Skocz do zawartości
-=Qroń=-

E5200 Vs E6750

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieram się z zamiarem wymiany procesora gdyż 1MB kaszki bywa niekiedy zbyt małą ilością. Patrząc po allegro zacząłem się zastanawiać czy szukać następcy E2160 wsród 45nm kastratów czy może jednak zainwestować w starszego technologicznie, używanego E6750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik e5200, doradzałbym ci wybór...e6750.

E5200 mimo nowszego procesu technologicznego wcale nie podkręcają się dobrze. Wiele sztuk robi max 3.3-3.4 GHz (w tym mój proc).

Poza tym e6750 to 4MB cachu, a e5200 tylko 2MB.

Mój głos na e6750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy za ile mozesz go kupic? Bo e6750 jest troche szybszy(+~10%), i nie wszystko jest zaleta wiekszego cache, jest tez wyzej taktowany od e5200. Troche smieszna dysproporcja, po tym calym gadaniu o cache :D Osobiscie wolabym nowszego technologicznie e5200, mniejszy porobr pradu i wydzielania ciepla. Poza tym mozesz go wygodnie kupic w sklepie, masz full legit gwarancje. e6750 to dobra alternatywa jak mozesz kupic za ~250-300zl, ale na to chyba zbytnio nie mozesz liczyc, bo duzo ludzi jest oglupionych supremacja cache i ceny bardziej oscyluja 400-450. Jak juz chcesz tyle wydac to lepiej kup w podobnej cenie e7200, 45nm i podobna wydajnosc.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na loterię z oc E5200 bardziej skłaniam się ku E6750. Być może uda mi się zdobyć takowy w cenie ~300PLN, także mamy faworyta.

Dochodzi jeszcze kwestia chęci puszczenia procesora na większym FSB (<400MHz). W końcu po coś te G.skill'e kupiłem :P

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e6750 oc podobne jak e5200, wiekszy cache i nie jest wykastrowany z wirtualizacji :)

Tu sie zdziebko myliz, moze potencjal ma taki sam, ale zapominasz ze e6750 ma fsb 1333 a e5200 fsb800. e5200 podkrecisz prawie na maksa, nawet na takiej plycie jak g31 za ~150zl. Za to podkrecanie prockow z takim wysokim fsb wyjsciowy wymaga juz porzadnej plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu sie zdziebko myliz, moze potencjal ma taki sam, ale zapominasz ze e6750 ma fsb 1333 a e5200 fsb800. e5200 podkrecisz prawie na maksa, nawet na takiej plycie jak g31 za ~150zl. Za to podkrecanie prockow z takim wysokim fsb wyjsciowy wymaga juz porzadnej plyty.

Qroń ma jednak lepsza płytę do OC niż p31, a wyższe fsb to lepsza przepustowość, no i pocoś kupił te g'skille :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi