tomek121 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam. Na wstepie przedstawie moj sprzet (przyszly): phenom II x4 920 ASRock A780GXE I teraz ma mpytanie. Czy wziac do tego grafike radeon hd 4870 512 (od saphira czy asusa??) czy gtx 260 216 od gainwarda. 4870 kosztuje 890, a gtx 999. Oplaca sie doplacic? Z tego co widzialem to ma jednak troche przewagi nad radkiem. Teraz platforma dragon. Na czym ona w ogole polega? Czy jest to takie niepisane, ze tylko ze soba wspolpracuje i tylko nazwali? Czy moze jakos inaczej?Nie smiac siebo sie nie znam ;d. I pytanie czy z ta plyta glowna bede mial ta platforme dragon? I czy gtx 260 bedzie gorzej wspolpracowal z phenomem i plytka glowna niz radek? A pytanie 3 to czysto techniczne. Czy jak kupie komputer z esc.pl to posmaruja mi pasta termoprzewodzaca? I czy bezpieczny jest transport zlozonego komputera z zamontowanym chlodzeniem procka? bo slyszalem ze moze sie cos ulamac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Właściwy dragon to PII x4 (każde jajo osobno do OC ) + 4x 48xx ( Każdy do osobnego oc ) ;) Imho to GTX260 216 warta dopłacenia 109 zł Jak jesteś kumaty i zamówiłeś inne chłodzenie, to w uwagach poprosił bym żeby nie montowali, wiesz zawsze pastę nałożą niechlujnie a ty cierp te 2 stopnie. owszem mine/mugen to może się zerwać :P Edytowane 13 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek121 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) Nie wchodzi kompletnie w gre zebym cokolwiek sam smarowal, albo montowal-dla mnie to czarna magia. Ale co kupie phenoma+ radka+ plyte glowna i co mam juz dragona? na czym polegap osiadanie platformy dragon? jakis support, soft czy co? Edytowane 13 Marca 2009 przez tomek121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyLee Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 (edytowane) W takim razie poproś kogoś kto ma wszystkie palce i potrafi odczytywać obrazki :D Tak serio..... poproś znajomego w montażu. Na pewno masz kogoś kto zna się na kompach. Platforma Dragon to: Płyta główna z chipsetem AMD 790x, procesor Phenom II i ATI Radeon. Polega ona przede wszystkim na tym że możesz włączyć funkcję AMD Fusion, która podwyża wydajność w grach wyłączając wszystkie niepotrzebne procesy. Prościej się nie da :/ Edytowane 13 Marca 2009 przez TommyLee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek121 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Wszyscy moi znajomi sa do tylu gorzej ode mnie (siedze na kompie z 256 mb ramu). Gdybym kogos mial to by nie bylo problemu. A do serwisu sie boje ze mi czesci powymieniaja xd. Ale naprawde jest ryzyko ze sie cos zlamie? Wezme karakoruma, jezeli to ma znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Do tego jest jeszcze AMD OverDrive - fajny program do podkręcania procesora, który działa na platformie Dragon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyLee Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Jest małe prawdopodobieństwo że pod wpływem drgań (samochód w końcu) coś pęknie.. ale pewnie to jakoś zabezpieczą ;]. A co do serwisu po powiedz żeby ci złożyli, ale chciałbyś popatrzeć w celach edukacyjnych ;] takim oto sposobem będziesz miał wszystko pod kontrolą:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek121 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 No to nie wiem, czy brac smoczka, czy zabic smoka, doplacic 100 zl i wziac core 216? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Bierz smoczka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek121 Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Ale rozumiem ze musze zmienic plyte glowna? Bo ASRock A780GXE ma chipset 780g, a trzeba 790g. Jezeli tak to jaka jest najtansza plyta glowna ( w miare dobra do oc) majaca chipset 790g? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshik Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Ale rozumiem ze musze zmienic plyte glowna? Bo ASRock A780GXE ma chipset 780g, a trzeba 790g. Jezeli tak to jaka jest najtansza plyta glowna ( w miare dobra do oc) majaca chipset 790g?Generalnie nawet na stronie AMD są sprzeczne informacje, nie pamiętam gdzie ale na dwóch różnych stronach widziałem dwa opisy, jeden który mówił ,że Dragon to PII+HD4***+A7** a na drugiej to samo z tymże było zaznaczone iż musi to już być A790. Ja posiadam ww przez Ciebie płyte i za równo AMD Overdrive czy Fusion działa. Nie wnikałem dokładnie w Fusion w profil expert który ma nie tylko wyłączać usługi ale też podkręcać procka gdyż mam już to ustawione w biosie jak i w CCC. Jeżeli chodzi o sam tryb podstawowy w Fusion różnica jest może jakis 500pkt na 3Dmark06. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Z kurierami nie wiadomo ( choć to nie poczta ) Dragon http://www.amd-unleash.com/products_platfo...vZ8HKgmF_334073 więc 790G / GX/ FX ;) Co do samodzielnego założenia schładzacza... zapewniam że mając przed twarzą fotki, albo mając moje gg które mogę podać i przygotować Ci poradnik co ile itp. Na pewno sam założył być cooler... a przy okazji mod podstawki na lustro :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...