Skocz do zawartości
Edik

Sygnał Przy Starcie Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Przy starcie systemu płyta główna wydaje długie powtarzające się sygnały dźwiękowe, system się nie uruchamia, na monitorze nic się nie wyświetla. Płyta posiada bios: Award BIOS. Prosze o pomoc co te sygnały oznaczają lub co nie działa w kompie. Z góry dziękuje za pomoc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz w BIOS, szukasz parametru DRAM Voltage i daj z 0,1 V na początek wyżej. ;) Nie zaszkodzi mu na 100% na krótszą metę, jeśli wcześniej tego nie zmieniałeś. Możesz też ustawić dzielnik na mniejszy, np. na 1:1, poprzez parametr DRAM Speed, ale nie wiem czy to mogłoby pomóc, bo RAM pracujący na zbyt wysokiej częstotliwości na ogół wywala BSODy, a nie powoduje pikanie speakera na mobo. ;)

W następnej kolejności reset CMOS bym zrobił, ale najpierw znalazł zalecane napięcia na poszczególne części(Procesor, RAM, most północny, magistrala procesora itd.).

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzisz w BIOS, szukasz parametru DRAM Voltage i daj z 0,1 V na początek wyżej. ;) Nie zaszkodzi mu na 100% na krótszą metę, jeśli wcześniej tego nie zmieniałeś. Możesz też ustawić dzielnik na mniejszy, np. na 1:1, poprzez parametr DRAM Speed, ale nie wiem czy to mogłoby pomóc, bo RAM pracujący na zbyt wysokiej częstotliwości na ogół wywala BSODy, a nie powoduje pikanie speakera na mobo. ;)

W następnej kolejności reset CMOS bym zrobił, ale najpierw znalazł zalecane napięcia na poszczególne części(Procesor, RAM, most północny, magistrala procesora itd.).

jak mam wejść w BIOS jeżeli jak napisałem na początku na monitorze nic się nie wyświetla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Edik. Napisałeś to tak, jakby komputer się uruchamiał i zaczął pikać przed ładowaniem systemu, co mnie dziwiło.

No cóż. Niech zworki Reset CMOS pójdą w ruch. :) Ew. bateryjka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi