Jmarcin Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Witam serdecznie, na początku powiem, że przetrzepałem już google i jakoś nie znalazłem konkretnych pasujących rozwiązań... Posiadam dwa komputery podłączone do Cerberusa (jak w temacie) za pomocą skrętek. Jeden z XP a drugi z Vistą. Router jest podłączony pod neo i nie ma z tym problemu – obydwa PC mają dostęp do netu. Na Cerberusie przekierowałem porty p2p i wszystko śmiga tak jak powinno. Problem jest z „widzeniem się komputerów sieci lokalnej” Poustawiałem wszystko w taki sposób: Router IP (domyślne) 192.168.1.100 Vista Nazwa: Stacja1 IP 192.168.1.101 Maska 255.255.255.0 Grupa robocza: Siec1 XP Nazwa Stacja2 IP 192.168.1.102 Maska 255.255.255.0 Grupa Robocza: Siec1 Vista po otwarciu Sieci widzi tylko Stacja1 – czyli Siebie a XP widzi Stacja1 i 2, z tym, że do Stacja 1 nie ma dostępu. Oczywiście w XP i Viście wszystko udostępniłem, ale w przydziały wolałem się nie zagłębiać Kombinowałem z plikiem lmhosts 192.168.1.100 Cerbeus P6331-4r #PRE 192.168.1.101 Stacja1 #PRE 192.168.1.102 Stacja2 #PRE ale nic to nie dało... Proszę o jakąś poradę.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jmarcin Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Szaleństwo.... Za dużo pomocy.... Pogubiłem się w Waszych odpowiedziach..... Pozdro..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbycho_86 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Miałem podobny problem, częściowo rozwiązałem go wyłączając firewall w Viście. Wtedy Vista widziała kompa z XP i można się na niego dostać. Niestety w drugą stronę nie działało (oczywiście firewall w XP też wyłączony) i po wielu próbach poddałem się. Teraz mam Vistę na obu kompach i wszystko jest ok (oczywiście wbudowany firewall wyłączony - przynajmniej na czas przesyłania plików). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 tez mialem problemy z otoczeniem sieciowym, to postawilem na lanie serwery ftp na kompach i wszystko idzie bez zajakniecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 1. Systemy zaktualizowane. 2. Wyłączone lub odpowiednio skonfigurowane firewalle. 3. Skonfigurować poprzez kreator sieci. I nie ma mowy, żeby nie działało! Oczywiście wchodzimy na kompy poprzez IP. Otoczenie sieciowe działa poprawnie tylko z WINS lub z plikiem LMHOSTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jmarcin Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Dzięki, poradziłem sobie - w zasadzie przyczyną był Norton, który nie dziłał dobrze (opcja zaufania do sieci nieaktywna), przeinstalowałem i już wszystko śmiga. IP uzyskiwane automatycznie i bez lmhost. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...