portal/CM/cmproduct/X...l&mode=view Bios ustawienia. 1. 2. 3. 4. 5. To tylko czes do ustawiania ale jak dla mnie najwazniejsza??? :) Pytania? Co i jak poustawiac do wiekszej i stabilnej pracy kompa? -------------------------------------------------------------------------------- Max CPU VTT? Max V na moje Corsarki? Max na NB V? Max na CPU VID? Max SB V? GTL ??? Ustawienie pamieci na dzielnik ???? Patrzyłem na recki, na screeny innych i miałem w 1,4V na CPU, 2,2V Ram, 1,4V CPU VTT, 1,7V na SB, 1,6V na NB, NB GTL 0,61x i d..... Rozumiem, że przy podkrecaniu najlepiej wylaczyc C1E i EIST. Na różnych płytach DFi czy to w redakcjah czy inne osoby testujace na forach zagranicznych testowali procki w 45nm z V 1,45V i to na powietrzu a wiec nie rozumiem czemu nie którzy mówią,, żeby nie przekracza 1.36V. Co do napiecia na pamieci to 2,2V na corsarki szło? Na NB V by osiagac powyzej 450, -500 i wiecej dawali 1,5V, 1,6V , 1,65V Aby podbic wysokie taktowanie magistrali czyli Cpu Vid dawali 1,3V- 1,45V I taraz róznie na SB dawali 1,75V Które napiecia i do ilu można zwiekszac a które zostawiać? Nie mogę przekroczyc 420 fsb ??? Poprzednie P35 Gigabyte szło na 510. ?????? Nie moge yyy wejsc albo nie widze funkcji zaawansoawnych w biosie wciskam F9??? Pamieci spoko leciały wczesniej na 1100MHz proc leciał na 3800? Kedyś w defi wbudowany był memtest teraz też jest? Pomocy z ustawieniami błagam Jeszcze jedno 2 rzeczy mi sie czasem przytrzafija po róznych Oc ustawieniach Lcd się wyłncza w stan uśpienia , inna rzecz mysz mi nie działa musze wyłaczyc wtyczke i właczyc i jest ok ale to nie zawsze w zaleznosci jak ustawaim w biosie opcje. Oto kilka fot mojego wkurzajacego złomka. Cały komp Zasilacz Chłodzenie Grafika Prosze nie usuwac tematu info dla modelatora forum Chciałbym by komp tryskał wydajnościa bo zaraz jedzie do mnie druga 4850 HIs . Proszę o porady, opinie, biosy wszystko co przydało by mi się do oc tego blaszaka jak i ustawienia biosa wady i zalety tej płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) No to miałem jeszcze tą płytę przedwczoraj a więc tak NB walnołem 1.41 przy FSB 457,sb nie ruszałem nic nie pomagało do przekroczenia FSB 500 trzeba bardzo woltowac NB ponad 1.6,VTT tez musisz ustawiać umnie było 1.14,musisz zobaczyć jakie ci PL ustawiło i tym też się pobawić choć jak usiebie znalazłem Vmem odpowiednie 4 kostki trzymały PL8.Ogólnie płyta wybredna do pamięci i ich ustawień lepiej nic nie trzymać na AUTO.Niestety oddałem ją bo miała problem ze wstawianiem podwójne stary nawet potrójne po OC.Ogólnie płyta przeciętnia.DRAM speed ustaw manualnie niektóre dzielniki nie działają powyżej pewnych Mhz .Zawansowanie masz widze bo inaczej byś PL nie miał na wykazie.Po tych zżutach nic dziwnego że nie możesz wyżej jak praktycznie każda wartość pamięci na AUTO i zawansowane procesora powyłanczaj zostaw tylko Mutli CORE. Edytowane 12 Marca 2009 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomoMadej Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Taka ładna płyta główna, procesor, zasilacz, grafika, a ja tu widzę obudowę typowo budżetową. Niektórzy lubią się ciąć...;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 A kim jest modelator? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amd79 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Maxforce "Po tych zżutach nic dziwnego że nie możesz wyżej jak praktycznie każda wartość pamięci na AUTO " To były podstawowe obrazy biosu by forumowicze podpowiedzieli co zmienic. TomoMadej "a ja tu widzę obudowę typowo budżetową. Niektórzy lubią się ciąć...;]" Jestem w produkcji mini wiezy dla kompa wiec buda musi byc 3 pokolenie PC. Chyba że nic nie wyjdzie to się Antka kupi. qrvich Czasem dobrze pisze w danym miejscu temat a i tak mi czasem admin/modelator forum mi przeniesie Styka wiadomo o co chodzi? // tera zobaczyłem haha źle napisałem miało byc Moderator Wracajac do testowani w Orthos kazde po 2 godz, ale nie jestem zadowolony jak na razie. Wszystko stabilne ale jeszcze musze po schodzi z V na wszystkich wartościach. Proc i FSB 450MHz :( http://img7.imageshack.us/img7/6074/3600n.jpg Ustawienia w biosie: 1. 2. 3. Grafika 4850 po małym OC + Temp po nowym ATT. http://img7.imageshack.us/img7/4694/grafab.jpg Co do Procka to jak pisałem napiecia idą w dół, co jeszcze zmienic obniży co w góre? Jak ustawic opcie w zakładce pamieci bo mam tylko 5-5-5-18? A reszta na Auto. W Orthos te temy mogą by, komp testowant przez 8 godz róznymi ustawieniami, w grach ąz takich max obciazenia proca nie bedzie? Jezeli w programie w Orthos: -w 1 zakładce wystapi errors Type: Blend - stress CPU and RAM to co zamał V na cpu lub ram? -w 2 zakładce wystapi errors Using CPU #1 tzn co moze byc ? Ile można na 4850 pości rdzeń i pamieci gdzie nominalne wartości jej to taktowanie rdzenia 625 MHz, taktowanie pamięci 1 800 MHz ? ***na sprzedaż*** -Thermaltake Combo Cool PIPE 101 rev. 2.0 -Arctic Cooling Freezer 7 Pro Edytowane 14 Marca 2009 przez amd79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 tak ja na swoim e8400 nie ruszalem SB Core bo powodowlo nie stabilnosci,CPU VTT zostaw na 1.1 lub 1.4 dalej na tej pycie nic nie pomaga,NB masz zawysokie do tego FSB 1.406 spokojnie starcza do 470 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...