Skocz do zawartości
suslik

4200+ Czy 5600+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mógłbym dostać 4200+ za ~150zł na box, albo 5600+ za ~250 z Arctic Freezer.

Czy warto dopłacać do lepszego mnożnika i więcej cache? O ile wiem z oc będzie podobnie. Będzie to działać na A780GXE, więc chyba kwestia mnożnika odpada, ta płyta powinna wyciągnąć niezłe HT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź 5600+ szczególnie, że w cenie freezer. Jeżeli mówisz o więcej cache więc pewnie masz do kupienia tą wersje z 2mb cache i 2,8ghz (są jeszcze 1mb cache i 2,9ghz) to tym bardziej bym brał tego 5600+. Na freezerze możesz go kręcić i napewno przekroczysz 3ghz a 4200+ na 99% nie dobijesz do 3ghz na rozsądnym napięciu, chyba że jakaś zaje****a sztuka Ci sie trafi... :)

No chyba że nie grasz za dużo no to nie wiem czy jest sens wtedy dopłacać...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być zaj*, wystarczy, że będzie na G2.

Mój 4200+ jest na G2 i lata 3Ghz na standardowym napięciu. Jeżeli to ma być procek "przejściowy" to bierz tego w niższej cenie.

W tym przypadku ilość cache'u można nadrobić wyższym taktowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 4200+ jest na G2 i lata 3Ghz na standardowym napięciu. Jeżeli to ma być procek "przejściowy" to bierz tego w niższej cenie.

W tym przypadku ilość cache'u można nadrobić wyższym taktowaniem.

No to ładnie Ci lata ten 4200+ :)

To prawda że można nadrobić taktowaniem jednak nie zapominaj, że 5600+ też da sie podkęcać ;-)

Jeżeli chodzi o hd4830 to faktycznie od AMD bedzie wymagał mocnego OC, a i tak na ile byś nie wykręcił to troszke będzie hamować tą grafikę... Procki z 1MB cache mają dość słabą wydajność do tego typu kart graficznych, sam miałem 4200+ tyle że na s.939 (90nm, słabsze OC) i musiałem zmienić platformę bo nie zadowalał mnie. Wykręcony na 2,8ghz widać było że hamuje 8800GTS 320MB a co dopiero hd4830. Cache naprawdę sie liczy, zawsze 2 razy więcej ;-)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi