E57 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Obecnie posiadam amplituner Technics'a SA-AX540 (taki jak na tej aukcji). Do tego 2x Tonsil Altus 300. Zestaw mam już od dłuższego czasu, jednak nie jest to chyba odpowiedni wybór do pokoju ~12m2. Przeważnie słucham muzyki raczej dla relaksu, niezbyt głośno, tak na 10-20% głośności obecnego sprzętu. Niestety pojawia się wtedy problem, ponieważ wtedy zestaw gra imo słabo, słabo w sensie odwzorowania dźwięków. Z kolei kiedy słucham dłużej muzyki przy głośności powiedzmy 25-30% to po prostu czuje się zmęczony. Pomyślałem więc, że dokupię bardziej odpowiednie do moich zastosowań głośniki jednak mam pewne wątpliwości. Celuję w Microlaby Solo 6C/7C jednak nie wiem czy zagrają one lepiej względem tego co posiadam teraz. Muzyki słucham w 90% z komputera, jest to głównie muzyka elektroniczna (trance, progressive) chociaż słucham też muzyki klasycznej, a czasem tego na co mam w danej chwili ochotę. Dobrze by było, żeby głośniki nie kulały przy oglądaniu filmów. W gry nie grywam. Obecnie posiadana przeze mnie karta dźwiękowa to SB Audigy SE. Czy jest sens kupować któryś z zestawów ML podanych wyżej i czy poprawię w ten sposób jakość dźwięku ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Nie lepiej zostawić na razie tego Techicsa i kupić do niego jakieś poludzkie kolumny podstawkowe w miejsce tych altusów? Drugie wyjście to np. Solo 6C, powinno być o wiele lepiej do Twoich zastosowań i potrzeb, w porównaniu do obecnego zestawu... Edytowane 12 Marca 2009 przez elektrykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Jestem pewny że w 12m2 takie Solo 6c zagrałyby lepiej niż te Altusy 300, które nienadają się do tak małego pokoju, zwłaszcza przy odsłuchach bliskiego pola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Jestem pewny że w 12m2 takie Solo 6c zagrałyby lepiej niż te Altusy 300, które nienadają się do tak małego pokoju, zwłaszcza przy odsłuchach bliskiego pola.Weź pod uwagę że niektórzy wolą masakrujący łomot i nie będą z czegoś lepszego zadowoleni (był taki przykład na tym forum kiedy Heathen polecił użytkownikowi Altusoje..ów znacznie lepsze jakościowo Wharfedale 9.1) Edytowane 12 Marca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Weź pod uwagę że niektórzy wolą masakrujący łomot i nie będą z czegoś lepszego zadowoleni (był taki przykład na tym forum kiedy Heaten polecił użytkownikowi Altusoje..ów znacznie lepsze jakościowo Wharfedale 9.1)Nie no w tym przypadku tak być nie powinno, przeczytaj post autora tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Nie wolę masakrującego łomotu ;) Odziedziczyłem ten zestaw więc do tej pory za bardzo nie narzekałem. Altusy niestety nie do końca mi odpowiadają, nie ma w nich nic specjalnie podniecającego. Kiedy grają cicho - grają zupełnie "płasko", brak jest jakiejkolwiek głębi dźwięku. Kiedy grają głośniej to można powiedzieć, że trochę dudnią - sporo jest w nich dudniącego bas, na tyle dudniącego, że jest to męczące po dłuższym czasie. A i jakiejś większej głębi ciężko się wtedy doszukać w dźwięku przez nie wydawanym. Nie mam zbyt dużego porównania do innych sprzętów, jednak w porównaniu do zestawu który montowałem własnoręcznie w samochodzie (przyzwoity wzmacniacz + zestaw dwudrożny) Altusy wypadają blado. Również w porównaniu do zestawu kolegi, o ile dobrze pamiętam Adam Audio A7 + ESI Juli@, mój obecny sprzęt słabo wypada. Szukałem Wharfedale 9.1, jednak oscylują one w granicach 600-700 zł za parę, co jest już jednak nie małą kwotą. Nie mam aktualnie w planach gruntownej wymiany audio, chciałbym raczej spróbować osiągnąć satysfakcjonujący efekt przy umiarkowanej cenie ;) jeżeli coś takiego nie jest możliwe to po prostu nie będę nic zmieniał. Nie miałem okazji posłuchać Solo 6/7 C i stąd moje pytanie czy wymiana, a raczej dokupienie ich jako drugiego zestawu - do muzyki z PC, jest opłacalne. Edytowane 12 Marca 2009 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Solo 7c by cie zadowolily w pelni, mniejsze od altusow, tansze od wafli (nie mowiac o adam audio) i nie graja jak gow** ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Szukałem Wharfedale 9.1, jednak oscylują one w granicach 600-700 zł za parę, co jest już jednak nie małą kwotą http://www.allegro.pl/item582145192_wharfe...ne_40_ceny.html http://www.allegro.pl/item582666890_tannoy...p_warszawa.html http://www.allegro.pl/item576045430_tannoy..._m1_shadow.html http://www.allegro.pl/item581196128_tannoy...9_stan_bdb.html , chociaż myślę, że dobrze ustawione 7C dadzą trochę więcej zadowolenia. Edytowane 14 Marca 2009 przez elektrykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Faktycznie, można kupić taniej ;) ostatnio sprzedawca z pierwszego linka wystawił Diamond'y 9.1 na licytację bcm i poszły za ~620 zł. Stąd moje mylne przekonanie, że poniżej 600 nie znajdę ;) Chociaż chyba bardziej skłaniałbym się ku Solo w tej chwili. Nie jestem przekonany co do jakości mojego technics'a - nie wiem czy dałby dobry dźwięk pod te Wharfedale. Biorąc Solo 6C/7C, gdzie lepiej było by mi je ustawić ? Opcje są takie: - na biurku, po obu stronach monitora - tutaj raczej jest miejsce na 6'tki. Głośniki na wprost mnie w odległości ok. 100 cm - nad altusami, wystarczająco miejsca dla 6'tek jak i dla 7'emk. Głośniki po mojej prawej stronie w odległości jeden 200 a drugi 300 cm, na wysokości ok. 140-150cm czyli wyżej niż siedzę. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerio Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Rozw nr 3 => wywalić altusy i w ich miejsce solo 7c (choć "little" problem - bass reflex z tyłu mają)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Rozw nr 3 => wywalić altusy i w ich miejsce solo 7c (choć "little" problem - bass reflex z tyłu mają)... Przynajmniej nie świszczy przy dużych obrotach :rolleyes: Z tego co widzę technik dość świeży = zapewne STK :angry: Ps. Altusy nie na podłodze i jeszcze tak wsadzone że się dławią :mur: ES-20 na biurko i po sprawie :P + Kable bo znając życie masz z 3.0 przewody, a one przy podstawkach nabiorą strasznej nad skórrności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) E57, czy razem z Altusami "grają" te dwie szafki?:) Na nich nie powinny stać kolumny, no może jakieś małe podstawkowe do cichego słuchania, na tych dolnych (większych półkach), ale na pewno nie tam gdzie narysowałeś (czyli wyżej). Dławi się wszystko na meblach. Wyrzuć te Altusy, będzie więcej miejsca:) Druga sprawa, że pewnie najwięcej słuchasz jak siedzisz przy kompie, więc nie ma co stawiać głośników z tyłu, daleko od siebie. Wciśnij na biurko 6C, albo jakieś podstawkowce o których była mowa wcześniej (tylko nie wiem jak sobie poradzisz z tą półką, która jest na biurku po lewej stronie). Ładnie można też ustawić Swans M10 (sub na biurko, ewentualnie na tą u dołu półkę przy obudowie kompa), ale 2.1 chyba Cię nie zainteresują... Edytowane 15 Marca 2009 przez elektrykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 E57, czy razem z Altusami "grają" te dwie szafki? :) Na nich nie powinny stać kolumny, no może jakieś małe podstawkowe do cichego słuchania, na tych dolnych (większych półkach), ale na pewno nie tam gdzie narysowałeś (czyli wyżej). Dławi się wszystko na meblach. Wyrzuć te Altusy, będzie więcej miejsca:) Druga sprawa, że pewnie najwięcej słuchasz jak siedzisz przy kompie, więc nie ma co stawiać głośników z tyłu, daleko od siebie. Wciśnij na biurko 6C, albo jakieś podstawkowce o których była mowa wcześniej (tylko nie wiem jak sobie poradzisz z tą półką, która jest na biurku po lewej stronie). Ładnie można też ustawić Swans M10 (sub na biurko, ewentualnie na tą u dołu półkę przy obudowie kompa), ale 2.1 chyba Cię nie zainteresują... Wystarczy przed nią umieścić kolumne pod kątem, a ten po prawej też "skątować", powietrza nie zaburzy to na tyle żeby pogubić klocki na scenie ;). Ewentualnie - ta pólka jest na kołkach można żyletką podciąć klej ją wyjąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 niestety póki co z klocami Tonsila nic nie zrobię, muszą stać gdzie stoją <_< elektrykk - najwięcej muzyki słucham siedząc przy biurku/komputerze, dlatego wolałbym, tak jak napisałeś, mieć źródło dźwięku przede mną a nie gdzieś z boku czy z tyłu, chyba w taki sposób uzyskam najlepszy efekt skoro ustawienie głośników na meblach odpada, pozostaje biurko, z czego się cieszę bo to miejsce najbardziej mi odpowiada ;) wilczurek - z półką po lewej nie ma problemu; jest ona luźno położona, nie jest w żaden sposób przymocowana a jej ściągnięcie to dosłownie pół minuty ;) Chyba najlepszą opcją w tej chwili byłby np. Solo 6C lub Diamond'y 9.1 na biurku po obu stronach monitora ? Jeżeli te Microlab'y będą odpowiednie (odległość do słuchacza, powierzchnia pokoju) to chyba je wezmę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 niestety póki co z klocami Tonsila nic nie zrobię, muszą stać gdzie stojąJeżeli ma im nadal towarzyszyć ten Technics to bierz 6C na biurko. z półką po lewej nie ma problemu; jest ona luźno położona, nie jest w żaden sposób przymocowana a jej ściągnięcie to dosłownie pół minuty ;) Chyba najlepszą opcją w tej chwili byłby np. Solo 6C lub Diamond'y 9.1 na biurku po obu stronach monitora ? Jeżeli te Microlab'y będą odpowiednie (odległość do słuchacza, powierzchnia pokoju) to chyba je wezmę. Pamiętaj, żeby zapewnić odpowiedni odstęp między kolumnami a ścianą za monitorem. Ze 20-30 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...