Skocz do zawartości
Szmergiel11

60 Stopni W Spoczynku E6300, Niebezpiecznie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury ? i czy mogę z takimi ustawieniami korzystać z kompa, przez miesiąc, (potem kupię jakieś lepsze chłodzenie)

Edytowane przez Szmergiel11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury ? i czy mogę z takimi ustawieniami korzystać z kompa, przez miesiąc, (potem kupię jakieś lepsze chłodzenie)

Jakim programiem mierzone i jaka płyta główna??

Ja potecam RealTemp. 

Na 3GHz takie temki na boxie złe nie sa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3GHz takie temki na boxie złe nie sa.

Mówimy o spoczynku nie obciążeniu, w load z 86 by osiągał a to już przegięcie.

Z tego co pamiętam to często te krzemiaki miały popsute czujniki.

Edytowane przez wilczurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówimy o spoczynku nie obciążeniu, w load z 86 by osiągał a to już przegięcie.

Z tego co pamiętam to często te krzemiaki miały popsute czujniki.

Czytanie ze zrozumieniem siekłania: 

Witam, tak jak w temacie podkręciłem swój procesor do 3 ghz i w związku z tym mam pytanie czy 60 stopni w spoczynku i 67 (boxowe chłodzenie) w stresie to są niebiezpieczne temeratury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed oc było 54 w spoczynku w stresie 60. Napięcie mam 1.325 czyli standart, dodam że mój e6300 jest z 2006 roku kupiony tydzień po premierze w Polsce, słyszałem właśnie że pierwsze serie się rewelacyjnie wykręcają. Co do płyty to: Gigabyte 965p DS3 rev 1.0. Temperatury mierzyłem w : HW monitor, speed fan, everest (wszędzie takie same) i w biosie + termometr laserowy więc temperatury są jak najbardziej prawdziwe ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie powinno mu się nic stać. Ale temperatura i tak wydaje mi sie dziwnie wysoka w idle i dziwnie mała różnica idle stres. I powiesz jeszcze, że to z włączonym c1e i eist ? Jeżeli nie (bo do oc zalecają wyłączyć ale to nie zawsze prawda że poprawia stabilność) to włącz te opcje na powrót. Powinno wyraźnie obniżyć temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie powinno mu się nic stać. Ale temperatura i tak wydaje mi sie dziwnie wysoka w idle i dziwnie mała różnica idle stres. I powiesz jeszcze, że to z włączonym c1e i eist ? Jeżeli nie (bo do oc zalecają wyłączyć ale to nie zawsze prawda że poprawia stabilność) to włącz te opcje na powrót. Powinno wyraźnie obniżyć temperaturę.

włączyłem i teperatura spadła o 4 stopnie czyli 55 w pulpit i 60 stres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym wygrzewaniu (jeżeli to jest maszyna logiczna ;)) temperatura w stresie powinna być identyczna jak wcześniej, bo ani taktowanie ani napięcie się nie zmieniło dla stresu. Myślę, że tak już może być i nie powinno nic wykopyrtnąć.

3 sprawy z takich podstawowych mi sie nasunęły jeszcze:

odkurzony wentylator ?

czy mostek północny nie podgrzewa procka ? -skoro już masz tą fajną zabawkę na laser to sprawdź jaką ma temp

podejrzewam że nie ma wywiewu z budy - jeżeli jest no to odpada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym wygrzewaniu (jeżeli to jest maszyna logiczna ;)) temperatura w stresie powinna być identyczna jak wcześniej, bo ani taktowanie ani napięcie się nie zmieniło dla stresu. Myślę, że tak już może być i nie powinno nic wykopyrtnąć.

3 sprawy z takich podstawowych mi sie nasunęły jeszcze:

odkurzony wentylator ?

czy mostek północny nie podgrzewa procka ? -skoro już masz tą fajną zabawkę na laser to sprawdź jaką ma temp

podejrzewam że nie ma wywiewu z budy - jeżeli jest no to odpada

Obudowa posiada dwa wiatraki jeden z przodku wciągający powietrze drugi z tyły je wypycha z obudowy, wentylator regularnie odkurzany, z mostkiem wszystko ok. Mam zamiar kupić jakieś chłodzenie ale tak do 100 zł żeby było, bo jestem biednym studentem :P i żeby się zmieścił do midi towera. Co polecacie za tą cenę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale faktycznie raditorek na tym mostku jest strasznie gorący nawet na defultowych ustaiwnia procka co na to poradzić ? termometr laserowy pokzuje 60 stopni czy to dobrze czy źle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi