luk-kra Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Procesor: AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black, AM3/ 649 zł Wentylator: Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum 79 zł Płyta główna: AsRock A780GXE /AMD 780G / 339 zł Pamięć RAM: OCZ 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Platinum EPP 290 zł Dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 210 zł Karta graficzna: Palit Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 599 zł Nagrywarka DVD: NEC AD-7201S SATA LightScribe (black) 90 zł Zasilacz: BeQuiet DarkPowerPro 450W 379 zł razem: 2635zł co myślicie o takim konfigu,chciałbym na tym pograć i standardowo film i net. ceny z esc.pl , myślicie że gdy zamówię cały zestaw u nich to zniżkę jakąś dostane? dodatkowo muszę kupić obudowę i monitor więc cena nie może być większa. z góry dzięki Edytowane 15 Marca 2009 przez luk-kra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zestawy Komputerowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zestawy Komputerowe zgadza się są podane zestawy i je przestudiowałem,ale w moim konfigu jest trochę zmian więc dlatego zapytałem czy są one dobre. a i inne pytania też zadałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ehh... Ten poradnik jest właśnie po to, by nic nie zmieniać. To najlepsze i najbardziej opłacalne zestawy. Dlatego bierz to: Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 649 zł Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 899 zł Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł RAZEM : 2566 zł Ten zasilacz wystarczy, jest silniejszy (tak, tak, 400W lepsze niż moje 550W) od mojego w sygnaturze, a zobacz, co ciągnie. Możesz dołożyć jeszcze 2GB ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Polemizował bym z tym ramem Kingmaxa, może i jest polecany, ale czytałem że ie osiąga on deklarowanych prędkości więc lepiej brać coś markowego. wolał bym tez phenoma II 710x3 ale to zależnie od ceny gdyby 710 był co najmniej 80zł tańszy to bym go wybrał bo ta płyta pociągnie OC szyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Ehh... Ten poradnik jest właśnie po to, by nic nie zmieniać. To najlepsze i najbardziej opłacalne zestawy. Dlatego bierz to: HDD : Seagate 500GB 16MB Cache 7200.12 - 259 zł Tak zwlaszcza ten dysk jest rewelacyjny , a to ze masowo ludziom na forum sypie bad sectorami to zbieg okolicznosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Ram dopłaciłbym do reaperów hdd wd a nie samsung nagrywarka to albo lg albo pioneer dvr216 psu , o ile nie potrzebujesz odpinanych kabli to bq sp 400 w zupełności starcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 ale jaki model wd? no i jednak wole te ocz niż kingmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 ale jaki model wd? no i jednak wole te ocz niż kingmax wd 320 aaks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Polemizował bym z tym ramem Kingmaxa, może i jest polecany, ale czytałem że ie osiąga on deklarowanych prędkości więc lepiej brać coś markowego. wolał bym tez phenoma II 710x3 ale to zależnie od ceny gdyby 710 był co najmniej 80zł tańszy to bym go wybrał bo ta płyta pociągnie OC szyną. Z tym się nie zgodzę. Kingmax to porządna marka, powiedziałbym, że lepsza niż Goodram czy Kingston. Miałem i wciąż mam pamięci tej firmy (teraz leżą i czekają na lepsze czasy) i byłem bardzo zadowolony. Co do problemów - problemy są wszędzie i zawsze, niezależnie od producenta, a od tego jest gwarancja. Te Kingmaxy oferują dobry stosunek wydajność/cena. OCZ bym nie brał, bo to przeciętne pamięci, które oferują w zasadzie tylko błyszczące radiatory, ale nic ponad to. Jeśli nie Kingmaxy, to zastanów się nad G.skill 800MHz CL4 PK, są niewiele droższe (wyrwiesz za 230zł w ESC), a oferują naprawdę ciekawe OC. Z tym X3 710 też kiepski pomysł. Ogólnie X3 710 i X4 810 nie poleciłbym nikomu, przede wszystkim ze względu na trochę za niski mnożnik, który uniemożliwia maksymalne OC, które kończy się na 3.4-3.6GHz. Tak zwlaszcza ten dysk jest rewelacyjny , a to ze masowo ludziom na forum sypie bad sectorami to zbieg okolicznosci :) Na ten dysk nie zwróciłem uwagi... Słyszałem o tych problemach, dlatego rzeczywiście lepiej brać: wd 320 aaks Ale po to tu jesteście, żeby takie pomyłki znajdować i ustalić zestaw idealny :wink: . Edytowane 16 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 a z grafiką rozumiem że najlepiej brać tego Sapphire Radeon HD4870 512MB ?? a jeżeli musiałby być tańszy to ten co podałem może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Ogólnie nie radziłbym oszczędzać na grafice - ta HD4870 to świetna karta. Jeśli już HD4850, to ta: http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12900 Ten Palit, którego chciałeś, to strasznie budżetowy HD4850... Albo ta: http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=13434 Tańsza nawet, a chłodzenie (wg recenzji na purepc) ciche. Edytowane 16 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Z tym się nie zgodzę. Kingmax to porządna marka, powiedziałbym, że lepsza niż Goodram czy Kingston. Miałem i wciąż mam pamięci tej firmy (teraz leżą i czekają na lepsze czasy) i byłem bardzo zadowolony. Co do problemów - problemy są wszędzie i zawsze, niezależnie od producenta, a od tego jest gwarancja. Te Kingmaxy oferują dobry stosunek wydajność/cena. OCZ bym nie brał, bo to przeciętne pamięci, które oferują w zasadzie tylko błyszczące radiatory, ale nic ponad to. Jeśli nie Kingmaxy, to zastanów się nad G.skill 800MHz CL4 PK, są niewiele droższe (wyrwiesz za 230zł w ESC), a oferują naprawdę ciekawe OC. Z tym X3 710 też kiepski pomysł. Ogólnie X3 710 i X4 810 nie poleciłbym nikomu, przede wszystkim ze względu na trochę za niski mnożnik, który uniemożliwia maksymalne OC, które kończy się na 3.4-3.6GHz. Na ten dysk nie zwróciłem uwagi... Słyszałem o tych problemach, dlatego rzeczywiście lepiej brać: Ale po to tu jesteście, żeby takie pomyłki znajdować i ustalić zestaw idealny :wink: . Zapewne wiesz co mówisz, ale czytałem sporo narzekań na ramy kingmaxa między innymi takie, że na 1066 ciężko jest uzyskać coś więcej niż 1000 albo nawet 900. Choć wybrane sztuki robiły nawet sporo więcej. No więc może masz te dobre co nie gwarantuje, że takie dostanie też lukkra. Z ramem zawsze można zgonić że płyta nie daje rady a ram jest ok więc nie będę się przy tym upierał. I tak sam zadecyduje. Ok, 710 nie nadaje się do maksymalnego OC, ale na co dzień i tak stosuje się zmniejszone OC lub bez OC. Po prostu trzeba się zastanowić o co nam chodzi, czy chcemy kręcić na 4GHz wodować etc no to 720. Jak nie chcemy tak wysoko kręcić tylko trochę to 710 będzie akurat a odblokować 4 rdzeń też można. Edytowane 16 Marca 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) No więc może masz te dobre co nie gwarantuje, że takie dostanie też lukkra. Nie będę się przy tym upierał. i tak sam zadecyduje. [...] czy chcemy kręcić na 4GHz wodować etc no to 720. Jak nie chcemy tak wysoko kręcić tylko trochę to 710 będzie akurat a odblokować 4 rdzeń też można. Dlatego zaproponowałem g.skille, te pamięci to klasa, jeśli chodzi o mid-end wśród pamięci, a kosztują te 230zł... Powinny się znaleźć w zestawach na kwiecień... Kingmaxa broniłem, bo to solidny producent, a wadliwe pamięci można znaleźć u każdego producenta. Z tym wodowaniem to przesadzasz... Na chłodzeniu powietrznym te proce robią ok. 3.8GHz. A w tym konkretnym przypadku coś czuję, że odblokowany mnożnik się przyda. Chyba, że zabraknie kasy na HD4870, to wtedy rzeczywiście X3 710 będzie lepszym rozwiązaniem. Edytowane 16 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 trochę się pozmieniało -c2d e8400 -740zł -pentagram karakorum - 79zł -g.skill 4gb 800MHz CL4 PK - 230zł -western digital 320gb aaks - 215zł -gigabyte radeon 4850 zalman -599zł -pioneer dvr 216 - 105zł -bequiet straightpower e6 400W -255zł brakuje mi tylko płyty i nie wiem jaką wybrać nie chcę jakiejś mega drogiej.jaka polecacie? czy zasilacz jest ok?da radę? w tamtym zestawie w esc.pl napisali mi że transport gratis na to mogę jedynie liczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Fajnie, ale czemu Intel w tej cenie... Jak masz przypływ gotówki, to bierz ten wcześniejszy zestaw + Phenom II 920. Z tego twojego dysk AAKS może być, pamięci też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 powiem tak,nie jest to żaden przypływ gotówki bo bez płyty ten zestaw wychodzi cos kolo 2260zł + płyta i obudowa wiec wychodzi tyle co tamten +- parę złoty. od zawsze jechałem na Amd mam teraz semprona 2.8 i cały czas byłem nastawiony na intela bo każdy chwali itd. sam już nie wiem co robić siedzę od po południa nad kartką i co chwilę coś zmieniam,sam nie wiem już co robić :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 U mnie e8400 by nieprzeszedl. Masz do wyboru x3 lub x4 i x2, wiec wybieraj. Musisz wiedziec co bedzie w przyszlosci, wiem ze tak sie nie da, ale ty najlepiej bedziesz wiedzal czego potrzebujesz i co bedziesz zmienial. Szczerze gdybym wiedzial ze za rok czy 1,5 bede mial money na pc to dzis tez wybralbym e8400 i wykrecil na 4ghz+ ^^ i gral i gral... Ale jezeli masz inne pomysly na przyszlosc to x3 czy 4 lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Nie ma co myśleć w tej cenie nad Intelem. Wyjdzie drożej, bo sensowne płyty (na które mógłbyś wsadzić w przyszłości Quada) kosztują 450zł. Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 639 zł Chłodzenie - Pentagram Karakorum - 79 zł Płyta Główna : ASRock A780GXE - 315 zł RAM : Kingmax 2GB 1066MHZ - 110 zł / G.skill 2x2GB 800MHz CL4 PK - 230 zł (jak starczy kasy) Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 899 zł Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W - 249 zł HDD : WD 320GB 16MB AAKS - 215 zł W dodatku jest szansa, że ten X3 na tym Asrocku zamieni się w X4 (jak będziesz miał szczęście i trafisz na odpowiednią serię). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 nie jestem typem człowieka który zmienia co rok czy półtora komputer,może jakiś upgrade zrobię ale nie gigantyczny. nie jestem też typem kata gier:) wiec czasem w coś sobie zagram zmieniam komputer co 3-4 lata. jak wspomniałem jak będzie kasa na kompa to może coś zmienię ale nie wiem. więc mówicie że dla mnie odpowiedni jest phenom? każdy mi mówił że c2d to szał a amd w obok poszło,nigdy tak nie twierdziłem ale zawsze chce się zrobić jak najlepiej więc dlatego tyle nad tym myślę bo dla mnie to kasa nie mała a jeszcze muszę kupić monitor :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Nie tylko tobie jest ciężko zaakceptować fakt, że Intel już nie króluje we wszystkich segmentach... Tak było dość długo, ale za sprawą nowych Phenomów to się zmieniło. Nikt tu nie twierdzi, że X4 940 jest lepszy od Q9550, ale porównując ceny obu zestawów wychodzi na AMD. Tzw. opłacalność zakupu, stosunek ceny do wydajności, jest po stronie AMD. A skoro rzadko zmieniasz kompa, to większa ilość rdzeni za lepszą cenę powinna być dla ciebie wystarczającym argumentem. Edytowane 16 Marca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 dopełniając kupie tą obudowę COOLER MASTER ELITE RC-330K-KKN1-GP , może być? jeszcze pytanie czy warto kupić ten mocniejszy zasilacz żeby mieć możliwość poukładania kabli i odpięcia tego co zbędne czy spoko dam sobie rade ze słabszym tym 400W i bez możliwości odpinania. jeszcze tylko monitor, żeby nie zakładać nowego tematu hpw2228h czy nie dokładać i brać lg lg w2261v-pf? a no i zdecydowany jestem już na ten zestaw z amd i g.sklill-ami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 dopełniając kupie tą obudowę COOLER MASTER ELITE RC-330K-KKN1-GP , może być? jeszcze pytanie czy warto kupić ten mocniejszy zasilacz żeby mieć możliwość poukładania kabli i odpięcia tego co zbędne czy spoko dam sobie rade ze słabszym tym 400W i bez możliwości odpinania. jeszcze tylko monitor, żeby nie zakładać nowego tematu hpw2228h czy nie dokładać i brać lg lg w2261v-pf? a no i zdecydowany jestem już na ten zestaw z amd i g.sklill-ami CM E ma dobre opinie, choć jest lekka a buda powinna być cięzka aby dobrze tłumić wibracje. Ja bym dokładał do CM centurion 534lite. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk-kra Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 tylko że różnica w kasie jest znaczna,a mnie interesuje kasa taka jak za obudowę tą co podałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 W takim razie będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...