paradox Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 Witam Jakiś czas temu wpadłem na pomysł stworzenia urządzenia, które mierzyło by temperaturę na zewnątrz oraz w domu i przekazywałoby te informacje na stronę internetową. Oczywiście w sprzedaży są termometry różnej maści, już od symbolicznej złotówki, ale większość z nich jest mało dokładna, i przede wszystkim nie ma jak wydobyć temperatury z tego. Po dłuższych namysłach stwierdziłem, że najlepiej nada się do tego mikroprocesor i mój serwer www. Mając już jakieś doświadczenie w tworzeniu prostych układów z mikroprocesorem i pisaniu stron WWW, wziąłem się do dzieła. Projekt rozpocząłem od zakupu niezbędnych elementów elektronicznych, czyli m.in: - Mikroprocesor Atmega8 - Max 232 aby zapewnić komunikację z komputerem - Cyfrowe czujniki temperatury firmy Dallas 18b20 - Wyświetlacz LCD 8*2 - Złącza chinch do czujników - Trochę kabelków, obudowa, uniwersalna płytka drukowana itp. Po paru godzinach zabawy wyprodukowałem i zaprogramowałem układ zdolny mierzyć temperaturę, zapamiętywać wartości maksymalne i minimalne dobowe oraz co najważniejsze wysyłać te informacje do komputera. Efekt moich zmagań można zobaczyć na poniższym obrazku: Jak widać całość udało się upakować w małych gabarytach. Dodatkowo jest też wyświetlacz, bo przecież nie zawsze jest dostęp do komputera. Układ wysyła zestaw informacji oraz czas jaki pozostał do wyresetowania dobowych wartości. Jednakże, potrzebowałem coś, co odbierze te dane i przerobi np. na plik tekstowy lub obrazek. I tu przydała się wiedza nabyta na studiach informatycznych z zakresu programowania w C#. Po kolejnych kilku godzinach powstał programik, który wykonuje wyżej wymienione czynności. Oto zrzut ekranu: Program jak widać jest wybitnie prosty i o to chodziło, bo po co sobie życie utrudniać. To czego nie widać to właśnie funkcja zapisu tych informacji do pliku tekstowego, który wygląda następująco : "Termometr;T.Wew:24.5;Max:24.6;Min:23.0;T.Zew: 6.8;Max: 9.0;Min: 1.8;Rescount:28801" oraz pliku GIF o małym rozmiarze 2kb: A teraz najważniejsze...gdzie ta temperatura jest mierzona ? Mógłbym napisać, że u mnie na balkonie ;), ale to mało precyzyjne. Na zbyt dużą precyzję też nie mogę sobie pozwolić z oczywistych względów. Dlatego myślę, że jak napiszę Warszawski Ursynów to będzie wystarczające. Dodatkowo, napisałem też dwa programy, które wyświetlają temperaturę z odświeżaniem co 60 sekund, bez konieczności otwierania przeglądarki. Jeden na PC, a drugi na PDA (w załączniku) W planach: - dopracować oprogramowanie w termometrze oraz aplikacjach - zrobić pomiar ciśnienia atmosferycznego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Całkiem fajna zabawka. Posiedziałbym nad estetyką otworu na lcd ;] No i dwa pytania: Z czego to jest zasilane? Bo rozumiem że nie wymaga stałego podłączenia do komputera Czy schemat układu jest mocno skomplikowany? :> Udostępnij, jeżeli możesz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 fajnie, tylko to nie jest obudowa o małych gabarytach :), a już na pewno do najładniejszych nie należy :). Sam program też raczej ma wygląd deweloperski. Osobiście zająłbym się czymś ciekawszym, bo widzę że zdolności masz. Temperaturę z dokładnością wystarczającą podaje mi PDA, nawet nie wnikałem skąd ściąga. Tak, że przydatność raczej znikoma. Jeśli chodzi o ściąganie temepratury z urządzenia, to ja widziałem kiedyś gościu webcamem robił zdjęcia wyświetlacza i odczytywał wskazania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 fajnie, tylko to nie jest obudowa o małych gabarytach :), a już na pewno do najładniejszych nie należy :). Sam program też raczej ma wygląd deweloperski. Osobiście zająłbym się czymś ciekawszym, bo widzę że zdolności masz. Temperaturę z dokładnością wystarczającą podaje mi PDA, nawet nie wnikałem skąd ściąga. Tak, że przydatność raczej znikoma. Jeśli chodzi o ściąganie temepratury z urządzenia, to ja widziałem kiedyś gościu webcamem robił zdjęcia wyświetlacza i odczytywał wskazania :D Oczywiście estetyka mogłaby być poprawiona, ale brakuje mi narzędzi. Z taniego dremela vellemana, więcej nie wyciągnę (tu się aż prosi o CNC). Program obsługujący wisi na serwerze i tylko tam ma być, więc wygląd miał mniejsze znaczenie, raczej skupiłem się nad programem do ściągnięcia. PDA może wyciągać temperaturę np. z baterii i zawsze to będzie przekłamane, choćby przez noszenie w spodniach ;). Ewentualnie ściąga z serwisów pogodowych, co i tak wymaga połączenia z internetem, a temperatura jest mierzona w jednym punkcie miasta, więc i tak jest odchył. Gdyby pogodynka rozrosła się na więcej dzielnic/miast to byłaby dużo ciekawszym projektem, ale jak to zazwyczaj bywa brakuje sponsora... Planuje ewentualnie doczepić jeszcze ze 2 dzielnice warszawy. Zdjęcia webcamem wyświetlacza termometru....ciekawy pomysł, acz kolwiek jak dla mnie kombinacja alpejska...trochę zbyteczna. Układ jest zasilany ze zwykłego zasilacza od jakiegoś switcha, albo jeszcze od czegoś innego. 12V i 1A w zupełności wystarcza. A ze schematem będzie ciężej, bo składam z głowy podpierając się data sheetami. Nie mniej jednak układ jest bardzo prosty. Jak będę miał trochę wolnego czasu to namaluje coś i doczepię do tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...