Skocz do zawartości
Ziober

Znowu o zasilaczach...

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie mi, ze znowu... :roll:

Szukałem, przeczytałem i mam kilka pytań:

potrzebny mi zasilacz nie kosztujący zbyt wiele (do 360zł), najlepiej markowy. Co wybrać?:

Chieftec 420w df pfc

Może enermaxa 353w pfc...

O ile wiem enermaxa ma M79 i mate76. pmp ma chyba topowera... Jeśli możecie, to dajcie znać co i jak...

PS. nie wiecie, gdzie w Polsce kupic zasilacze Thermaltake?

prosze moder'ów o wyrozumiałość.... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Co wybrać?:

Chieftec 420w df pfc

...

PS. nie wiecie, gdzie w Polsce kupic zasilacze Thermaltake?...

a co to za roznica skoro to ma byc to samo - czyli SIRTEC :!:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=338...ghlight=#338042

mozesz tez porownac parametry pradowe TT i Chieftec'a - wychodzi ze to "klony"

zalezy do czego potrzebujesz - Enermax ma to do siebie ze ma duza wydajnosc na +12V (prawie 2x wieksza od zasilaczy innych firm o podobnej mocy) wiec idelane rozwiazanie dla serwera wieloprocesorowego i wielodyskowego ...

ogolnie co nie kupisz (z tych wymienionych) to bedziesz zadowolony - chyba Chieftec najcichszy (przynajmniej przy max. obciazeniu)

http://www6.tomshardware.com/howto/2002102...upplies-08.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek - ale purepower 480w to juz chyba nie sirtec (chyba ze oni na swoim www nie ujawniaja hpc-480xxxx) tylko cos inniejszego.

cichszy ewentualnie juz tylko antec tp.

ziober - w tej cenie bierz sirteca 420. lepszego rozwiazania nie znajdziesz, imo bedzie lepisiejszy niz enermax bo enermax ceni sie imo wygorowanie za to co oferuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie mi, ze znowu... :roll: 

Szukałem, przeczytałem i mam kilka pytań:

potrzebny mi zasilacz nie kosztujący zbyt wiele (do 360zł), najlepiej markowy. Co wybrać?:

Chieftec 420w df pfc

Może enermaxa 353w pfc...

O ile wiem enermaxa ma M79 i mate76. pmp ma chyba topowera... Jeśli możecie, to dajcie znać co i jak...

PS. nie wiecie, gdzie w Polsce kupic zasilacze Thermaltake?

prosze moder'ów o wyrozumiałość.... 8)

..bierz Chieftec 420w df pfc. cichutki, z czujnikiem obrotow, napiecia git, a drugi fan pieknie sciaga ciepelko znad proca ..no i jak bedziesz chcial to i trzy kompy do niego podlaczysz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..bierz Chieftec 420w df pfc. cichutki, z czujnikiem obrotow, napiecia git, a drugi fan pieknie sciaga ciepelko znad proca ..no i jak bedziesz chcial to i trzy kompy do niego podlaczysz  :wink:

Dokladnie. I naprawde cichutki. wentyle maja 1400RPM i nie wiem, co bym musial podlaczyc, zeby musialy sie szybciej krecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam głupiego Q-TEC'a PSU 450 Dual Fan za 157PLN i też śmiga cichutko, napięcia są spox i tez ma dwa wiatraki (brakuje mu tylko kontroli obrotów). Nie jest tak Topower ale to tańsza alternatywa.

Oto jak trzyma napięcia (proc 2,4@3,0 i sześć wiatraków - łącznie z volcano7+):

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę obiektywny, bo sam mam Antka430TP, ale jeśli w cenie ok. 360, to Antec 330W TruePower. Cena zbliżona do Chiefteka 420; co do rzeczywistej mocy obu w.w. zasilaczy - zaryzykuję twierdzenie, że jest porównywalna (linki do Toma i anandtech pewnie znasz). A może dołożyć trochę i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jednak TP 430?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stwierdzenie doplac troche jest bezsensu :] bo jak juz ktos doplaci troche do tp430 to moze doplacic jeszcze troszke do tp480 czy w koncu do tp550 :))

ale z dwoch - chieftec 420 i tp330 to osobiscie dlugo sie wachal ale chyba wybral sirteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stwierdzenie doplac troche jest bezsensu :] bo jak juz ktos doplaci troche do tp430 to moze doplacic jeszcze troszke do tp480 czy w koncu do tp550 :))

No trochę racji masz. Zresztą o ile różnica między 380 a 430 jest niewielka, między 330-430-480-550 to już po ok. 100pln. A już 500zł za zasilacz to cena szalona, swój kupiłem będąc w stanie jakiegoś amoku chiba :) :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i warto kupic taki zasilacz, ale ja kupilem obudowe foxconn`a za okolo 130zl i wzialem z tamtad sobie zasilke Deer`a 350W i trzyma napiecia elegancko, moze trafilem na dobryy egzemplarz, chociaz nie slyszalem zeby ludzie na niego nazekali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam głupiego Q-TEC'a PSU 450 Dual Fan za 157PLN i też śmiga cichutko, napięcia są spox i tez ma dwa wiatraki (brakuje mu tylko kontroli obrotów). Nie jest tak Topower ale to tańsza alternatywa.

A gdzie taki zasilacz mozna kupic?

Ja swój kupiłem w sklepie elektronicznym (!!!!) w Bydgoszczy - w żadnym sklepie komputerowym nie ma nic, co wystaje ponad przeciętność (nie opłaca się im)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek - ale purepower 480w to juz chyba nie sirtec ...

ale tych (Silent Purepower) nigdy nie widzialem w ofercie w Polsce - zreszta znajac zycie to nie zmiesily by sie w przedziale cenowym

PS ale jak popatrzylem na parametry pradowe podane przez producenta to 480W=420W + 2 "bajeranckie" potencjometry :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziober: biorąc pod uwage doswiadczenia z moimi top520 (konfig jak w podpisie), to top420 by pewnie cicha nie byla.

ale jak nie masz w kompie za wiele rzeczy, wybierzesz wersje z 2 wentylami,i ustawisz je na auto to kto wie... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc doradźcie mi, co wybrac:

chieftec 420w df pfc

thermaltake420w df pfc (niby to samo)

Enermax 353w df pfc

:twisted: Antec TruePower330 :twisted: ( gdzie go kupic? )

Thermaltake i chieftec to w gruncie rzeczy ta sama zasiłka, te same oznaczenia...

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., może benek się bardziej orientuje komu dimm odsprzedaje.

przeceniasz mnie ;) niestety dostepu do tajemnic handlowych nie mam :P wiem tylko to co jest na stronie (partnerzy)

dziala ale trzeba to dac bez przecinka http://www.dimm.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...