Skocz do zawartości
marcin_81

Am2+ Modernizacja Czy Am3?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę zmodernizować swój sprzęt mam:

CPU: AMD Athlon X2 6400+ 3,2 GHz Black Edition

karta graficzna: HIS ATI Radeon HD4000 4850 512MB ICEQ4

dyski twarde: 2X Seagate Barracuda 7200.11 320 GB

płyta główna: ASUS M2N-E chipset nVidia nForce 570 Ultra

pamięć RAM: Patriot DDR-2 800 4 GB

Co najlepiej w nim wymienić i czy warto przesiąść się już na platformę AM3?

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fundusze jakies masz czy chcesz cos wiedziec i ewentualnie dopiero zbierac ? :D No i powiedz czy odczuwasz jakies spadki, niedobory moce, jestes nizadowolony itp ? Bo ja tez niewidze sensu zmiany narazie, na am3 to w ogole :D Moglbys phII x3 czy 4 i jakas plytke i bylbys przygotowany troche na przyszlosc, ale jakos malo sensu widze w tym. Ja rowniez bym narazie czekal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wszystko działa jak należy, a podejrzewam,ze tak, to nie ma co szaleć.

Możesz sobie kupić Phenoma do tej płytki tylko czy odczujesz różnice?Wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fundusze jakies masz czy chcesz cos wiedziec i ewentualnie dopiero zbierac ? :D No i powiedz czy odczuwasz jakies spadki, niedobory moce, jestes nizadowolony itp ? Bo ja tez niewidze sensu zmiany narazie, na am3 to w ogole :D Moglbys phII x3 czy 4 i jakas plytke i bylbys przygotowany troche na przyszlosc, ale jakos malo sensu widze w tym. Ja rowniez bym narazie czekal...

Wydać chcę do 1000zł, mam monitor 24" i lubię pograć w Full HD i już zaczyna brakować mocy, a czy sama wymiana procesora to chyba nie ma sensu bo wydajnościowo w grach nie będzie różnicy a jak zmiana płyty i procka to już AM3 i PhII X4 i DDR3 wtedy różnica już by była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz nie :D Po to siedzisz na amd :P by kupic plyte i proca a ramy sobie zostawic, bo phII jest kompatybilny wstecz, tj mozesz miec sobie ddr2 i potem gdy bedziesz mial kase to kupic ddr3. To jest wygoda, bo mozesz zmieniac zestaw na nowszy czesciowo a nie wszystko naraz. Nie wiem nic o twojej plycie xD wiec sie nie wypowiem, ale do 1k to x4 i asrock jakis, a za rok np. ramy i karte zmienisz. Mozesz tez jeszcze drobniej, tj najpierw plyte, potem proc itd Skoro lubisz grac w fullhd i masz warunki to rzeczywiscie 4850 mimo swoich b.dobrych osiagow moze niestarczac na lepszych detalach. Wiec masz wybor, albo proc i plyta albo 4870 1gb ^^ tez za tysiaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu nie zmienialbym nic poza mobo.Sprzedaj ta co masz,doloz pare groszy i wez sobie cos pod Phenoma II.Komp bedzie niewielkim kosztem dalej rozwojowy.W cenie 300-400 sa fajne plytki od AsRocka,czy Biostara.Grafe masz ok,wiec nie widze wiekszego sensu w tej chwili wymieniac,lepiej poczekac juz na nowe serie radkow.,wtedy wskoczyc na 4 rdzenie.

Ps.Bios na tego mobasa koczy sie na obsludze PI.

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO skoro to BE CPU jest do kupić jakiś cooler do niego adekwatny, ninje czy karakorum, podkręcił procesor.

Nie wiem na ile wykręcisz, ale jak sporo to można by było wziąć GTX260 sp216 do tego.

ps. Jaki masz zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO skoro to BE CPU jest do kupić jakiś cooler do niego adekwatny, ninje czy karakorum, podkręcił procesor.

Nie wiem na ile wykręcisz, ale jak sporo to można by było wziąć GTX260 sp216 do tego.

ps. Jaki masz zasilacz?

Zasilacz 620W

Otoz nie :D Po to siedzisz na amd :P by kupic plyte i proca a ramy sobie zostawic, bo phII jest kompatybilny wstecz, tj mozesz miec sobie ddr2 i potem gdy bedziesz mial kase to kupic ddr3. To jest wygoda, bo mozesz zmieniac zestaw na nowszy czesciowo a nie wszystko naraz. Nie wiem nic o twojej plycie xD wiec sie nie wypowiem, ale do 1k to x4 i asrock jakis, a za rok np. ramy i karte zmienisz. Mozesz tez jeszcze drobniej, tj najpierw plyte, potem proc itd Skoro lubisz grac w fullhd i masz warunki to rzeczywiscie 4850 mimo swoich b.dobrych osiagow moze niestarczac na lepszych detalach. Wiec masz wybor, albo proc i plyta albo 4870 1gb ^^ tez za tysiaka.

Jak już inwestować w PhII X4 na AM3 bo to mnie interesuje(grafa może poczekać) to tylko i wyłącznie DDR3, ale z tego co widzę to cenowo DDR2 i DDR3 nie jest żle wiec to najmniejszy problem, szkoda że się nie da włożyć starego procka do AM3 obsługującego DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak masz braki to moja opcja uważam że jest całkiem całkiem... Ewentualnie GTX280... Ale na 3.6 jeszcze by procek blokował :mur:

Z tym że wtedy phenom II miał by grafikę siebie godną ^^

Z tym że r2:

Obecnie jest kryzys i jest drożej :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Marcin

Ja osobiście czekam na Core i5 z HT i Windows 7, na razie optymalizacja w grach pod 4

rdzenie kuleje.. chyba że to tylko małe przyjemności. Poza poprawą humoru nic nie

wniosą specjalnego. Ja odszedłem od "połówkowych modernizacji", raz na jakiś czas

wymieniam cały komputer. Przeskoczyłem z A64 2800+ z AGP na to co mam w sygnaturce.

Jak kupuję nowy komputerek, instalacja testy, stary sprzedaję żeby nie zalegał, łatwiej

sprzedać cały działający komputer "do internetu" niż detalicznie. Uznaję jedną zasadę

kolejny komputer ma być min. 50 % wydajniejszy od poprzednika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pozdrawiam

Marcin

Nie ma sensu, ten sprzęt ma teraz wystarczającą wydajność. Dolar póki co jeszcze drogi, dopiero zaczął tanieć. Za rok dwa możesz zacząć myśleć o zmianach. Ewentualnie dodaj 32gb dysk SSD na partycję systemową cena ok 300zł i będziesz miał większą ciszę. W ogóle modowanie tak, ale w kierunku cisza a nie zmiany podzespołów. Nie napisałeś jaki masz zasilacz niby 620W to pewnie dobry? Jaka obudowa...

Edit, jak teraz zmienisz płytę to i tak nie będziesz miał USB 3.0 i za rok znów staniesz przed tym samym problemem, zmieniać? Wg mnie teraz nie jest czas na takie zmiany.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tak bardzo chcesz coś wymienić,to sprzedaj grafę i dołóż rzeczonego tysiaka-będziesz miał lepszą grafę.

Pozostanie tylko deko skręcić proca i będzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tak bardzo chcesz coś wymienić,to sprzedaj grafę i dołóż rzeczonego tysiaka-będziesz miał lepszą grafę.

Pozostanie tylko deko skręcić proca i będzie git.

Po kiego mu lepsza grafa jak on chce grać w niskich rozdzielczościach? Marnowanie kasy wg mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi