Markus1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Witam! Piszę tego posta ku ostrzeżeniu innych potencjalnych kupujących sprzęt Bluray nagrywarkę lub odtwarzacz. Jeśli chcesz kupić napęd Bluray tylko do archiwizacji i kopiowania własnych archiwów to nie musisz się niczym przejmować. Jeśli natomiast chcesz oglądać filmy bądź inne materiały w formacie HD to dobrze się zastanów czy masz odpowiedni sprzęt. Co ważne, nie jest tu istotne czy masz odpowiednio mocną kartę graficzną, procesor itp. Problem jest gdzie indziej. Technologia HDCP poważnie utrudniła mi możliwość obejrzenia filmów w hd. Na czym polega problem? A no na tym, że strumień wideo który jest wysłany z twojej nagrywarki/odtwarzacza jest zabezpieczony technologią HDCP przed nieautoryzowanym kopiowaniem ale co gorsze także przed legalnym odtwarzaniem na legalnym sprzęcie. Abyś mógł obejżeć film na swoim sprzęcie muszą być spełnione 3 warunki: 1. Odtwarzacz zgodny z HDCP- to akurat z założenia jest spełnione, 2. Karta graficzna zgodna z HDCP- to praktycznie z każdą nową kartą jest spełnione (koniecznie sprawdź przy zakupie). 3. Monitor z wejściem cyfrowym dvi zgodny z HDCP (musi być spełnione). Jeśli Twoje wejście w monitorze to HDMI najprawdopodobniej Sprzęt jest zgodny z założenia ze złośliwym HDCP. Zawsze sprawdź zgodność w danych technicznych sprzętu. Ja miałem pecha i kupując 8 mies. temu monitor nie spojrzałem na dane techniczne pod kątem HDCP. I teraz przy próbie oglądnięcia filmu mam czarny ekran. Co prawda istnieje możliwość obejrzenia czegokolwiek ale tylko na wyjściu analogowym i w jakości DVD. Myślę, że warto przekleić gdzieś tą informację bo ceny napędów Bluray znacznie spadły i coraz częściej będą problemy ze zgodnością sprzętu który jest upgreadowany przez użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 A jaki to monitor?? Ten z podpisu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 tak nie ma HDCP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ale do kogo masz o to pretensje? Ja kupujac ps3 tez musialem zwracac na to uwage... Sprawa normalna i mysle ze wiekszosc uzytkownikow albo o tym wie, albo laduje sie juz w monitory obslugujace 1920x1200 ktore juz ta technologie posiadaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Niestety ale nie zgodzę się z Tobą Dlatego, ponieważ kupowanie ps3 to tak samo jakbyś kupował tuner satelitarny hd do telewizora. Problem z Telewizorem nie istnieje bo KAŻDY telewizor LCD czy plazma ma wejście HDMI zgodne z założenia z HDCP. Przeciętny użytkownik konsoli i telewizora HD/hdready nie musi nawet nic sprawdzać. Konsola z założenia współpracuje z ekranami wielkoformatowymi. Natomiast w sprzęcie komputerowym nie jest to takie oczywiste. Ja się złapałem bo myślałem, że mając kartę graficzną zgodną z HDCP załatwię sprawę. A tu klops. Edytowane 15 Marca 2009 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Pisalem o monitorze nie o TV Z reszta kupujac monitor badz tv z mysla o BR kierowalbym sie tylko w kierunkach FullHD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Rozumiem ale u mnie kolejność była inna najpierw zmieniłem monitor zwykły crt na lcd dvi. Potem ponieważ potaniały już napędy bluray kupiłem moje combo. I złapałem się właśnie na pułapkę HDCP. Nie obrażaj się tym co pisałem wyżej bo nie mam złych zamiarów. Po prostu ludzie którzy kupują konsole z reguły podłączają je do dużych tv i tu tylko problemem jest czy ma działać w rozdzielczości full hd tj. 1080p czy tylko HD ready czyli 1080i. Nikt nie musi nawet się zastanawiać nad tym zabezpieczeniem HDCP bo każdy tv z HDMI je ma. W sprzęcie komputerowym jest torszkę inaczej bo przy upgreade kolejnych podzespołów można się "złapać" tak jak ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Hmmm hd ready to nie 1080i 1080p i 1080i rozni sie sposobem wyswietlania obrazu http://pl.wikipedia.org/wiki/1080i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Jam mam TV niby hd ready (13xx na 768) a podpiąłem grafe i wrzuciło mi rozdzielczość fullhd :D O co z tym chodzi? Edytowane 15 Marca 2009 przez kacp3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ze nie jest to fullhd tylko wyskalowany obraz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 @jonathan imo starasz się pokazać jaki to jesteś el0 pr0 :wink: Kolega słusznie zauważył, że problem istnieje i na co trzeba zwracać uwagę. Imo informacja ważna i przydatna. Nie każdy wie na co konkretnie zwracać uwagę przy zakupie w tym wypadku monitora, a tu mamy pewną podpowiedź :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 el0 pr0 czy poprostu jasnomyslacy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Nie che mi się prowadzić polemiki, ale uważam, że ta Twoja jasność chyba coś Ci przesłania :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 el0 pr0 czy poprostu jasnomyslacy??Raczej znajacy temat , a to zmysleniem nie ma wiele wspolnego - jestem wrecz pewny tego , ze sporo sprzedawcow z "sieci" nawet nie bedzie wiedzialo co powiedziec jak sie klient o to zapyta. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zawsze jednak można samemu spojrzeć w instrukcję i sprawdzić czy kupowany monitor obsługuje HDCP. Sprzedawcy bardzo często wszystkiego nie wiedzą. Ja się na tym przejechałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Ten cały HDCP to pic na wodę. Wymaga aby "piracić" swoje własne legalnie zakupione filmy ... no ale cóż ... jak nie ma innego wyjścia a mamy świetny monitor bez HDCP ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...