marcin_81 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam Chcę zmodernizować swój sprzęt mam: CPU: AMD Athlon X2 6400+ 3,2 GHz Black Edition karta graficzna: HIS ATI Radeon HD4000 4850 512MB ICEQ4 dyski twarde: 2X Seagate Barracuda 7200.11 320 GB płyta główna: ASUS M2N-E chipset nVidia nForce 570 Ultra pamięć RAM: Patriot DDR-2 800 4 GB Co najlepiej w nim wymienić i czy warto przesiąść się już na platformę AM3? Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 IMHO na AM3 jeszcze nie pora, a wymienić w Twoim zestawie nie bardzo jest co. Ja bym czekał... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Fundusze jakies masz czy chcesz cos wiedziec i ewentualnie dopiero zbierac ? :D No i powiedz czy odczuwasz jakies spadki, niedobory moce, jestes nizadowolony itp ? Bo ja tez niewidze sensu zmiany narazie, na am3 to w ogole :D Moglbys phII x3 czy 4 i jakas plytke i bylbys przygotowany troche na przyszlosc, ale jakos malo sensu widze w tym. Ja rowniez bym narazie czekal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Co najlepiej w nim wymienić i czy warto przesiąść się już na platformę AM3? Jeśli wszystko działa jak należy, a podejrzewam,ze tak, to nie ma co szaleć. Możesz sobie kupić Phenoma do tej płytki tylko czy odczujesz różnice?Wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_81 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Fundusze jakies masz czy chcesz cos wiedziec i ewentualnie dopiero zbierac ? :D No i powiedz czy odczuwasz jakies spadki, niedobory moce, jestes nizadowolony itp ? Bo ja tez niewidze sensu zmiany narazie, na am3 to w ogole :D Moglbys phII x3 czy 4 i jakas plytke i bylbys przygotowany troche na przyszlosc, ale jakos malo sensu widze w tym. Ja rowniez bym narazie czekal... Wydać chcę do 1000zł, mam monitor 24" i lubię pograć w Full HD i już zaczyna brakować mocy, a czy sama wymiana procesora to chyba nie ma sensu bo wydajnościowo w grach nie będzie różnicy a jak zmiana płyty i procka to już AM3 i PhII X4 i DDR3 wtedy różnica już by była. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Otoz nie :D Po to siedzisz na amd :P by kupic plyte i proca a ramy sobie zostawic, bo phII jest kompatybilny wstecz, tj mozesz miec sobie ddr2 i potem gdy bedziesz mial kase to kupic ddr3. To jest wygoda, bo mozesz zmieniac zestaw na nowszy czesciowo a nie wszystko naraz. Nie wiem nic o twojej plycie xD wiec sie nie wypowiem, ale do 1k to x4 i asrock jakis, a za rok np. ramy i karte zmienisz. Mozesz tez jeszcze drobniej, tj najpierw plyte, potem proc itd Skoro lubisz grac w fullhd i masz warunki to rzeczywiscie 4850 mimo swoich b.dobrych osiagow moze niestarczac na lepszych detalach. Wiec masz wybor, albo proc i plyta albo 4870 1gb ^^ tez za tysiaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Na Twoim miejscu nie zmienialbym nic poza mobo.Sprzedaj ta co masz,doloz pare groszy i wez sobie cos pod Phenoma II.Komp bedzie niewielkim kosztem dalej rozwojowy.W cenie 300-400 sa fajne plytki od AsRocka,czy Biostara.Grafe masz ok,wiec nie widze wiekszego sensu w tej chwili wymieniac,lepiej poczekac juz na nowe serie radkow.,wtedy wskoczyc na 4 rdzenie. Ps.Bios na tego mobasa koczy sie na obsludze PI. Edytowane 13 Marca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 IMHO skoro to BE CPU jest do kupić jakiś cooler do niego adekwatny, ninje czy karakorum, podkręcił procesor. Nie wiem na ile wykręcisz, ale jak sporo to można by było wziąć GTX260 sp216 do tego. ps. Jaki masz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_81 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 IMHO skoro to BE CPU jest do kupić jakiś cooler do niego adekwatny, ninje czy karakorum, podkręcił procesor. Nie wiem na ile wykręcisz, ale jak sporo to można by było wziąć GTX260 sp216 do tego. ps. Jaki masz zasilacz? Zasilacz 620W Otoz nie :D Po to siedzisz na amd :P by kupic plyte i proca a ramy sobie zostawic, bo phII jest kompatybilny wstecz, tj mozesz miec sobie ddr2 i potem gdy bedziesz mial kase to kupic ddr3. To jest wygoda, bo mozesz zmieniac zestaw na nowszy czesciowo a nie wszystko naraz. Nie wiem nic o twojej plycie xD wiec sie nie wypowiem, ale do 1k to x4 i asrock jakis, a za rok np. ramy i karte zmienisz. Mozesz tez jeszcze drobniej, tj najpierw plyte, potem proc itd Skoro lubisz grac w fullhd i masz warunki to rzeczywiscie 4850 mimo swoich b.dobrych osiagow moze niestarczac na lepszych detalach. Wiec masz wybor, albo proc i plyta albo 4870 1gb ^^ tez za tysiaka. Jak już inwestować w PhII X4 na AM3 bo to mnie interesuje(grafa może poczekać) to tylko i wyłącznie DDR3, ale z tego co widzę to cenowo DDR2 i DDR3 nie jest żle wiec to najmniejszy problem, szkoda że się nie da włożyć starego procka do AM3 obsługującego DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 To jak masz braki to moja opcja uważam że jest całkiem całkiem... Ewentualnie GTX280... Ale na 3.6 jeszcze by procek blokował :mur: Z tym że wtedy phenom II miał by grafikę siebie godną ^^ Z tym że r2: Obecnie jest kryzys i jest drożej :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam Chcę zmodernizować swój sprzęt mam: CPU: AMD Athlon X2 6400+ 3,2 GHz Black Edition karta graficzna: HIS ATI Radeon HD4000 4850 512MB ICEQ4 dyski twarde: 2X Seagate Barracuda 7200.11 320 GB płyta główna: ASUS M2N-E chipset nVidia nForce 570 Ultra pamięć RAM: Patriot DDR-2 800 4 GB Co najlepiej w nim wymienić i czy warto przesiąść się już na platformę AM3? Pozdrawiam Marcin Ja osobiście czekam na Core i5 z HT i Windows 7, na razie optymalizacja w grach pod 4 rdzenie kuleje.. chyba że to tylko małe przyjemności. Poza poprawą humoru nic nie wniosą specjalnego. Ja odszedłem od "połówkowych modernizacji", raz na jakiś czas wymieniam cały komputer. Przeskoczyłem z A64 2800+ z AGP na to co mam w sygnaturce. Jak kupuję nowy komputerek, instalacja testy, stary sprzedaję żeby nie zalegał, łatwiej sprzedać cały działający komputer "do internetu" niż detalicznie. Uznaję jedną zasadę kolejny komputer ma być min. 50 % wydajniejszy od poprzednika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_81 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 OK to co polecicie z podstawką AM2+ na chipsecie 790FX? Zostaje jednak przy DDR2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Witam Chcę zmodernizować swój sprzęt mam: CPU: AMD Athlon X2 6400+ 3,2 GHz Black Edition karta graficzna: HIS ATI Radeon HD4000 4850 512MB ICEQ4 dyski twarde: 2X Seagate Barracuda 7200.11 320 GB płyta główna: ASUS M2N-E chipset nVidia nForce 570 Ultra pamięć RAM: Patriot DDR-2 800 4 GB Co najlepiej w nim wymienić i czy warto przesiąść się już na platformę AM3? Pozdrawiam Marcin Nie ma sensu, ten sprzęt ma teraz wystarczającą wydajność. Dolar póki co jeszcze drogi, dopiero zaczął tanieć. Za rok dwa możesz zacząć myśleć o zmianach. Ewentualnie dodaj 32gb dysk SSD na partycję systemową cena ok 300zł i będziesz miał większą ciszę. W ogóle modowanie tak, ale w kierunku cisza a nie zmiany podzespołów. Nie napisałeś jaki masz zasilacz niby 620W to pewnie dobry? Jaka obudowa... Edit, jak teraz zmienisz płytę to i tak nie będziesz miał USB 3.0 i za rok znów staniesz przed tym samym problemem, zmieniać? Wg mnie teraz nie jest czas na takie zmiany. Edytowane 16 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Jak już tak bardzo chcesz coś wymienić,to sprzedaj grafę i dołóż rzeczonego tysiaka-będziesz miał lepszą grafę. Pozostanie tylko deko skręcić proca i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Jak już tak bardzo chcesz coś wymienić,to sprzedaj grafę i dołóż rzeczonego tysiaka-będziesz miał lepszą grafę. Pozostanie tylko deko skręcić proca i będzie git. Po kiego mu lepsza grafa jak on chce grać w niskich rozdzielczościach? Marnowanie kasy wg mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_81 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Po kiego mu lepsza grafa jak on chce grać w niskich rozdzielczościach? Marnowanie kasy wg mnie.fullHD to nie takie niskie niskie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_81 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Jeszcze jedno czy wymienić procesor z Athlon X2 6400+ Black Edition na Phenom II X3 720 Black Edition? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Twoj mobas nie obsluguje chyba PII Edytowane 27 Marca 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 To mobo obsługuje niestety max Phenom-y I. Musiałbyś kupić nowe mobo, sensownego ASRocka albo Gigabyta za około 300zł i za resztę jakiegoś Phenoma II np X3/X4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...