Skocz do zawartości
Gość

Skaner Z Podajnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do zeskanowania tony materialow (glownie luzne kartki A4) i stad moje zainteresowanie skanerami z automatycznym podajnikiem; Na allegro wypatrzylem sobie np HP ScanJet 8250 za cene ok 900zl (uzywany ale z gwarancja 12 miesiecy); Pytanie tylko czy warto doplacac az tyle kasy, gdyz normalny skaner z mozna kupic 3 razy taniej; Moze ktos mi podpowiedziec cos na temat tego modelu (czy faktycznie warto go kupic - mam lekka awersje do produktow HP) albo doradzic jakis inny; Narazie prowadze rozpoznanie ale docelowo mysle ze moglbym zainwestowac do 1k5zl.

Przy okazji chcialem sie zapytac uzytkownikow skanerow firmy Plustek czy maja jakis patent na to aby skanery tej firmy dzialaly pod Vista (mam na mysli starsze modele np UT24)??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej klasie skanerów co szukasz jednym z najlepszych jest Epson GT-1500 - ostatnio zdobył nawet nagrodę http://tech.wp.pl/wiadomosc.html?ToRateId=...amp;rateValue=4

Co do porównania z niskobudżetowymi skanerami to daj jakiś przykład takiego skanera będzie można porównać.

Podejrzewam że jeśli chodzi o jakość z skanu, oprogramowanie, różne opcje skanowania a przede wszystkim szybkość i trwałość takiego skanera, ilość dokumentów mieszczących się na podajniku itd itp to skanery niskobudżetowe zostają daleko w tyle. Oczywiście wszystko zależy jakie przewidujesz nakłady skanowania...

tu masz jeszcze więcej informacji o G-1500 http://www.epson.pl/internetLive/dctm/cont...00-PL.inter.jsp

no i ceny: http://www.ceneo.pl/1597861

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dzięki za odzew

Na wstępie wyprostuje, że pisząc "Pytanie tylko czy warto dopłacać aż tyle kasy, gdyż normalny skaner z można kupić 3 razy taniej " miałem na myśli proste skanery "stolikowe" bez podajników - tutaj za dobrej klasy skaner trzeba zapłacić 400 zl czyli porównując np z Epsonem GT1500 ponad 4x mniej; Moje wątpliwości dotyczą faktu - czy podajnik jest sam sobie aż tak drogim elementem (soft praktycznie jest taki sam zarówno w skanerach z podajnikiem jak i bez)?? Niestety za wygodę słono się płaci;

Mimo wszystko rozejrzałem się (na ile czasu starczyło) za rożnymi modelami z podajnikiem (w szczególności przyjrzałem się Epson GT-1500);

Ten Epson jest calkiem ciekawą opcją ale cena troszkę odstrasza w połączeniu z tylko 12 miesięczną gwarancją. Dość ciekawą alternatywą są dla mnie produkty Plustek, które przy zbliżonych parametrach do wspomnianego Epsona kosztują do kilkaset złotych mniej i mają gwarancję 24 miesiące;

Z moich doświadczeń wynika iż rzadko skanuje się materiały z z pełną rozdzielczością; Mi się zdarzyło to raz może dwa. Tak więc partycypuje :) że 600x600 dpi do dokumentów powinno mi w zupełności wystarczyć;

Załączam do postu obraz pliku z moim porównaniem skanerów z podajnikiem; Nie będę ukrywał, że kierowałem się głównie ceną; Co do jakości wydaje mi się iż wszystkie charakteryzują się porównywalną; Jeśli jestem w błędzie to poproszę o poprawienie;

Korzystając z okazji mam pytanie do użytkowników aplikacji IRIS - jak ona się ma np do FineReadera - poprosiłbym o takie ogólne uwagi;

Pozdrawiam

post-118950-1237418325_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi