Skocz do zawartości
pikpol

Problem Z Dir-300

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem jakimś wielkim specjalistą od "komputrów" prawdę mówiąc jestem laikiem ale coś tam zrobię. Ostatnio wpadłem na "wspaniały" pomysł zakup routerka oczywiście wybór padł na wspaniałe cacko D-llinka.

Po podłączeniu i zabawie z klonowaniem Mac adresu( jestem w kablówce która wymaga tego ode mnie) Router nawiązuje połączenie z siecią w firewirlemie (nie wiem czy dobrze pisze ale chyba wiadomo o co mi chodzi) widać że połączenie sieci z routerem jest(jestem online) ale nie mam połączenia ani przez Wi-Fi ani przez kabel czy mogłem coś źle ustawić?? Czy należy ustawić coś jeszcze oprócz podstawowych opcji??

nie chce wchodzić za bardzo temat bo raczej nie będzie mi to potrzebne. Najważniejsze by działało! aa dd-wrt dla mnie raczej nie będzie potrzebne więc wolałbym inne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Setup -> Internet Setup -> MANUAL INTERNET CONNECTION OPTIONS powinieneś skopiować parametry, które miałeś dotychczas bez używania routera (czyli w ustawieniach połączenia). Albo Static IP i wypełniasz ręcznie parametrami od dostawcy netu, albo Dynamic IP i router sam pobierze adres.

Następnie w Setup -> Internet Setup -> LAN Setup -> DHCP SERVER SETTINGS zaznacz Enable DHCP Server, a karte sieciową podłączoną do routera ustaw, aby pobierała adres IP automatycznie.

Edytowane przez endo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Setup -> Internet Setup -> MANUAL INTERNET CONNECTION OPTIONS powinieneś skopiować parametry, które miałeś dotychczas bez używania routera (czyli w ustawieniach połączenia). Albo Static IP i wypełniasz ręcznie parametrami od dostawcy netu, albo Dynamic IP i router sam pobierze adres.

Następnie w Setup -> Internet Setup -> LAN Setup -> DHCP SERVER SETTINGS zaznacz Enable DHCP Server, a karte sieciową podłączoną do routera ustaw, aby pobierała adres IP automatycznie.

thxik spróbuje jak nie pomoże to sie jeszcze odezwę:) Ale ogólnie starałem się by pobrał ustawienia sam:((czyt. Dynamic IP) ale z serwerami DHCP nie kombinowałem poza tym lan setup odpowiada z tego co rozumuje za połączenie kabelkowe a ja nie mam równiez neta przez Wi-fi:(

Edytowane przez pikpol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wi-fi trzeba osobno skonfigurować, ale najpierw niech chociaż net przez kabel sieciowy idzie :wink:

No dobra kabelek ustawie jak tylko wrócę do domu ale co do Wi-fi to się nie zgodzę bo... o tyle o ile go skonfigurowałem ( na lapie łącze się z routerem nawet z hasłem nie miałem problemów) a netu jak nie tak nie więc nie sądzę żeby to od tego zależało. w prostych słowach ( mam neta na routerze ale coś blokuje sygnał na kompa gdyż na lapie który bądź co bądź skonfigurowałem nie ma chyba że źle go skonfigurowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi