Skocz do zawartości
ASSAMER

Nowy Sprzet Grajacy. Glosniki + Dzwiekowka.2.0 Lub 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ogolem mam duzy dylemat. Chce kupic glosniki uniwersalne. Przede wszystkim slucham muzyki, niekiedy zagram w gry, i od czasu do czasu ogladne film i wtedy glosniki poszly by pod dvd - nie chce duzego kina domowego, bo nie mam na nie miejsca. Mam tak samo niezlego mp3 playera wiec tez bym podlaczal go pod glosniki. Teoretycznie powinny to byc glosniki 2.0 ale nie jestem do konca pewien czy glosniki 5.1 tez by mogly byc. Jak uwazacie 2.0 czy 5.1. Ale chyba jednak 2.0

Pokoj mam o wymiarach 3,5 na 4 czyli okolo 14 metrow kwadratowych.

Witam serdecznie stanolem przed wyborem kupna glosnikow 2.0. Obecnie mysle nad

GENIUS 2000X

GENIUS SP-HF2.0 3000A ponoc lepsze niz GENIUS 2000X ??

Creative GigaWorks T20

Te powyzej pasuja mi pod wzgledem finansowym.

Chyba ze macie, inne propozycje, firma dla mnie sie nie liczy a dzwiek.

Teraz sprawa Mikrolabow. Czy 6c i 7c bija na glowe geniusy, czy tylko troche. Microlaby sa jednak zasadniczo drozsze i musze miec pewnosc ze rozwala geniusy na drobny mak. I tu bardziej mysle nad 6c

Jesli mowa o glosnikach 5.1 to tylko mysle na ktorymiś geniusami

5005

5100 nowsza wersja 5005 ale czy lepsza ??

6000 najnowsza ale kazdy mowi ze graja najgorzej

Ewentualnie czy macie jakis inny dobry zestwa 5.1

Teraz sprawa karty dzwiekowej. Obecnie mam integre Realtek ALC850 8-channel AC`97 audio Codec. Wiec chyba nic dobrego. Tyle co wiem to ze ktos zaproponowal mi karte http://allegro.pl/item573914961_nowe_sound...sklep_gwar.html ale to jest 200 zl, i nie wiem czy warto pakowac tyle kasy w taka. Mysle ze nie warto. Wiec jaka byscie mogli mi karte polecic tansza ale bardzo dobra. Chyba ze warto kupic ta za 200 zl.

Ps. Mi sie jednak wydaje ze 2.0 to jest to czego mi trzeba ale czekam na wasza opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście 6c biją zarówno 2000x jak i 3000A. Jest to częsty wybór dla osób które chcą mieć umiarkowany zakup ale lepszy niż wspomniane Gienie.

Co do zestawów 5.1 polecam ten art. Wyjaśni ci również do jakiej muzyki 5.1 ci się przyda.

Karta jest dobra ale uważaj aby ci nie wcisnęli przypadkiem OEMówki wyciąganej z DELLi i HPków..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy 6c i 7c bija na glowe geniusy, czy tylko troche.

Wg. mnie tak (słuchałem: 1250X vs. 7C). Dobrze przed kupnem posłuchać tego i tego, żeby osobiście stwierdzić czy warto dopłacać niemałą w końcu różnicę i nie pluć sobie później w brodę... W większości przypadków to zakup na lata.

Wyjaśni ci również do jakiej muzyki 5.1 ci się przyda.

Polecasz odsłuch w konfiguracji 4.0/4.1 czy 5.1? (udział centralnego w muzyce = totalne nieporozumienie).

Słuchanie muzyki jaką wymieniłeś w tym arcie na popularnych komputerowych zestawach 5.1 na ustawieniu 4.0/4.1 potrafi czasem trochę zamaskować (poprzez tworzenie "przestrzeni") mizerność tych zestawów.

Jak dla mnie każdy typ muzyki zakodowanej w stereo brzmi lepiej na głośnikach 2.0

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie każdy typ muzyki zakodowanej w stereo brzmi lepiej na głośnikach 2.0

Dokładnie, nie widziałem jeszcze nagrań studyjnych nagrywanych specjalnie do okola słuchacza :lol2:

Koncerty jedynie :rolleyes:

Najlepiej klocki na scenie odkryjesz na 2.0 / 2.1 ( ale sub odcięty na 70Hz ), choć w MP3 powietrze jest zaburzone ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecasz odsłuch w konfiguracji 4.0/4.1 czy 5.1? (udział centralnego w muzyce = totalne nieporozumienie).

Słuchanie muzyki jaką wymieniłeś w tym arcie na popularnych komputerowych zestawach 5.1 na ustawieniu 4.0/4.1 potrafi czasem trochę zamaskować (poprzez tworzenie "przestrzeni") mizerność tych zestawów.

Pytanie 1: Czy przeczytałeś ten art? Bo nie wiem skąd wziąłeś te 4.0 czy 4.1 ale chyba wyraźnie jest tam opisana konfiguracja. Wątpię też aby G51 czy G500 były "mizerne".

Pytanie 2: Czy porównywałeś Ambient na 2.0 vs 5.1? Ja tak, 5.1 zrobiło na mnie niezłe wrażenie, 2.0 nie. Ale do "normalnej" muzyki zgodzę się że lepsze będzie stereo - to TEŻ zresztą zostało tam opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. "4.0/4.1" nie brałem z arta tylko od siebie. Tak jest to nazwane w sofcie mojej A2ZS. Dajesz jeszcze "surrround sound" (broń Boże CMMSy) i masz na tyłach to samo co w przednich satelitach. Takie rozwiązanie jeszcze dopuszczam. Słuchanie w upmixie do 5.1 i udział centralnego - już nie.

A Ty jak to ustawiasz przy ambiencie, bo się nie mogę doczytać?:)

2. Specjalnie posłuchałem trochę ambientu, tak żeby się upewnić, muzyka jak każda inna wg mnie. - najlepiej brzmi na 2.0, bez bajerowania.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. "4.0/4.1" nie brałem z arta tylko od siebie. Tak jest to nazwane w sofcie mojej A2ZS. Dajesz jeszcze "surrround sound" (broń Boże CMMSy) i masz na tyłach to samo co w przednich satelitach. Takie rozwiązanie jeszcze dopuszczam. Słuchanie w upmixie do 5.1 i udział centralnego - już nie.

A Ty jak to ustawiasz przy ambiencie, bo się nie mogę doczytać?:)

2. Specjalnie posłuchałem trochę ambientu, tak żeby się upewnić, muzyka jak każda inna wg mnie. - najlepiej brzmi na 2.0, bez bajerowania.

1) Ustawiam dokładnie tak samo: rozkładam dźwięk na wszystkie satelity parując je ze sobą. Dzięki temu przesuwam dźwięk w swoim kierunku i generuję go jakby dookoła swojej głowy - daje to wg mnie naprawdę niezłe wrażenie bo pozwala mi na umiejscowienie się w centrum dźwięku, czujesz że "siedzisz" w dźwięku.

Naturalnie nie jest to prawdziwe 5.1 - to nie ulega wątpliwości, ale efekt jest i tak świetny, na wielki plus względem 2.0 które trzyma go przed tobą. Takie "rozszerzone stereo" ;).

2) Ojjj, nie zgodzę się ;).. choć podejrzewam że w tym miejscu rozmawiamy o gustach.. a o nich wiadomo.. ;)

Edytowane przez EvilKillaruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wracając do pytania zadanego przez autora.. Brać zestaw stereo i do tego TANIĄ kartę. Płacąc taką samą kasę za soundblastera XFi co za zestaw głośników mocno przepłacisz, a różnicy między vortexem za 20zł czy live 24bit za 50zł nie dostrzeżesz.

Brak jest bezpośredniego porównania wspomnianych geniusów z microlab Solo1, ale może się okazać, że te ostatnie będą najlepszym wyborem. Tylko że ogólnie mało o nich wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jednak juz sie zastnaowilem jednak bedzie to zestaw 5.1 :) a do tego SOund Blaster X-FI XtremeMUSIC. Gdyz mam wieze Aiwa nsx-tr 99 i jak bede chcial sluchac muzyki to na wiezy a nie na kompie.

Mysle nad http://allegro.pl/item581524694_hit_logite...lot_gratis.html czytalem porowanie ktore mowi ze sa najlepsze i lepsze od geniosow ale kto wie.

Albo Geniusy tyle ze ciezko powiedziec ktore czy 5005 czy 5100. Ktore byscie wybrali ??

Ps.Mi nie zalezy na mocnym basie a na ogolnej jakosci, zeby dzwiek byl wyrowany.

Edytowane przez ASSAMER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec odświezam sklaniam sie bardziej do g500 potem do g51 . Ale jest problem z dzwiekowka gdyz SOund Blaster X-FI XtremeMUSIC za 200 zl to prawdopodobnie szrot wiec jaka byscie polecili w kwocie okolo 200 zl.

A na jakiej zasadzie uzywa sie wyjsc i wejsc cyfrowych. Do normalnej muzyki tez ? Duzo lepsza jakosc dzwieku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tanich kart DO SŁUCHANIA MUZYKI:

Turtle Beach Montego - chip Aureal Vortex (AU8820B2 lub AU8830A2 bodaj) - tylko XP i w dół

SB Live! 24bit - to samo co Audigy SE i X-Fi Xtreme Audio (aktualne stery, można wgrać zmodowane stery od Xtreme Audio na Live! 24bit, łatwo dostępna)

Turtle Beach Santa Cruz (ciężko dostać, przyjemnie gra, stery do XP OK)

Terratec DMX 1024 XFIRE (przyzwoita karcioszka)

Masz już wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkalem sie z opinia ze creative i logitech juz nie istnieje, a ich produkty wcale nie sa dobre, ponadto ceny sa windowane. A jada na marce a nie na jakosci. Prosze o wasze opinie. Znalazlem jeszcze 3 inne propozycje ale, nie ma w sumie za duzo informacji ani recenzji, tzn ja nie umiem znalesc.

http://www.allegro.pl/item582870999_glosni...t_nowe_box.html

http://www.allegro.pl/item591856968_zestaw...tht_750_jf.html

http://www.allegro.pl/item592372672_glosni...mocne_basy.html

Cviek dziekowa ale nie wiem czy to nie bedzie http://allegro.pl/item591727786_najtaniej_...reme_gamer.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz watek o kartach z serii X-Fi - Gamer to najtansza karta z tej serii z pelnym wsparciem EAX-a 5. Jezeli szukasz czegos do muzyki to to co podalem - Audigy SE bedzie oferowalo taka sama jakosc dzwieku jak karty z serii X-Fi (no, może poza Elite PRO).

Nie doczytalem wczesniej, ze jednak zdecydowales sie na 5.1... No to pozostaje tylko:

Audigy SE

lub poszukaj takiej w licytacji i wyrwij taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw X-Fi Gamer + G51 udało mi się wyrwać za ok. 630zł

Jest naprawdę bardzo dobrze. Nie kupuj X-Fi audio bo za tą kaskę jak piszesz(ok 200zł) możesz mieć już gamera (np. proline) a efekty w grach i filmach będą lepsze.

Co do muzy to ja pomimo iż mam 5.1 zawsze słucham na 2.1, żadnych matrixów etc!!! 5.1 Jest do tego co w 5.1 zostało nagrane!!! Ale uwierz że żadne stereo nie brzmi tak jak koncert (nawet tiesto oO) w jakości DVD... I nic tak nie jeży włosów na karku jak Bioshock, Crysis czy poczciwy Thief: Deadly Shadows po zmierzchu z efektami EAX xD

Znów odsunięto tu ważny wątek, rozmiary pokoju... Do takiego pokoju jak twój G51 to max... Nie słuchałem tych geniusów troszkę z braku zaufania...

Niestety problem z 5.1 jest taki że ciężko wziąć go do domu i sprawdzić jak to tu gra;/

W twoim przypadku powinno wystarczyć audigy + jakieś tańsze 5.1 (skoro masz i tak HI-FI oprócz tego)

Ciężko mi jakieś konkretne podać...

Co do T20 o których wspomniałeś na początku to nie polecam na ten moment!!! Są za drogie!!! Grają dobrze, bardzo czysto ale CICHO!!!

To chyba tyle... Życze udanych zakupów i cokolwiek to nie będzie, przyjemnego odsłuchu xD

3mam kciuki

Edytowane przez LordBigos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi