Skocz do zawartości
andi1

E8400+asus P5q Se Czy Amd Dragon- Ostatnie Starcie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Naczytalem sie duzo o tym ze e8400 to juz sredniowiecze i zeby go nie brac bo sie nie oplaca. Duzo ludzi poleca phenomy. Jednak wydaje mi sie ze mocny procesor dwurdzeniowy> sredniak czterordzeniowy. Komputer bedzie do gier. Malo jest gier na 4 rdzenie, nie kupie 4 rdzenie tylko dla gta 4.Mysle tez ze zanim powszechne w grach beda 4 rdzenie to moj phenom bedzie za slaby juz. Nie lepiej juz wziac quadzika jakiegos?Czy moje rozumowanie jest sluszne?

e8400+asus p5qse=1175zl

plyta pod amd+phenom II (jaki)=?zl

I jezeli juz to jakiego phenoma + plyte glowna mozecie mi polecic, ale do 1175zl. Komputer bedzie tylko i wylacznie do gier, wiec jestem sceptyczny do 4 jaj.

Edytowane przez andi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli AMD, to słuszna tania płyta Asrock A780GXE i Phenom II X4 810.

339zl+819zl=1158zł

Jednak do grania wziąłbym intela

GA-EP43-DS3L - 359zł (lepiej się podkręci niż ten Asus)

E8400 - 679zł

1038zł

Quada niet, raczej nie chcesz kastrowanych Q8xxx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sie rozchodzi o to jak bedziesz obchodzil sie z tym w przyszlosci. Jezeli za rok kupisz znow taki sprzet to e8400 ma jakis sens, ale jezeli chcesz posiedziec dluzej na sprzecie i potem zmienic cos tylko czesciowo to phII bedzie lepszy. Nikt nie kaze brac x4 mozesz wziąć x3 i miec rownowage :D Oczywiscie to tylko moje zdanie i nie chce zeby zaraz ktos mi wyskoczyl tu skad wiesz jak bedzie itp itd, otóż nie wiem, ale bardziej prawdopodbne jest ze 775 odejdzie powoli i gier bedzie coraz wiecej na wielerdzeni i nie tylko gta IV itp niz to ze phII bedzie nieprzydatny bo gry beda na dwa rdzenie robione nadal etc Ale pocieszajace jest ze nie piszesz chce XXX i nie wyskakujcie mi z YYY bo to szmelc :D juz cie lubie...

AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz + AsRock A780GXE = 1214zl

To wersja hardcorowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No raczej chce z co najmniej 2 lata posiedziec na tym kompie. Praktycznie to bedzie moj pierwszy "powazny" komp wiec sie raczej nie znam.

Na oc sie nie znam, ale troche poczytam i bede troszke krecil (nie hardcorowo).A co bys bardziej polecal do gier i na okres co najmniej 2 lat? 3 czy 4 rdzenie? Dodam ze zakupie hd 4870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Przy wyzszym budzecie czyli takim jak twoim 3 lub 4 rdzeniowy AMD juz niebedzie znaczaco niedomagal w stosunku do e8400, bedzie to nieduza roznica, a w aplikacjach wielowatkowych znaczacy plus dla kilkurdzeni. No i bedzie ten Dragon, a to juz szpan :D z hd4870 bedzie to naprawde dobry sprzet. OC oczywiscie zrob stnardowe dla sprzetu jaki bedziesz mial (oszacujesz jakie ludzie maja wyniki i sie wstrzel w to), mysle ze nie oplaca sie kombinowac i zylowac dla jakichs rekordow itp Jak wezmiesz tego AsRocka to bedziesz mogl wylaczyc 4870 i siedziec na integrze gdy niegrasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze dziekuje wszystkim. Zastanowie sie pomiedzy x3 720 a x4 920. Mam jeszcze pytanie. Czy jest jeszcze jakas dobra, tansz plyta pod phenoma, ale z karta sieciowa i dzwiekowa. Bo chcialbym troche koszty przyciac, no chyba ze nie bedzie nic lepszego i tanszego od tego asrocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko ~320zl wiec zmieni sobie na am3 i ramy, a potem proc, nie musi zmieniac calosci odrazu. A na intelu musialby cos takiego zrobic, wymieniajac na quada czy i7 muslaby calosc od razu zmienic. Po za tym pamietajcie ze ja dalem tego proca tak sobie bo byl pierwszy w sklepie jak wpadlem po nazwe :D rownie dobrze moze brac x3 czy 810 to tylko przyklad byl, ale rzeczywiscie warto doplacic do tych 214zl dla tego combo ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze dziekuje wszystkim. Zastanowie sie pomiedzy x3 720 a x4 920. Mam jeszcze pytanie. Czy jest jeszcze jakas dobra, tansz plyta pod phenoma, ale z karta sieciowa i dzwiekowa. Bo chcialbym troche koszty przyciac, no chyba ze nie bedzie nic lepszego i tanszego od tego asrocka.

Kazda plyta od kilku lat ma zintegrowana karte muzyczna i sieciowa.

Z tanszych plyt am2+ szukaj asrocka na chipsecie 770.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ile "przyszłościowe" są płyty z podstawką am2+ ?

Bo w razie wymiany procka przydał by się AM3.

Chyba że w ciągu dwóch lat nie będziesz zmieniał procesora.

Do płyty AM2+ można włożyć Phenomy II na AM3 ponieważ ten CPU mają podwójny kontroler DDR2 i DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi