naruto Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Witam mój problem jest dziwny bo sam nie wiem oco chodzi Zaczęło sie od czasu kiedy zacząłem grać w gre, pc sie wyłączył i nie mogłem go już włączyć, tzn włączył sie chodził i pikał z początku a teraz juz nie pika, komputer chodzi, ale nic sie nie łączy, niema obrazu i nie pala sie diody od pc Pamięć ram, dysk twardy, zasilacz, procesor, karta graficzna-chodzą sprawdzałem moje części u kolegi i wszystko było ok, płytę główną wymieniłem na nowa i także nie pomogło, Może ktoś wie oco chodzi ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 Czy aby poprawnie wpiąłeś kartę graficzną i RAM? Rozmontuj i jeszcze raz złóż. I napisz jaki masz sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leiber Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 ja tam bym obstawial czesciowa smierc zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 ewentualnie kondensatory na płycie głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 płytę główną wymieniłem na nowa i także nie pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Podaj dokładny config. Pamięci jeśli są w dualu a masz 4 sloty przełóż do osobnych. Czyt. w single channel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 jak może być śmierć zasilacza jeśli sprawdzałem czy u kolegi działa i działał, płyte główna wymieniłem na nową i także nie pomogło Wszystko włozyłęm dobrze, przekładałem, sprawdzałem, dociskałem kilkadziesiąt razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Wywal wszystko z obudowy, połóż na łóżku/stole i spróbuj odpalić (płyta główna, dyski, zasilacz - wszystko won z obudowy, i na stół/kanapę). Możliwe, że obudowa powoduje gdzieś zwarcie - w ten sposób potwierdzisz lub wyeliminujesz tą opcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MM2000 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Wypisz dokładnie konfigurację (producent, typ,...) oraz najważniejsze - jaki masz zasilacz. MM2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 A nikt z "fachowców" nie wziął pod uwagę grafiki? Gościu napisał przecież że komp padł podczas grania,a nic o tym że ją sprawdzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Niedawno miałem podobny przypadek, klient przyniósł komputer, który padł podczas grania i ...... uwaga ...... winna była nagrywarka dvd-rw :P też się nie odpalał. Najlepiej w takich przypadkach podłączyć sprzęt na pajączka BEZ NAPĘDÓW czyli płyta, procek, ram, grafa i zasilacz, jeśli nie wstaje to sprawdzić ram i grafę a jeśli odpali to napędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Miodnyj Pamięć ram, dysk twardy, zasilacz, procesor, karta graficzna-chodzą sprawdzałem moje części u kolegiCzytaj ze zrozumieniem.... Jak wyzej, podlacz wszystko na stole i bez zbednych rzczy typu dvd. Edytowane 14 Marca 2009 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Analizując temat. Skoro chodzi wszystko osobno to weź kompa do kolesia i : Na swojej płycie zainstaluj swój CPU resztę jego i powoli podmieniaj elementy... zobaczysz gdzie jest nie halo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 w tym rzecz ze nie wiem gdzie jest halo Załatwiłem sobie 2 komp, moja płytę główna, włożyłem do 2 kompa procka także więc było to samo, zwarcia nic nie robi. Podejrzewam ze płytę którą kupiłem tą nowa MSI KM4M nie chodzi, i także procek sie spalił Amd Athlon I w każdym wypadku jest to samo Włączam komputer wiatrak od procka wieje, na monitorze jest czarny ekran, dioda od monitora mruga, nic nie działa, biosu niema, pikniecie podczas włączania kompa tez niema, lecz komputer jest włączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Yy... Sprzęt przełożyłeś do innej obudowy tak? Czy cała instalacja elektryczna jest odpowiednio uziemiona? Są różne klocki z uziemieniem. Spróbuj odpalić u kumpla swój sprzęt w swojej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Nie odpisałęś mi. Przełożyłeś ten ram?! Nie wyssałem sobie z palca tego. Identyczną sytuację miałem dwa dni temu w pracy. Wszystko sprawne etc. A wystarczyło pamięć wpiąć na singla i odpala bez problemu. Wkładam z powrotem w dualu i trup bez obrazu odpala. Jak koledzy piszą, różne cyrki mogą być, od nagrywarki po całkiem padniętą mobo, choć to już wyeliminowałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Tak przełożyłem mój sprzęt do jego obudowy i nic, jeśli chodzi o ramy to sprawdzałem te z 2 pc i nic, wkładałem 1 kośc, i nic, jak były 2 koście także nic Istnieje możliwość, ze jak sie spaliła płyta główna to procek także wraz z płytą ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 To jest możliwe, ale głównie spowodowane zepsutym zasilaczem. Mówię Ci spróbuj do kolegi komputer cały swój zanieść i tam koniecznie go spróbować odpalić! Potwierdzisz lub wykluczysz tym możliwość nieprawidłowego uziemienia instalacji elektrycznej. Na forum już było kilka przypadków, że nieprawidłowe uziemienie skutkowało tym, że dawały o sobie znać tylko wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 no ale dobra, 2 komputer o podobnych parametrach u mnie w domu chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Wtyczkę 4pin 12V zasilania cpu podłączyłeś? Napisz może dokładnie co to za sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Podobny, ale nie ten sam. Zasilacz to ten sam model? Sądzę, że nie, a są zasilacze, które po prostu nie mają za grosz tolerancji dla niepoprawnego uziemienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 uziemienie niema nic wspólnego, sprawdzałem u kolegi moj pc i tez nie odpalił, a zasilacz jest sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Wez te wszystkie czesci, twoje i kolegi, i skaldaj po kolej wszystko na stole bez obudowy. Sprawdzaj kazda czesc, tylko nie w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MM2000 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Może napiszesz w końcu jaki masz sprzęt. Powodów może być bardzo dużo: 1. za słaby twój zasilacz (nieważne co pisze na obudowie zasilacza)- np. twoja płyta główna, karta graf. potrzebuje więcej prądu) 2. bios płyty głównej - najlepiej po złożeniu zresetować 3. kontabilność sprzętu - tu przyczyn może być wiele 4. płyty główne MSI KM4M nie produkowane są od kilku lat - gdzie ją kupiłeś ? 5. czy uruchamiając komputer głośnik płyty głównej coś sygnalizuje ? Najlepiej zrób tak: - weź zasilacz kolegi (nie musisz go wyciągać z obudowy - przewody wystarczą) i swoje :procesor, płyta główna, pamięć i kartę graficzną - złóż na stole (płyty KM4M-V mają kartę graficzną zintegrowaną) - nie podłączaj napędów - jeżeli nie działa wymieniaj pojedyńczo (nie ruszaj zasilacza) MM2000 - kilkanaście lat praktyki w serwisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 A może zamiast z AGP, płyta startuje grafikę zintegrowaną ? spróbuj podłączyć integralke i jak się uruchomi to w biosie przestawić. Miałem płytę ASUS-a M2A-VM bodajże, której trzeba było na sztywno ustawiać z którego wyjścia ma puszczać obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naruto Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Może napiszesz w końcu jaki masz sprzęt. Powodów może być bardzo dużo: 1. za słaby twój zasilacz (nieważne co pisze na obudowie zasilacza)- np. twoja płyta główna, karta graf. potrzebuje więcej prądu) 2. bios płyty głównej - najlepiej po złożeniu zresetować 3. kontabilność sprzętu - tu przyczyn może być wiele 4. płyty główne MSI KM4M nie produkowane są od kilku lat - gdzie ją kupiłeś ? 5. czy uruchamiając komputer głośnik płyty głównej coś sygnalizuje ? Najlepiej zrób tak: - weź zasilacz kolegi (nie musisz go wyciągać z obudowy - przewody wystarczą) i swoje :procesor, płyta główna, pamięć i kartę graficzną - złóż na stole (płyty KM4M-V mają kartę graficzną zintegrowaną) - nie podłączaj napędów - jeżeli nie działa wymieniaj pojedyńczo (nie ruszaj zasilacza) MM2000 - kilkanaście lat praktyki w serwisie. Sprawdzałem 2 zasilacz i to samo Nie da sie zrobic tak aby wyjąc płyte główna z obudowy i położyć na stole wtedy nie podłącze kabelków, tych hdd, MDSL, Reset, MSI KM4M czyli MS 6734, na allegro kupiłem, Jak uruchamiam komputer niema żadnego sygnału sygnalizującego, Ja nie mogę pojąc tylko tego, ze komputer włączam, niby chodzi, ale nic nie chodzi, gdyby system sie załadował to powinni palić sie diody od modemu do internetu a sie nie palą Ta nowa płyta głowna ktorą kupiłem MSI Km4M, ma socket 462 (A) wkładam procka AMD Sempron bo chyba osbuługuje taki procek jak czytałem, i tez nie chodzi, a procek sempron jest sprawny bo wziąłem z 2 pc A mój stary procesor AMD Athlon nie działa w 2 pc na płycie głównej Asrock K7Upgrade-600, wiec wiem tyle ze procek sie spalił Zaraz będę jeszcze próbował dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Nie da sie zrobic tak aby wyjąc płyte główna z obudowy i położyć na stole wtedy nie podłącze kabelków, tych hdd, MDSL, Reset,Bo padne.... Na cholere ci dioda od reseetu i hdd? Na stół ze wszystkim i plyte odpalasz śrubokretem. Zwierasz te 2 bolce do ktorych masz podlaczona wtyczke power. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Dioda od resetu :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) No to teraz obstawiamy czy odpali. :D Stawiam moje chłodzenie na procka, które leży na półce, a którym jest Tacens Gelus Pro. :D Mówię, że odpali. Edytowane 15 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 BuMeL to juz z nerwow bylo :) Musi odpalic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...