xpablox Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Witam Niedawno trafił mi się dysk twardy Seagate ST360020A (60GB). Ogólnie można powiedzieć że jest sprawny (nie ma bad-blocków, prędkość jak należy, głośność też). Jedyny podejżany fakt to to, że zamiast 60GB, ma tylko 32GB (czyli tak jakby był włączony limit do 32GB). Zworka odpowiadająca za tą funkcję jest WYJĘTA, więc powinno być 60GB, a jednak tak nie jest. Komputer wykrywa ten dysk jako 32GB. Po włożeniu zworki jest to samo (nadal 32GB). Koszulka na dysku twardym jest nie tknięta, więc raczej nikt nie dłubał przy elektronice (tak na oko to też nie ma śladów lutowania ani przypalenia). Stąd też pytanie. Czy możliwe jest programowe zablokowanie/odblokowanie na stałe tej powierzchni ponad 32GB. Jakieś pomysły, sugestie? Wszelkie komentarze dot. tego postu są mile widziane. (w razie czego, to dysk twardy mam pod ręką codziennie 11-18) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montymick Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 polacz do innego PC-ta, jezeli bedzie to samo to niech serwis sie meczy :twisted: (jezeli oczywiscie masz na niego gwarancje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpablox Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Sprawdzany był na kilku PCtach (od celka 466 na Abicie BH6, do PIV 2.4 na MSI 845Max2). Dysk nie ma gwarancji, więc serwis odpada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
montymick Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 to cieszka sprawa. na poczatek sprawdz miernikiem czy czy nozki ktore odpowiadaja za krosowanie 32GB nie sa zwarte (mimo wyjetej zworki), a pozniej ....koorde nie wiem :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 nawet w biosie pokazuje 32 gb ?? jeśli tak firmawe zmieniać ?? nic mi nie przychodzi do głowy ale jeśli w biosie normalnie jest widziany jak 60 to masz ukrytą pratycje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpablox Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Właśnie sprawdziłem - zwarcia nie ma (a przynajmniej nie ma na samych nóżkach). Dysk był przejechany niskopoziomowym formatem, więc nawet jeśli była tam jakaś ukryta partycja - to już jej nie ma. BIOS wykrywa dysk jako ST360020A 32GB, więc tak jakby ktoś się pobawił i przestawił w firmware st. ustawienia dysku na te z limitem. Jeszcze spróbuje przestawić w BIOSie na ustawienia ręczne. Może to coś da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Hmm ?? :P ja tak miałem z dyskiem 120gb od kumpla ale to byla wina starego biosa :P moze takze twój do najnowszych nienalezy albo sie myle pozatym nic nie przychodzi do głowy aa jeszcze jedno zawieź go jak juz nic nieda rady do servisu SAMSUNGA (w poland jest ich full) i powiedz co i jak zaplacisz pare złotówek i wyjedziesz z 60gb :P jesli im to wyjdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpablox Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 BIOS czego, płyty głównej? Przeczytaj co pisałem wyżej. BIOS odpada. Wcześniej rozmawiałem z człowiekiem z serwisu samsunga (znajomy). Jak nic nie poradze sam, to będe próbował przepchnąć go jakoś na około do serwisu Seagate'a - ale to już w ostateczności. Narazie to dysk mi jest potrzebny na miejscu, nawet jak ma 32 a nie 60GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...