Skocz do zawartości
silvermax

Rozmiar Węża A Złączka

Rozmiar węża a złączka  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. NK12 i Tygon 9.5/12.7 czy NK14 i Tygon 11.2/15.9

• NK12 i Tygon 9.5/12.7
      5
    • NK14 i Tygon 11.2/15.9
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz kase to zdecydowanie ten większy - ma grubsze ścianki i mniej się załamuje.

Złączki już mam - EK Water NK14 tylko brakuje węża. Zastanawiam się czy sprzedać je i kupić jakieś NK12 + tego Tygona mniejszego.

Jak będzie się prezentować układ z takimi wężami? Macie jakieś fotki?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w ukladzie NK12 i tygon 9.5/12.7 i szczerze mowiac to taka srednia opcja bo skubaniec lamie sie troszke.

Z opinii znajomych i tego co iwdzialem na wlasne oczy 11.2/15.9 jest znacznie lepszy, dzieki grubszym sciankom. Sporo osob wsadza go na NK12, z tym ze tutaj trzeba zaciskow uzyc dla bezpiecznosci, przy NK14 nie bedzie takiej potrzeby, choc z zakladaniem go pewnie bedzie troszke roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NK14 i Tygon 11,1/15,9

Nie sluchaj ze trzeba sie nameczyc, bo ten waz wchodzi gladziutko na takie zlaczki. nameczyc to sie trzeba z feserem 10/13 zeby go wciagnac na dobre NK12 HF. IMHO ten tygon jest najlepsza opcja. robi bardzo dobre luki. zreszta po weekendzie skladam wkoncu swojego, wiec zobaczysz jak wyglada ze zlaczkami D-Tek NK12 HF (14mm w najszerszym punkcie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D-Tek NK12 HF (14mm w najszerszym punkcie)

Na NK12 HiFlow wchodzi latwo, bo to NK12 a nie 14 i tak i tak. Zobacz sobie jak DD NK14 wyglada i ile ma w najszerszym miejscu... Albo Bitspowery NK14, znacznie ciezej sie na nie wsadza taki waz, ale i trzyma. Co z tego ze ma w najszerszym miejscu NK12 HiFlow do 14mm jak wciskasz go na mniejsza srednice i naciagasz, a to nie to samo...

W kazdym badz razie zalezy w jakiej opcji kupisz te NK14.

A na NK12 HiFlow nie zakladal bym Tygonu 11.2/15.9 bez opasek, jak 9.5/12.7 z czasem potrafi sie zsuwac to o tym juz nie wspomne...

Fesera 10/13 na NK12 Hi flow, tak jak i tygona 9.5/12.7 zaklada sie dziecinnie latwo w porownaniu do na przyklad fesera 10/16, ostatnio to przerabialem zreszta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powyższym postem trudno się nie zgodzić, jedras77 wymieniał wszystkie konsekwencje stosowania konkretnych węży do konkretnych złączek, bez wyolbrzymiania + lub -. Potwierdzam te informacje ;)

Edytowane przez SaVkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu przerabialem tego sporo.

Weze Feser 10/13, Tygon 9.5/12.7, tygon 11.2/15.9 (tylko kilka kawalkow mialem do testu, nie mialem go w ukladzie), feser 10/16 i tygon 12.7/19

Do tego zlczki NK12 Hiflow od Danger Dean, Swiftech, D-Tek, EK, Bitspower (w aquatuning mieli je jako kontowe obrotowe 13mm, czyli pewnie 12.7 po przeliczeniu z cali :) ) tez, NK14 mialem EK i DD

Na zlaczki EK zaklada sie sporo fajniej, a przy okazji dobrze siedzi na nich, wbrew pozorom lepiej niz na D-Tek na przyklad czy swiftech. Do Fesera 10/16 jak ktos chce na zlaczkach NK12 bardzo polecam wlasnie EK.

Na EK NK14 Tygon 12.7/19 bodajrze wlazil bardzo lekko, ale bez opasek niestety bal bym sie go uzywac, nie mowie juz o probach na NK12.

Ten 11.2/15.9 bedzie idealny pod te zlaczki, troszke trzeba bedzie go powciskac ale jak juz wejdzie kawalek to dalej sie go juz fajnie docisnie. Jak pisalem na te zlaczki zakladalem go tylko tak do testow nie wewnatrz kopmutera na chlodnym plynie, trzeba by zobaczyc jak sie w ukladzie bedzie sprawowal, na dobra sprawe nim ciezej wchodzi na takie zlaczi tym lepiej bo bedzie sie bez opasek ladnie trzymal.

Co do tygonu tylko jeszcze jedna mala uwaga, z czasem nieco sie niestety rozciaga, powiedzmy jak przez pol roku nie planujesz wiekszych zmian w ukladzie to dla bezpiecznosci jednak mozna by zalozyc opaski zaciskowe tak delikatnie, coby ich widac nie bylo i ladnie poprzycinac, tak na wszelki wypadek :)

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da rade nasunąć 10/16 fesera na DD nk14?? wiem że duża różnica ale może coś grzanie pomoże?? Cena tygona w odpowiednim rozmiarze jest zaporowa a czegoś muszę użyć :lol2: liczy się dla mnie bezpieczeństwo w układzie bo będę miał duże jak nie bardzo duże ciśnienie w układzie i już nawet rozważałem robienie obejm na złączki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da rade nasunąć 10/16 fesera na DD nk14?? wiem że duża różnica ale może coś grzanie pomoże?? Cena tygona w odpowiednim rozmiarze jest zaporowa a czegoś muszę użyć :lol2: liczy się dla mnie bezpieczeństwo w układzie bo będę miał duże jak nie bardzo duże ciśnienie w układzie i już nawet rozważałem robienie obejm na złączki.

powiem tak... D-Tek NK12 + feser 10/13 = masakra... ok 30min na zlaczke.

10/16 + DD NK14 moze byc jeszcze gorzej... ale jak wejdzie to nie powinno zleciec.

grzanie moze troche pomoze, ale musisz znalezc sposob zeby go tak bardzo rozciagnac zeby sie nasunal na zlaczke. jak juz troche wlezie, to pozniej juz tylko latwiej (teoretycznie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da rade nasunąć 10/16 fesera na DD nk14?? wiem że duża różnica ale może coś grzanie pomoże??

Oprócz grzania to ktoś tutaj na forum pisał chyba @jedras77 ze pomaga troche pomoczenie złączki w płynie feser lub w płynie od naczyn to po takim zabiegu ładnie wchodzi NK na waż ale czy pomoze w "wciskaniu"/"nasuwaniu" na złaczke DD NK14 waż feser nie mam pojęcia ;)

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już naciągniemy krawędzie węża na złączke to bardzo pomocne jest trzymanie węża przez coś chropowatego (jakaś ścierka czy skarpeta (czysta :P)), wtedy naciąganie na złączke idzie dużo sprawniej bo nie trzeba tak ściskać węża żeby się nie ślizgał w rękach i przez to dużo łatwiej wchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DD by feser 10/16 mam u siebie na NK12 HiFlow, moczylem w plynie (jakies resztki borygo) zeby lepiej wchodzily, bo na sucho czesto konczylo sie tak ze naciagnolem do polowy i dalej lipa, na mokro wchodza do konca.

Na NK14 nie wiem czy bym sie meczyl, ale na D5 Vario udalo sie je naciagnac, tak ze pewnie na NK14 tez sie uda.

Grzanie nie pomoze, waz sie robi strasznie miekki a to wbrew pozorom tylko utrudnia sprawe.

Yogi bylo te fesety w plynie pomoczyc, lepiej by wlazlo, mi teraz 10/13 feser czy tygon na NK12 Hiflow naklada sie w kilkanascie sekund po tym jak nabralem wprawy po walce z feserem 10/16 :)

Na plastiki swifa 1/2 cala naciagalem tygon 9.5/12.7, z tym to dopiero jest zabawy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moczylem w plynie, ale i tak bylo duzo zabawy. jak juz nie chcialo wchodzic to odpalalem suszarke i nagrzewalem :D teraz przymierzalem tygonka 11.2/15.9 do tych zlaczek. wchodzi latwo i dosc dobrze sie trzyma, ale i tak chyba upoluje jakies ciekawe zaciski, ewentualnie opaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi