andi1 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Witam!Naczytalem sie duzo o tym ze e8400 to juz sredniowiecze i zeby go nie brac bo sie nie oplaca. Duzo ludzi poleca phenomy. Jednak wydaje mi sie ze mocny procesor dwurdzeniowy> sredniak czterordzeniowy. Komputer bedzie do gier. Malo jest gier na 4 rdzenie, nie kupie 4 rdzenie tylko dla gta 4.Mysle tez ze zanim powszechne w grach beda 4 rdzenie to moj phenom bedzie za slaby juz. Nie lepiej juz wziac quadzika jakiegos?Czy moje rozumowanie jest sluszne? e8400+asus p5qse=1175zl plyta pod amd+phenom II (jaki)=?zl I jezeli juz to jakiego phenoma + plyte glowna mozecie mi polecic, ale do 1175zl. Komputer bedzie tylko i wylacznie do gier, wiec jestem sceptyczny do 4 jaj. Edytowane 12 Marca 2009 przez andi1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Jeśli AMD, to słuszna tania płyta Asrock A780GXE i Phenom II X4 810. 339zl+819zl=1158zł Jednak do grania wziąłbym intela GA-EP43-DS3L - 359zł (lepiej się podkręci niż ten Asus) E8400 - 679zł 1038zł Quada niet, raczej nie chcesz kastrowanych Q8xxx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi1 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 to czemu tyle ludzi poleca te phenomy? ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Wszystko sie rozchodzi o to jak bedziesz obchodzil sie z tym w przyszlosci. Jezeli za rok kupisz znow taki sprzet to e8400 ma jakis sens, ale jezeli chcesz posiedziec dluzej na sprzecie i potem zmienic cos tylko czesciowo to phII bedzie lepszy. Nikt nie kaze brac x4 mozesz wziąć x3 i miec rownowage :D Oczywiscie to tylko moje zdanie i nie chce zeby zaraz ktos mi wyskoczyl tu skad wiesz jak bedzie itp itd, otóż nie wiem, ale bardziej prawdopodbne jest ze 775 odejdzie powoli i gier bedzie coraz wiecej na wielerdzeni i nie tylko gta IV itp niz to ze phII bedzie nieprzydatny bo gry beda na dwa rdzenie robione nadal etc Ale pocieszajace jest ze nie piszesz chce XXX i nie wyskakujcie mi z YYY bo to szmelc :D juz cie lubie... AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz + AsRock A780GXE = 1214zl To wersja hardcorowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi1 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 No raczej chce z co najmniej 2 lata posiedziec na tym kompie. Praktycznie to bedzie moj pierwszy "powazny" komp wiec sie raczej nie znam. Na oc sie nie znam, ale troche poczytam i bede troszke krecil (nie hardcorowo).A co bys bardziej polecal do gier i na okres co najmniej 2 lat? 3 czy 4 rdzenie? Dodam ze zakupie hd 4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Ja bym wziął Phenoma. 4 rdzenie wypełnią lukę tam, gdzie E8xxx niedomaga, a i w aplikacjach dwurdzeniowych źle nie będzie. Dragon to też ciekawe wyjście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Inna opcja to wziąć E8400 i za np 1-1,5 roku wymienić go na Q9550/Q9650. Ale skłaniałbym się ku opcji AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Racja. Przy wyzszym budzecie czyli takim jak twoim 3 lub 4 rdzeniowy AMD juz niebedzie znaczaco niedomagal w stosunku do e8400, bedzie to nieduza roznica, a w aplikacjach wielowatkowych znaczacy plus dla kilkurdzeni. No i bedzie ten Dragon, a to juz szpan :D z hd4870 bedzie to naprawde dobry sprzet. OC oczywiscie zrob stnardowe dla sprzetu jaki bedziesz mial (oszacujesz jakie ludzie maja wyniki i sie wstrzel w to), mysle ze nie oplaca sie kombinowac i zylowac dla jakichs rekordow itp Jak wezmiesz tego AsRocka to bedziesz mogl wylaczyc 4870 i siedziec na integrze gdy niegrasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Jeśli, jak twierdzisz: No raczej chce z co najmniej 2 lata posiedziec na tym kompie [...] ... to bierz ten zestaw: AMD Phenom II X4 920 Quad-Core /2.8GHz + AsRock A780GXE = 1214zl Warto dopłacić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Na ile "przyszłościowe" są płyty z podstawką am2+ ? Bo w razie wymiany procka przydał by się AM3. Chyba że w ciągu dwóch lat nie będziesz zmieniał procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andi1 Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Dobrze dziekuje wszystkim. Zastanowie sie pomiedzy x3 720 a x4 920. Mam jeszcze pytanie. Czy jest jeszcze jakas dobra, tansz plyta pod phenoma, ale z karta sieciowa i dzwiekowa. Bo chcialbym troche koszty przyciac, no chyba ze nie bedzie nic lepszego i tanszego od tego asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 to tylko ~320zl wiec zmieni sobie na am3 i ramy, a potem proc, nie musi zmieniac calosci odrazu. A na intelu musialby cos takiego zrobic, wymieniajac na quada czy i7 muslaby calosc od razu zmienic. Po za tym pamietajcie ze ja dalem tego proca tak sobie bo byl pierwszy w sklepie jak wpadlem po nazwe :D rownie dobrze moze brac x3 czy 810 to tylko przyklad byl, ale rzeczywiscie warto doplacic do tych 214zl dla tego combo ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Dobrze dziekuje wszystkim. Zastanowie sie pomiedzy x3 720 a x4 920. Mam jeszcze pytanie. Czy jest jeszcze jakas dobra, tansz plyta pod phenoma, ale z karta sieciowa i dzwiekowa. Bo chcialbym troche koszty przyciac, no chyba ze nie bedzie nic lepszego i tanszego od tego asrocka. Kazda plyta od kilku lat ma zintegrowana karte muzyczna i sieciowa. Z tanszych plyt am2+ szukaj asrocka na chipsecie 770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Na ile "przyszłościowe" są płyty z podstawką am2+ ? Bo w razie wymiany procka przydał by się AM3. Chyba że w ciągu dwóch lat nie będziesz zmieniał procesora. Do płyty AM2+ można włożyć Phenomy II na AM3 ponieważ ten CPU mają podwójny kontroler DDR2 i DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...