Skocz do zawartości
Wolyn

Który Duet Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli ramy DDR3 muszą leżeć aż nie kupisz płyty AM3. Zatem identycznie można zrobić w przypadku Core i5 / i7. Kupić np. RAMy, bo założmy jest tanio i niech sobie leżą. Tylko jaki jest w tym sens, to ja nie wiem.

Zgadzam się.

Czyli przestańcie się zasłaniać łatwością upgrade'u bo to wciskanie kitu, a skupcie się na realnych plusach.

Tym postem chciałbym zakończyć wątek łatwości/trudności przejścia na am3 ( w końcu mało kogo interesuje wydajność kompa po wymianie połowy części ), a skupić uwagę użytkowników na mało subiektywnym porównaniu procków i ich możliwości ( wiadomo że obiektywnych ocen nie ma ).

Prosiłbym o wypowiedź użytkowników którzy mają zestawy z 920/940 na pokładzie. Jak sie sprzęt sprawuje? Jak się kręci?

Jeszcze martwią mnie płyty asrocka, w porównaniu do np. p5q-e ( 775 ) czy ma790x-ud4 mają bardzo ubogie chłodzenie, czy im to wystarcza i na jak długo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to niezmienia faktu ze moge w dogodnym momencie na rynku sprzedac proc am2+ i kupic am3 ktory bedzie uzytkowany. Wiec latwosc jest :P Zawsze to jakas wygoda, niemusze zbierac iles k tylko mam i kupuje majac przy tym caly czas sprawny sprzet. Co do tematu to ja tez radzilbym zakonczyc. Co do mnie to i tak jestem zwolennikiem amd w pewnych polkach cenowych, ale co do e5200 jestem nadal pozytywny :D Zreszta wszystko zalezy od priorytetow xD Kazdemu sie cos dopasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim z szybkie odpowiedzi patrze że amd nie wyprodukowało phenoma 2 na próżno widać że cieszy się sporym zainteresowaniem, zdecydowanie biore Phenom II X4 920 tylko wróćmy jeszcze do płyt głównych podaliście dwa modele asroka 780GXE i AOD790GX/128M Co możecie powiedzieć o tych płytach to są dwa różne chipsety która bedzie lepiej się kręcić, powiedzcie coś o BIOSIE i jego funkcjach związanych z OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Prosiłbym o wypowiedź użytkowników którzy mają zestawy z 920/940 na pokładzie. Jak sie sprzęt sprawuje? Jak się kręci?

Jeszcze martwią mnie płyty asrocka, w porównaniu do np. p5q-e ( 775 ) czy ma790x-ud4 mają bardzo ubogie chłodzenie, czy im to wystarcza i na jak długo?

Nie moge powiedzieć złego słowa o zestawie 940/a780, na moje potrzeby wystarczy w pełni, fullHD i detale na max. Kręci się, hmm można powiedzieć , że bardzo miło, nie wnikałem w BIOS ale AMDoverdrive daje dość spore możliwości, mi wystarczyło lekkie podkręcenie mnożnika na 3,4GHz , przy czym na dobrą sprawe zrobiłem to tylko co by sprawdzić różnice w 3Dmarku.

Co do chłodzenie ciężko mi coś powiedzieć bo sama buda wywiązuje się z tego zadania doskonale ale temp generalnie oscyluje w granicach 30stopni.

Dzięki wszystkim z szybkie odpowiedzi patrze że amd nie wyprodukowało phenoma 2 na próżno widać że cieszy się sporym zainteresowaniem, zdecydowanie biore Phenom II X4 920 tylko wróćmy jeszcze do płyt głównych podaliście dwa modele asroka 780GXE i AOD790GX/128M Co możecie powiedzieć o tych płytach to są dwa różne chipsety która bedzie lepiej się kręcić, powiedzcie coś o BIOSIE i jego funkcjach związanych z OC.

Tak jak wspomniałem wyżej, sam posiadam 780GXE i nie mogę powiedzieć złego słowa. Kręcenie powierzyłem programowi od AMD tak więc o samym BIOS'ie ciężko mi coś powiedzieć, jedynie co rzuciłem okiem można znaleźć "chyba" wszystko co będzie komuś potrzebne do OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za ogólne opisanie tych płyt tylko że są one niedostępne, niemoge ich znaleść sprawdziłem wszystkie angielskie strony i nic. Czy ta płyta bedzie zbliżona wydajnością - BIOSTAR TA790GX a jak nie to dajcie jakieś inne propozycje płyt pod OC i do ok 400 zl z chipsetem 790

Edytowane przez Wolyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za ogólne opisanie tych płyt tylko że są one niedostępne, niemoge ich znaleść sprawdziłem wszystkie angielskie strony i nic. Czy ta płyta bedzie zbliżona wydajnością - BIOSTAR TA790GX a jak nie to dajcie jakieś inne propozycje płyt pod OC i do ok 400 zl z chipsetem 790

Bierz tego Biostara - płyta jest porządna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według mnie jednak AMD bo nie robi czterech równoległych podstawek tylko dwie i to kompatybilne z denebem.

AMD bo 710 i 720 da się odblokować 4 rdzeń co daje kilka stówek zysku bez OC.

AMD bo dobrze się kręci wreszcie :)

AMD bo można stopniowo zmieniać komponenty i zawsze kupować to co akurat jest tańsze. Teraz AM2+ a później AM3 i DDr3 jak będziesz chciał.

AMD bo jest dobry do gier, wiem, ze zaraz Focus będzie dowodził jak to 710 daje ciała ale cóż z tego, skoro użytkownicy tego nie potwierdzają?

Do aplikacji profesjonalnych wybrał bym jednak Intela bo tu AMD już taki dobry nie jest. Ale i tak Q9550 albo coś takiego nie i7 bo się nie opłaca.

Płyta Biostar TA790GX tanio i dobrze

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie da a moze nie :P

Intel tez sie kreci, i rzeklbym nawet ze... :D

No tu akurat racja, ale jezeli ktos celuje w medium lub low-end to na Intelu tez ma mozliwosc upgrade.

Focus na czyms to opiera, wiec źle nie jest. Mozna uwazac sie myli, ale ma dowody (juz pominmy jakie :P ) A samo stwierdzenie glupie :D Intel tez jest dobry do gier :P

No jezeli to aplikacji profesjonalnych mam wybor e8400 lub 720 BE to chyba jednak AMD przewodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD bo jest dobry do gier, wiem, ze zaraz Focus będzie dowodził jak to 710 daje ciała ale cóż z tego, skoro użytkownicy tego nie potwierdzają?

Fanatyzm jednak mocno Cię zaślepia. Jestem ciekaw czy na tego posta odpiszesz, czy jak zwykle pozostawisz bez odpowiedzi, bo argumentów brak.

Nie podważam tego co pisze suchyjastrzab, ale jak rozumiem informacja typu "ja nie mam problemów" jest równie wartościowa i wiarygodna, co cały test procesora w wykonaniu vortalu. Pomijam kwestię, że jest to bodaj jedna czy dwie opinie w tej kwestii. Jest to równie wartościowe jak post 862 z tamtego tematu autorstwa "Trofix'a", który napisał, że "u znajomego na X3 710 GTA IV chodzi plynnie", ale jak zapytałem czy na max detalach to się już okazało, że tak nie bardzo...

I tak powinna wyglądać dyskusja - Trofix nie kłamał, że coś jest płynne na max detalach, tylko przyznał że nie były to maksymalne ustawienia. Ale dla Ciebie najważniejsze jest to, że ktoś pisze o AMD dobrze - nie ważne że nie ma na poparcie swoich tez żadnych dowodów czy nawet porównań przez siebie wykonanych - wazne że pisze dobrze o AMD.

Nie wiem jak głupi bym musiał być żeby fałszować opinie na temat Phenoma II X3, zaś Phenoma II X4 polecał w zakupie i go chwalił. Jaki w tym bym miał Interes? Bo ani Intel, ani AMD ani tym bardziej nikomu innemu nie jest na rękę że krytykuje jeden produkt danej marki, a pozostałe z tej rodziny pochwalam. Widać logiczne myślenie bardzo kuleje w Twoim przypadku - i nie tylko.

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie da a moze nie :P

są dwa uda, uda się albo się nie uda ;) warto zaryzykować

Intel tez sie kreci, i rzeklbym nawet ze... :D

Tak, ale cena/jakość lepiej wyjdzie AMD

No tu akurat racja, ale jezeli ktos celuje w medium lub low-end to na Intelu tez ma mozliwosc upgrade.

710/720 to już lowend nie jest, bez przesady :)

W segmencie gdzie siedzi E5200 tez bym brał intela ale od 550zł już AMD i tak do 900zł raczej AMD a powyżej quady intela.

E8xxx też ma swoje miejsce ale jest zbyt drogi i płyty droższe ( w tym samym standardzie wykonania).

Focus na czyms to opiera, wiec źle nie jest. Mozna uwazac sie myli, ale ma dowody (juz pominmy jakie :P ) A samo stwierdzenie glupie :D Intel tez jest dobry do gier :P

OK, opiera na czymś, ale to coś mnie nie przekonuje. Jak mnie przekona do może zmienię zdanie.

Edit: @ Focus - ok, jak pokażesz te filmy w jakości HD to jestem wśród tych, którzy dadzą się przekonać. Ale zobacz czy także po odblokowaniu 4 jajka zauważysz jakieś problemy?

No jezeli to aplikacji profesjonalnych mam wybor e8400 lub 720 BE to chyba jednak AMD przewodzi :P

Ale ja bym wybierał quada.

Edit: @Focus "Fanatyzm jednak mocno Cię zaślepia." no i dlatego przy odpowiednim stosunku cena jakość jako wieloletni "fan ATI" kupiłem tydzień temu kartę nVidii i dlatego też od dwóch lat mimo fanatyzmu AMD który siedzi we mnie mam w kompie procesory Intela. Taki ze mnie fanatyk ;)

Ja po prostu jestem fanatykiem parametru cena jakość, jak SiS Corp wyda najmocniejszy i najtańszy procesor energooszczędny i kompatybilny to będę fanatykiem SiSa.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wybralbym i7. Qrcze chodzi mi o wybor miedzy tymi dwoma, majac ograniczone fundusze. focus no oczywiste ze jezeli ktos chce sie bawic w te rzeczy czy co lepsze pracuje w oparciu o to, to nie kupuje proca za 600zl, ale chodzilo o samo stwierdzenie 3 vs 2.

maxymili ten post byl naprawde komiczny, typowy fanboy :D Szczegolnie stwierdzenie AMD jest dobre do gier xD

Wszystko obija sie o priorytety i fundusze. focus sam potwierdzil ze x4 amd popiera, a x3 juz nie. Wiec widzimy ze mamy do czynienia z podejsciem racjonalnym. Ostatnie przestudiowalem sporo testow i pomijalem zazwyczaj temat x3, bo tu pewien nie bylem nigdy, ale teraz mam jeszcze wieksze watpliwosci. Ale watpliwosci co do polecania go gracza, bo ja jako osoba grajaca sporadycznie zdecydowanie wybralbym 720/10 niz dwurdzeniowego Intela. Tak wiec teraz opiera sie wszystko o to czy szukajacy pomocy okresli sie konkretnie co chce robic, czego raczej nie i jak wyglada jego plan 2letni :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: @Focus "Fanatyzm jednak mocno Cię zaślepia." no i dlatego przy odpowiednim stosunku cena jakość jako wieloletni "fan ATI" kupiłem tydzień temu kartę nVidii i dlatego też od dwóch lat mimo fanatyzmu AMD który siedzi we mnie mam w kompie procesory Intela. Taki ze mnie fanatyk ;)

Ja po prostu jestem fanatykiem parametru cena jakość, jak SiS Corp wyda najmocniejszy i najtańszy procesor energooszczędny i kompatybilny to będę fanatykiem SiSa.

Rzeczowych argumentów w temacie dyskusji brak... jak zwykle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczowych argumentów w temacie dyskusji brak... jak zwykle.

AMD 710 - 509zł

3241407[/snapback]

maxymili ten post byl naprawde komiczny, typowy fanboy :D Szczegolnie stwierdzenie AMD jest dobre do gier xD

Opieram swoja opinię na innych testach niż egielda i uśrednionej wydajności z wielku testowanych gier. AMD 720 wypadł najlepiej w stosunku cena jakość w kategorii do gier, a jeżeli nie chcesz kręcić wysoko tylko tak do 3400/3500 to jeszcze 710 lepiej wyjdzie. A już do aplikacji profesjonalnych lepiej quady mimo wyższej ceny a w syntetykach AMd przepadło z kretesem.

Wniosek jest prosty, do biura Intelowe Quady do gier AMd. Jedyny dowód przeciwko tej tezie to przycinki w grach wykazane przez egiledę. Gdyby tak jeszcze egilda nie pisała kiedyś jak to strasznym problemem jest błąd TLB w phenomie 1 to bym dał wiarę na piękne oczy focusa. Ale ponieważ okazało się, ze TLB występował tez w intelu i nikt nie bił o to piany to proszę tylko o kilka filmików w dobrej jakości aby się upewnić, ze to nie jest znowu wyolbrzymiony problem.

Nie wykluczam, że egilda słusznie wszczyna alarm, ale póki co to problem bez szerokiego potwierdzenia wielu wortali, jeden zagraniczny to potwierdza. Niewiele co? Wg mnie ten problem faktycznie jest, ale ma on mniejsze znaczenie niż mu się przypisuje i tyle. Czy to wg ciebie jest fanatyzm czy własny pogląd i opinia?

Edit:

fakt, egielda pisała o TLB uczciwie. Mój błąd

Póki co będę szukał info na ile uwagi egieldy są ważne dla faktycznej pracy x3 i czy występują także po odblokowaniu 4 rdzenia.

@ focus - skoro uważasz, że wasze testy są najlepsze, może masz rację, ale spróbujcie znaleźć odblokowany x3 i sprawdzić, czy wcinki się powtarzają po odblokowaniu? To by wiele wyjaśniło, możliwe, że było by de facto dowodem na ich przyczynę. Skoro ten sam procesor inaczej by reagował na 3 rdzenie a inaczej na cztery a jeszcze inaczej jak pisałeś czterordzeniowiec z zablokowanym jednym rdzeniem w którym ten problem nie wystąpił. Może gdyby nagłośnienie było odpowiednie AMD usunęło by ten błąd?

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 710 - 509zł

3241429[/snapback]

Może moje argumenty nie są wymyślne i nie mam tak szerokiej wiedzy jak wortal egielda jednak swoje wiem, pozostają argumenty dodatkowe o płynnym przechodzeniu AMd z podstawki AM2+ na AM3 i tańsze acz tez dobre płyty główne itd
Jak już mówiłem - w przypadku zakupu Phenoma II na AM3 z płytą główną AM2+ to się zgodzę - finalnie wydać trzeba będzie tyle samo, ale robimy to ratami. Dla jednych ma to znaczenie, dla innych nie.

Opieram swoja opinię na 3241429[/snapback]

Jedyny dowód przeciwko tej tezie to przycinki w grach wykazane przez egiledę. Gdyby tak jeszcze egilda nie pisała kiedyś jak to strasznym problemem jest błąd TLB w phenomie 1 to bym dał wiarę na piękne oczy focusa. Ale ponieważ okazało się, ze TLB występował tez w intelu i nikt nie bił o to piany to proszę tylko o kilka filmików w dobrej jakości aby się upewnić, ze to nie jest znowu wyolbrzymiony problem.

Nie wykluczam, że egilda słusznie wszczyna alarm, ale póki co to problem bez szerokiego potwierdzenia wielu wortali, jeden zagraniczny to potwierdza. Niewiele co? Wg mnie ten problem faktycznie jest, ale ma on mniejsze znaczenie niż mu się przypisuje i tyle. Czy to wg ciebie jest fanatyzm czy własny pogląd i opinia?

Edit:

fakt, egielda pisała o TLB uczciwie. Mój błąd

Póki co będę szukał info na ile uwagi egieldy są ważne dla faktycznej pracy x3 i czy występują także po odblokowaniu 4 rdzenia.

@ focus - skoro uważasz, że wasze testy są najlepsze, może masz rację, ale spróbujcie znaleźć odblokowany x3 i sprawdzić, czy wcinki się powtarzają po odblokowaniu? To by wiele wyjaśniło, możliwe, że było by de facto dowodem na ich przyczynę. Skoro ten sam procesor inaczej by reagował na 3 rdzenie a inaczej na cztery a jeszcze inaczej jak pisałeś czterordzeniowiec z zablokowanym jednym rdzeniem w którym ten problem nie wystąpił. Może gdyby nagłośnienie było odpowiednie AMD usunęło by ten błąd?

Co do błędu TLB - dobrze, że to poprawiłeś...

W kwestii Phenoma X3. Tutaj nie chodzi tylko o nas, ale o dwa inne vortale polskie oraz przynajmniej jeden zagraniczny (nie znam wszystkich serwisów i też nie miałem czasu wszystkich przeglądać), ale na jeszcze jednym problem wynikł na "pierwszej" X3, zas na drugiej juz nie - co nie jest możliwe.

Stawiam na to, że chodzi nie tyle o ilośc rdzeni, co o sposób ich blokowania, bo na blokowanej X4'e (za pomocą wpisu w boot.ini) wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorry, ale to, że ktoś nie gra na Full Max detalach nie znaczy, że to wina procesora. Równie dobrze może to być wina karty graficznej, bądź innych komponentów.

O czym mowa? Bo nie załapałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym mowa? Bo nie załapałem.

Chyba o to:

Nie podważam tego co pisze suchyjastrzab, ale jak rozumiem informacja typu "ja nie mam problemów" jest równie wartościowa i wiarygodna, co cały test procesora w wykonaniu vortalu. Pomijam kwestię, że jest to bodaj jedna czy dwie opinie w tej kwestii. Jest to równie wartościowe jak post 862 z tamtego tematu autorstwa "Trofix'a", który napisał, że "u znajomego na X3 710 GTA IV chodzi plynnie", ale jak zapytałem czy na max detalach to się już okazało, że tak nie bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorry, ale to, że ktoś nie gra na Full Max detalach nie znaczy, że to wina procesora. Równie dobrze może to być wina karty graficznej, bądź innych komponentów.

Jeśli Andrew dobrze zrozumiał, to...

Jakim sposobem może to być wina karty graficznej? Na wszystkich innych procesorach jest OK, tylko na tym jednym (no okazuje się, że na Core 2 Duo E6xxx też) coś tam zacina / przycina itd.? To nie jest przypadek Core i7 i grafik nVidii - tutaj zmieniamy tylko CPU, bez płyty głównej i reszty.

W kwestii tego że ktoś coś tam pisze, że mu chodzi dobrze. Powiedzcie ilu ludzi narzeka na brak płynności w GTA IV na konsolach (Xbox 360 oraz PS3)? Wydajność jest tragiczna, a praktycznie nikt o tym nie pisze, bo wstyd się przyznać. Tak samo jeśli ktoś pisze, że u niego na 9600 GT Crysis chodzi "w fullHD", to znaczy że tak jest? Oczywiście że jest to możliwe, ale nie na max detalach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniżej trzy testy w crysis warhead:

egielda:

Dołączona grafika

frazpc:

Dołączona grafika

i poważany także na purepc ogólnoświatowy anandtech:

Dołączona grafika

no coments.

Co do płyty głównej

Biostar

TA790GX - 389zł

TP45 - 478zł

Płyty tej samej klasy jednego z najlepszych i tanich producentów.

Fakt, że u Asusa płyta na AMD 790GX kosztuje fortunę podobnie jak P5Q Pro. Tak więc zależy jak się spojrzy, ale ogólnie płyty pod AMD są tańsze ok 50-100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coments.

Jak już wrzucasz takie porównania, to jednak wrzuć też comments bo z tego co powyżej to guzik się dowiedziałem kto jak porównuje i na jakich ustawieniach.

egielda - 1024x768 (fragment gry)

frazpc - ????

anandtech - 1680x1050 (benchmark)

Więc ani to miarodajne ani użyteczne, a służy chyba tylko do tego aby pokazać że to Ty masz racje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Janisław

Są różnice w metodzie przeprowadzonego testu, ale rozdzielczość nie ma wpływu na procesor, przynajmniej taki wniosek z wczorajszej rozmowy z Focusem mam. Jest przede wszystkim taka różnica, że anandtech dał średnie detale a egielda i fraz wysokie.

Ja jednak widzę, że na anandtech test wygląda spójnie, a w dwóch polskich testach niespójnie, dziwnie i jeżeli nasze portale chciały by obalić test anandecha to powinny dostarczyć na to niepodważalne dowody. Obecnie nie możemy być pewni, co jest przyczyną takich wyników fraza i egieldy a więc trudno brać je pod uwagę. Może to po prostu błędy?

Popatrz też na to, że anandtech jest dużo dokładniej prześwietlany i obserwowany i poddany dużo większej krytyce niż polskie vortale. To zwiększa jego i tak dużą wiarygodność.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra czekam już na phenoma 2 920 i biostara ale jest jeszcze problem z ramem, jaki wybrać dla AMD oczywiście do OC , jakie timingi i częstotliwość. Mam teraz Corsair XMS2 DDR2 800Mhz 5-5-5-12 2x1Gb czy bedzie dobry do nowego zestawu. Czy jest duża różnica w prędkości między 800 a 1066 Mhz ( czytałem gdzieś że 5 - 10 % ). Sory że tak dużo pytań ale to już ostatni komponent do zakończenia zestawu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra czekam już na phenoma 2 920 i biostara ale jest jeszcze problem z ramem, jaki wybrać dla AMD oczywiście do OC , jakie timingi i częstotliwość. Mam teraz Corsair XMS2 DDR2 800Mhz 5-5-5-12 2x1Gb czy bedzie dobry do nowego zestawu. Czy jest duża różnica w prędkości między 800 a 1066 Mhz ( czytałem gdzieś że 5 - 10 % ). Sory że tak dużo pytań ale to już ostatni komponent do zakończenia zestawu:)

Weź g.skill 800MHz CL4 PK. Świetne pamięci za niską cenę, wg e-giełdy (ta...) dobrze współpracuje z AMD (w sensie OC).

Ja mam i mogę ci z czystym sumieniem polecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi