Loc0 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Witam. Atm posiadam: Athlon FX60 Thermalright Ultra 120 extreme + 120mm (chyba akasa) 1x Sapphire ATI Radeon X1900 XTX 512MB Dell 2407WFPHC 24" 1920X1200 natywna + LG 19" 1280x1024 2x 1GB Corsair XMS CMX1024-3200C2 Asus A8R32-MVP Deluxe WD 250GB 2500KS-00MJB0 Zasilacz 700W Tagan (kiedys mialem korzystalem z crossfire, w miedzy czasie padl mi zasilacz i kupilem tego tagana z mysla o nowym kompie z cross/sli) Wszystko upchniete do budy CM Centurion obslugiwane przez XP pro SP3 32bit. Komp uzywany do pracy w photoshopie + granie (Eve-online, Warhammer DOW2, TomCalncy`s EndWar (przymierzam sie do HawkX), World in Confilct, CSS`a, UnrealaT III). Swego czasu przeszlo mi podkrecanie/ chlodzenie woda etc (po prostu kupowalem sprzet w zaleznosci od potrzeb) ale nie wykluczam powrotu poniewaz obecny zestaw coraz mocniej sobie "nie radzi" w graniu. Zamierzalem sie na w/w zestawiku przemeczyc do DX11+ Win 7 ale ze nowe gry chca coraz wiecej to zaczalem myslec nad upg (uwaga: nie gram crysisa a gta 4 przeszedlem na ps3). Pytanie jest takie: czy oplaca sie dolozyc tutaj GTX 260 lub 4870 1GB? (ew ktora z nich?). Czy jesli samo dolozenie grafiki nie wystarczy mi na przemeczenie sie do nehalema/ ddr3/ + nowa grafika pod dx11/ win7 (wymiana zestawu zalezy/la od premiery nowych gfx) jest sens sie szarpac na jakis niedrogi zestawik na c2d +ddr2 czy jednak lepiej zanizyc detale i poczekac na docelowy komp? Edytowane 14 Marca 2009 przez Loc0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Źle ci z AMD? Bo możesz wymienić kartę na 4870, proca na 720 BE albo coś lepszego, mobo A780GXE, AOD790GX :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loc0 Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Nie mam nic przeciwko AMD - wymienie na to co aktualnie (jak przyjdzie do wymiany) bedzie najlepsza/najwydajniejsza opcja. W sumie chodzi mi przedewszystkim o to czy warto sie w moim obecnym zestawie ratowac nowa grafika zeby gry zyskaly na wydajnosci, czy lepiej odczekac jeszcze troche i wymienic calosc na kolejny top end komp. Edytowane 14 Marca 2009 przez Loc0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Nie mam nic przeciwko AMD - wymienie na to co aktualnie (jak przyjdzie do wymiany) bedzie najlepsza/najwydajniejsza opcja. W sumie chodzi mi przedewszystkim o to czy warto sie w moim obecnym zestawie ratowac nowa grafika zeby gry zyskaly na wydajnosci, czy lepiej odczekac jeszcze troche i wymienic calosc na kolejny top end komp. Grafiki nie warto zmieniać - z tym procesorem nie odczujesz większego komfortu. To właśnie proc w tych nowszych grach cię ogranicza, ramu też masz mało - 2GB to teraz takie minimum, przydałoby się 3GB. A czekać z zakupem to można, jak to się na tym forum mówi, do usr*nej śmierci. Opcje masz dwie - albo się dalej męczyć, albo wymienić proca+płytę+ram. Na rozbudowę w przyszłości to Athlon 7750+Asrock 780GXE+2x2GB Kingmax 1066. Na teraz to E5200+używka P35+2x2GB Kingmax 1066. Edytowane 14 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 z tego co widzie to na 939 stoi. Pytanie czy aktualnie dysponujesz takimi środkami, żeby od razu zmienić proca, mobo, grafe i ram ??, czy chcesz pomalutku modernizować zestaw. tego 4870 na pewno będzie hamował aktualny proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loc0 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Dziekuje za pomoc. W takim razie nie ruszalbym grafiki (do wyjscia DX11 na ktorgo jestem nieco "napalony";p) za to: Asus M4A79T Deluxe AMD 790FX - socket am3 wsparcie ddr3 - zdaje sobie sprawe, ze na chwile obecna jesli nie kupie jakis uber drogich modulow pamieci, to wydajnosci z racji ddr3 nie zyskam ale one przeciez MUSZA KIEDYS STANIEC :/ Asus a nie ASRock poniewaz w firmie, w ktorej sie zaopatruje ASRocki nie sa dostepne (najblizej ebayem ;/) Z zakupem procesora nadal mam zagwozdke: 3 rdzenie w 720BE vs 4 w 810. Niby nie ma gier, ktore korzystaja z 4 (poza tym nieszczesnym GTA4 na ktory zawziecie sie sporo ludzi powoluje w dyskusjach jaki sprzet kupic) ale skoro wyszla jedna to zaczna sie pojawiac nastepne. Zrezygnowac z 1 rdzenia i kupic o 0,2Ghz szybszy 3core czy jednak 4 beda lepszym rozwiazaniem? 2x 2GB G.Skill DDR3 HZ PC2-12800C7 1600MHz CL7-7-7-18 @ 1.9V czy moze polowe tansze (zasada na przeczekanie do spadku cen) 2x 2GB OCZ 4GB DDR3 PC3-10666C7 1333MHz - XMP Profile 1: 1333MHz 7-7-7-20 1.75* - XMP Profile 2: 1600MHz 9-9-9-28 1.8V Dodatkowo zastanawiam sie nad zakupem dodatkowego hdd (a moze i 2) bo moj wd250 jest nieco ciasnawy dla ilosci zdjec i muzyki ktora na nim lezy. W zestawach na bierzacy miesiac sa seagaty ale jestem przywiazany do WD (w przeciwienstwie do seagatow nigdy nie mialem pecha trafienia na kiepskiego wd) wobec czego wolalbym: Western Digital Caviar Black 500GB SATA-II 32MB Cache - OEM (WD5001AALS) niz Seagate Barracuda 7200.12 500GB SATA-II 16MB Cache - OEM (ST3500418AS) Jakiekolwiek roznice wydajnosci w tych hdd sa marginalne/ pomijalne z tego co sie orientuje (dodatkowy atut WD to 5letnia gwarancja)? Ps zaczynam zliczac rachunek i zaraz bede dziobal za nehalemem - to zupelnie teoretyczna ewentualnosc ale jesli stwierdze ze moge sie szarpnac na Intel Core i7 920 2.66Ghz (Nehalem) (Socket LGA1366) to jaka plyte do niego? Ogolnie plyty do I7 sa tragicznie drogie :(. Dla ulatwienia link do sklepu, w ktorym najprawdopodobniej bede sie zaopatrywal: http://www.overclockers.co.uk/productlist....ortby=priceDesc Edytowane 15 Marca 2009 przez Loc0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loc0 Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Lekki bump. Po weekendzie (a moze jeszcze dzis jesli odpowiedz dostane "teraz" ;p) bede zamawial nowe zabawki i zostalo mi ostatnie pytanko. Grafika. Najpierw chcialem sie wymeczyc do dx11 (bo w sumie poza strategiami nie mloce w jakies grafozerne shootery) ale chodzi mi po glowie wsadzenie 4870 1gb od Sapphire. Jest tam rownierz ver TOXIC z chlodzeniem Vapor-X (wyjsciowo zegary 780MHz core, pamiec 4000MHz). Mam teraz szafirka 1900xtx ktory ma tendencje do wycia i poziom halasu jest wysoce nieakceptowalny - chcialbym tego uniknac. Czy doinwestowanie w Toxic ma wiekszy sens?(moze ktos z posiadaczy tego rozwiazania sie podzieli spostrzerzeniami?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...