Skocz do zawartości
yoshik

Problemy Po Złożeniu Nowego Kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po długim okresie w końcu zakupiłem normalnego kompa, dotychczas użytkowałem laptopa i tutaj już zaczynają się schody.

Składa się z

mobo Asrock a780gxe / PII 940 / 4GB Goodram value / HD4870 / Corsair 650W / HDD stary samsung 40gb.

Pierwszy problem napotkałem już przy składaniu, brak zapinki na karakorum (szczęśliwie się znalazła ) , multum kabli ( za moich czasów jak ostatnim razem składałem kompa było ich 2x mniej ), na przekór wszystkiemu udało mi się złożyć kompa bez eksplozji tudzież pożarów ale nawiedził mnie drugi problem albo raczej kolejne dwa dość upierdliwe.

Pierwszy pojawia się po instalacji Xp'ka i sterowników, gdy tylko intaluje sterowniki od czegokolwiek Winda restartuje się, raz przy grafice za drugim razem przy sterach od płyty głównej. Ot dziwota, jak zostawiam samego Xp'ka i nie instaluje nic działa można powiedzieć przez dłuższy okres niżeli po instalacji. Generalnie przy instalacjach nie raz nie dwa wywala mi różnego rodzaju błędy, zamyka instalki i programy.

Drugi to niemożność instalacji Visty, nie zależnie czy jest to oryginał czy też wersja "lite" którą kiedyś zrobiłem.

Zastanawia mnie też iż przy bootowaniu systemu podany jest CPU jako "Athlon Phenom Unknown", czy może to mieć jakiś wpływ właśnie na wcześniej wymienione problemy z restartami? Nie pomyślałem wogóle o updacie BIOS'u mam nadzieje ,że to pomoże.

Kwestia druga czy niemożność instalki może wynikać ze starego HDD, służył mi do tej pory jako dysk zewnętrzny i nie miałem żadnych problemów z nim. Niestety na razie nie mam za co kupić nowego i na jakieś dwa tygodnie jestem skazany na niego.

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam.

EDIT:

A i prawie bym zapomniał, mam problem z pamięciami/dyskami na usb. Gdy mam włożone podczas bootowania niestety komp zawiesza się. Czy jest na to jakiś sposób? Mam parę dysków na usb i jest to dość uciążliwe ,że muszę nurkować po to żeby komp mógł się uruchomić.

Edytowane przez yoshik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie pierwszą czynnością jaką powinieneś zrobić to update BIOSu. Jeżeli problemy nadal będą występować to sprawdź pamięci oraz dysk.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie pierwszą czynnością jaką powinieneś zrobić to update BIOSu. Jeżeli problemy nadal będą występować to sprawdź pamięci oraz dysk.

Właśnie skończyłem instalowanie ostatniej łatki na biosa i widzę już zmiane chociażby w biosie ,że cpu jest już w pełni rozpoznawany. Zaraz zabiorę się za system. Zobacze jak to z nim będzie, aktualnie jest włączony jakieś 2godziny i żadnego restartu. Mam nadzieje , że tak już zostanie.

Tak więc jedyne co może mnie teraz trapić to problem z usb, wyłączyłem sprawdzanie usb w biosie i mimo to z pamięcią w usb system nie chce się zbootować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymajac kciuki na razie wszystko w miare dziala chociaz jeszcze nie instalowalem wszystkiego. Mam nadzieje ,ze to juz koniec moich klopotow.

Hd tune zaraz pojdzie w ruch i sprawdze dysk.

EDIT:

W koncu cisza i spokoj.

Nawet po instalce najnowszego biosa mialem problemy ale pozniej nie instalowalem sterownikow z plytki tylko sciagnalem najnowsze ze strony ASrock'a i wsio chodzi jak powinno. Chociaz czuje ,ze dysk ogranicza sporo prace systemu.

Dzieki za wszystkie sugestie.

Edytowane przez yoshik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi