Krzychu25 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Szukam bardzo wydajnego chłodzenia do mojego procesora, gdzyż chce się pobawić w OC. Zależało by mi na osiągnięciu około 3.2GHz. Chciałem kupić sobie Scythe Ninja, ale okazało się że jest za duży do mojej obudowy :mur: I teraz pytanie do was co mam wybrać? Tyle tego na rynku, a ja niezbyt się znam, gdyż przez siedem lat miałem ten sam PC i nie śledziłem rynku :sad: Ważna jest też cisza, bo BOX nieźle hałasuje <_< Co do ceny to tak góra 150, bo po kupnie tego kompa nie wiele zostało :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ultima 90i i jakiś cichy wentylator do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ninja jest o 3 mm niższa od Karakorum, które mieści się w elite, więc nie wiem jak ma Ci się nie zmieścić. Bierz ultime 90 + wentylator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Nie wiem jak oni liczą te wymiary, ale chyba tutaj jest przekłamanie <<<link>>>Według mnie ona jest szeroka na 185mm :blink: Edytowane 16 Marca 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 CM elite ma 180mm w środku, a mierzona jest na zewnątrz, w najszerszej części plastiku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) ja mam cm elite 340 (195mm szer calkowitej)i whodzi ninja spokojnie i zostaje luzu z 10mm TR ultra 120a tez whcodziła bezproblemu Edytowane 17 Marca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 CM elite ma 180mm w środku, a mierzona jest na zewnątrz, w najszerszej części plastiku. No nie wiem, moja na zewnątrz na pewno nie ma 203mm, najwyżej jakieś 185 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 No ultra to dobry wybór i wejdzie do tej obudowy:) jak masz jednak obawy, ale chcesz coś mniejszego i tańszego to polecam Auras Wava: http://www.cooling.pl/auras-wave-lpt709-so...ukt,551355.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 No ultra to dobry wybór i wejdzie do tej obudowy:) jak masz jednak obawy, ale chcesz coś mniejszego i tańszego to polecam Auras Wava: http://www.cooling.pl/auras-wave-lpt709-so...ukt,551355.html Nie za taką cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Za 109 zł masz naprawdę dobrą konstrukcję;) Dalej uważam to za dobry wybór, wiadomo cena/jakość Karakorum lepiej, ale ono nie wszędzie wejdzie:) A po Ultime 90i - która już nie jest produkowana (ostatnie sztuki jeszcze można dostać, ale to już końcówka) jest to najlepsze "mniejsze" chłodzenie, wydajniejsze nawet od Noctuy U9B ;) Swoją drogą szkoda, że TR nie utrzymał Ultimy 90i w cenie tych ok. 100 zł tak na dłuższy czas, to był naprawdę super schładzacz za kaskę;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 ja mam nieużywaną ultimę, ale muszę sprawdzić czy mam wszystkie części. (kupiona w grudniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 (edytowane) @COOLINGpl: Chodzi o tego Auras Wava? Jak sprawdzają się te przeźroczyste wiatraki, bo w FAQ o wyciszaniu pisze, że są głośnie, a moje motto brzmi: "Wydajność, cisza, wygląd i tylko w takiej kolejności" :) Edytowane 26 Marca 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 LOL... Niektórym chodzi cicho, niektórym nie. Podepnij do zewnętrznego kontrolera w razie mocnego szumienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 LOL... Niektórym chodzi cicho, niektórym nie. Podepnij do zewnętrznego kontrolera w razie mocnego szumienia. Na BOX wykręcisz spokojnie do 3000Mhz. Będzie on się obracał z prędkością 3000 obrotów w ciepłe dni. Pytanie czy za 200Mhz więcej opłaca się inwestowac w inny cooler. Jesli dla ciszy to tak. Ja mam to co polecam: Zerotherm Nirvana Nv-120 Premium. Do 1700 obrotów jest ledwo słyszalny. A to co w podpisie mam na 1600 obrotów i temperatury pod rosettą na najcieplejszym rdzeniu dochodza do 65C. W intel burn test do 72C. Ale intel burn test grzeje lepiej niż orthos i prime razem wzięte. Więc na codzień w naprawde ciepłe dni przy temperaturze otoczenia 29C mamy maks 65C. Czyli całkowicie akceptowalna temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Było napisane ze max 150zł, a to jest droższe. Po za tym temat jest już trochę stary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Było napisane ze max 150zł, a to jest droższe. Po za tym temat jest już trochę stary.Co do pierwszej części zdania to ok, ale co do 2 to LOL. Ten stary, potrafi być lepszy od nowych za 250... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) Ten stary, potrafi być lepszy od nowych za 250...Mi nie chodziło o chłodzenie tylko, że temat jest trochę stary. Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) No nie uwierzycie :P Znalazłem instrukcję od obudowy, była przyklejona pod pudełkiem taśmą W niej napisali, że największy cooler może mieć 160mm :) Teraz jednak zauwaćyłem, że zasilacz byłby prawie na styk z taką np. ninja, on chyba wciąga powietrze do środka. Czy taki cooler mu nie zaszkodzi? Jak telefon mi się naładuje to dam zdjęcie. EDIT: Zdjęcie: Taka jakość, bo przy kompie nie ma dobrego oświetlenia :P Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Nie zaszkodzi.Albo zaszkodzi... W Tracerze po założeniu Karakorum wentylator w zasilaczu zaczął mi się wkręcać na duże obroty, po wymianie obudowy wszystko wróciło do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stecarlos Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 W Tracerze Ale on pytał o zasilacz, a nie o Tracera;P. Nie powinno się nic dziać. Ewentualnie może przydać się zwiększenie obrotów na coolerze, ay zasiłka dostawała chłodniejsze powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Ale on pytał o zasilacz, a nie o Tracera;PMi chodziło o obudowę a nie zasilacz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mi chodziło o obudowę a nie zasilacz :P Też tak myślałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Na BOX wykręcisz spokojnie do 3000Mhz. Będzie on się obracał z prędkością 3000 obrotów w ciepłe dni.A wiesz może na jakim napięciu, bo mi przy 2,8 wyskakują jakieś białe napisy na niebieskim tle, ale nie mogę nic przeczytać bo za szybko znikają. A mój BOX ma max 1900 obrotów (kiedyś puściłem przez przypadek wiatraki na max w biosie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 A wiesz może na jakim napięciu, bo mi przy 2,8 wyskakują jakieś białe napisy na niebieskim tle, ale nie mogę nic przeczytać bo za szybko znikają. PPM na Mój komputer>>właściwości>> zakładka"zaawansowane">>Uruchamianie i odzyskiwanie >ustawienia>odznacz "automatycznie uruchom ponownie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Zmieniłem, jutro wytestuje(he ff mi podpowiada, że wytresuje :P, pewnie powinno być przetestuje) :D Dodano: Czy napięcie zmienia się tylko poprzez zmianę vcore czy jeszcze coś trzeba przestawić? Ja w Biosie ustawiłem na 1,25V to CPU-Z pokazuje 1,18 - 1,2 icon_confused3.gif Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Tylko zmień w biosie. Edytuj posty, a nie jeden pod drugim piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) I d*pa! Zmieniłem na 1,27500V, a on dalej trzyma się na swoich 1,2V. Nie wiem co dokładnie zmienić: Ja nie mogę teraz sam się przestawił na 1,248 :shock: Edit: Myślicie, że 1,248V to wystarczająco jak na 3003MHz? Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Krzychu95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 I d*pa! Zmieniłem na 1,27500V, a on dalej trzyma się na swoich 1,2V. Nie wiem co dokładnie zmienić Ja nie mogę teraz sam się przestawił na 1,248 :shock: Jak masz poustawiane AUTO to mobo będzie Ci ustawiało napięcia jak jej się podoba. Myślicie, że 1,248V to wystarczająco jak na 3003MHz? Nikt Ci na to pytanie nie odpowie, to zależy od sprzętu. Pomęcz proca Orthosem albo czymś podobnym i zobaczysz czy zachowuje się normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu25 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Dobrze już jest :) 3003MHz przy 1,280V i na razie działa stabilnie :) Pomęczyłem trochę OCCT przez pół godziny i się nie wyłączył, ani nie zawiesił, a temperatury są w granicach 64-67 stopni :) Jestem tylko ciekawy czy tak szybkie obroty wiatraka na CPU nie powoduje jego szybkiego zużycia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...