Szmergiel11 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury ? i czy mogę z takimi ustawieniami korzystać z kompa, przez miesiąc, (potem kupię jakieś lepsze chłodzenie) Edytowane 15 Marca 2009 przez Szmergiel11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Zobacz paluchem czy radiator jest gorący, bo coś mi się zdaje że masz zrąbany czujnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury ? i czy mogę z takimi ustawieniami korzystać z kompa, przez miesiąc, (potem kupię jakieś lepsze chłodzenie) Jakim programiem mierzone i jaka płyta główna?? Ja potecam RealTemp. Na 3GHz takie temki na boxie złe nie sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghzNa jakim napięciu ? Wstępnie cooler źle przypięty albo błąd programu <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Na 3GHz takie temki na boxie złe nie sa. Mówimy o spoczynku nie obciążeniu, w load z 86 by osiągał a to już przegięcie. Z tego co pamiętam to często te krzemiaki miały popsute czujniki. Edytowane 15 Marca 2009 przez wilczurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Mówimy o spoczynku nie obciążeniu, w load z 86 by osiągał a to już przegięcie. Z tego co pamiętam to często te krzemiaki miały popsute czujniki. Czytanie ze zrozumieniem siekłania: Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 A przed OC jak bylo z temperatura? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmergiel11 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) Przed oc było 54 w spoczynku w stresie 60. Napięcie mam 1.325 czyli standart, dodam że mój e6300 jest z 2006 roku kupiony tydzień po premierze w Polsce, słyszałem właśnie że pierwsze serie się rewelacyjnie wykręcają. Co do płyty to: Gigabyte 965p DS3 rev 1.0. Temperatury mierzyłem w : HW monitor, speed fan, everest (wszędzie takie same) i w biosie + termometr laserowy więc temperatury są jak najbardziej prawdziwe ... Edytowane 15 Marca 2009 przez Szmergiel11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 I co pokazuje ten laserowy termometr ? Bo taki odczyt szczególnie w idle jest mało prawdopodobny.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmergiel11 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 I co pokazuje ten laserowy termometr ? Bo taki odczyt szczególnie w idle jest mało prawdopodobny.. 59 w spoczynku 67 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 W sumie nie powinno mu się nic stać. Ale temperatura i tak wydaje mi sie dziwnie wysoka w idle i dziwnie mała różnica idle stres. I powiesz jeszcze, że to z włączonym c1e i eist ? Jeżeli nie (bo do oc zalecają wyłączyć ale to nie zawsze prawda że poprawia stabilność) to włącz te opcje na powrót. Powinno wyraźnie obniżyć temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmergiel11 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 W sumie nie powinno mu się nic stać. Ale temperatura i tak wydaje mi sie dziwnie wysoka w idle i dziwnie mała różnica idle stres. I powiesz jeszcze, że to z włączonym c1e i eist ? Jeżeli nie (bo do oc zalecają wyłączyć ale to nie zawsze prawda że poprawia stabilność) to włącz te opcje na powrót. Powinno wyraźnie obniżyć temperaturę. włączyłem i teperatura spadła o 4 stopnie czyli 55 w pulpit i 60 stres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Po dłuższym wygrzewaniu (jeżeli to jest maszyna logiczna ;)) temperatura w stresie powinna być identyczna jak wcześniej, bo ani taktowanie ani napięcie się nie zmieniło dla stresu. Myślę, że tak już może być i nie powinno nic wykopyrtnąć. 3 sprawy z takich podstawowych mi sie nasunęły jeszcze: odkurzony wentylator ? czy mostek północny nie podgrzewa procka ? -skoro już masz tą fajną zabawkę na laser to sprawdź jaką ma temp podejrzewam że nie ma wywiewu z budy - jeżeli jest no to odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmergiel11 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Po dłuższym wygrzewaniu (jeżeli to jest maszyna logiczna ;)) temperatura w stresie powinna być identyczna jak wcześniej, bo ani taktowanie ani napięcie się nie zmieniło dla stresu. Myślę, że tak już może być i nie powinno nic wykopyrtnąć. 3 sprawy z takich podstawowych mi sie nasunęły jeszcze: odkurzony wentylator ? czy mostek północny nie podgrzewa procka ? -skoro już masz tą fajną zabawkę na laser to sprawdź jaką ma temp podejrzewam że nie ma wywiewu z budy - jeżeli jest no to odpada Obudowa posiada dwa wiatraki jeden z przodku wciągający powietrze drugi z tyły je wypycha z obudowy, wentylator regularnie odkurzany, z mostkiem wszystko ok. Mam zamiar kupić jakieś chłodzenie ale tak do 100 zł żeby było, bo jestem biednym studentem :P i żeby się zmieścił do midi towera. Co polecacie za tą cenę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 O ile się zmieści to karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szmergiel11 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Ale faktycznie raditorek na tym mostku jest strasznie gorący nawet na defultowych ustaiwnia procka co na to poradzić ? termometr laserowy pokzuje 60 stopni czy to dobrze czy źle ? Edytowane 16 Marca 2009 przez Szmergiel11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Tak albo tak na 5v i spokój. Oczywiście pewnie jest jakieś gotowe rozwiązanie ale też pewnie swoje kosztuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...